Færre sygedage fra arbejdet med stærk urtekombination

andrographis

 

Vi kender det alle: Når efterårets kolde vinde fejer ind over landet, begynder en periode med flere infektioner, mens kroppen omstiller sig til vinteren. Heldigvis findes der råd, når de første symptomer melder sig.

 

Af Rikke Agersted.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2016

 

Det er en god idé at have de helt basale ting klar i hjemmet til småinfektioner, rifter, sår og lignende småting, som helt naturligt skal behandles engang imellem. En god måde at slå akutte infektioner ned på er med en kombination af urterne Andrographis paniculata (intet dansk navn) og russisk rod (Eleutherococcus sentiosus). Produktet Kan Jang indeholder disse urter i små tabletter og er dermed et af de præparater, man med fordel kan have i medicinskabet, når efteråret melder sin ankomst. Det er nemlig altid lettest at slå en infektion ned, inden den virkelig får fat, og det gøres, så snart de første symptomer melder sig.

 

Urt med stort potentiale

Andrographis er en meget spændende urt, som burde stå skarpere i vores bevidsthed, end den gør nu. For ligesom en af urternes darling, rød solhat, har Andrographis et bredt virkefelt, og der er rigtig spændende forskning på urten, som understreger dens alsidighed. Af samme grund har den været brugt i ayurvedisk medicin i hundredvis af år på grund af sin antiinflammatoriske, antibakterielle og antivirale effekt.

I 1918 var der en stor, verdensomspændende influenza epidemi, som slog 50 millioner mennesker ihjel. Alle lande var mere eller mindre berørt af epidemien, men i Indien fik man stoppet spredningen af den dødelige virus og giver brugen af Andrographis æren for det. Urten er også meget brugt til leversygdomme på grund af dens evne til at beskytte leveren mod toksiner. I Kina har man endda erfaring for at bruge planten til slangebid og spedalskhed.

 

Kendt favorit med ukendte sider

Russisk rod er en af urter, mange har skattet i årevis på grund af dens adaptogene evner. Den er kendt i behandling af stress, udmattelse og milde depressioner, men hvad mange ikke er klar over, er, at russisk rod også stimulerer immunforsvaret og dermed evnen til at bekæmpe infektioner. Den er derfor yderst velegnet sammen med Andrographis, fordi den hjælper med at bekæmpe infektionen, samtidig med at den giver kroppen det ekstra overskud, den har brug for til at bekæmpe sygdommen. Hvem genkender ikke følelsen af træthed og manglende overskud, når forkølelsen har sat sig fast i de øvre luftveje?

 

Forskellige kvaliteter

Almindelige forkølelser, influenza, halsbetændelse og lignende sygdomme kan helt ukompliceret behandles med Kan Jang. Andrographis stimulerer Natural killer cells samt produktionen af lymfocytter, og her er det særligt T-lymfocytterne, som påvirkes, idet deres aktivitet fremmes af urten.

Russisk rod stimulerer fagocytose samt antigen specifikke og ikkespecifikke immunreaktioner.

I et syvårigt studie med russisk rod i USSR (Brekhman, 1980; Shchezin et al., 1977) fik en gruppe lastbilchauffører ekstrakt af Eleuterococcus dagligt i perioden og reducerede influenzatilfældene med 90 % mod tidligere. Det må siges at være en forskel, der kan mærkes!

 

Dødelige sygdomme

Ud over sin effekt på infektionssygdommene så er der spændende forskning af Andrographis i behandlingen af både HIV og cancer. Urten hindrer HIV i at overtage et kontrolenzym i bestemte T-celler, som ellers ville udløse en vækst af virus.

Ekstrakt af urten har vist sig at være cytotoxisk. Den slår altså cancerceller ihjel, og der har været positive resultater i behandlingen af mave-, hud-, prostata- og brystcancer. Andrographis har en evne til at hæmme spredningen af cancercellerne i kroppen, og russisk rod har samme evne til at hæmme cancerens vækst.

 

Tre gange om dagen

Kan Jang er et godt middel til især voksne, som ønsker at forkorte akutte infektioner med nogle af de muligheder, naturen tilbyder.

Voksendosis er fire tabletter tre gange dagligt. Kuren påbegyndes, så snart de første symptomer mærkes og fortsættes nogle dage, efter symptomerne er væk, for at være sikker på, at infektionen virkelig er slået ned.

Hvis man ofte får infektioner og virusangreb i vinterhalvåret, kan det være en idé at tage en forebyggende kur med Kan Jang gennem nogle måneder for at give immunsystemet et boost, så det er bedre rustet til de kolde måneder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *