Kisel, hvad er op og ned

 

 

Silicium, også kaldet kisel, kan gøre noget rigtig godt for din mave, men også for dine negle, hud og hår. Læs med, og find ud af, hvornår og hvordan du skal bruge kisel.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

Vi har flere gange i sund-forskning bragt artikler om spormineralet kisel, hvor dets gavnlige virkning for mave/tarm, men også hud, hår og negle har været beskrevet. Vi har efterfølgende fået spørgsmålet: Kan jeg bruge det samme kiselprodukt til det hele? Da hår, hud og negle kræver en lidt anden tilgang end slimhinden i tarmen, vil vi forklare, hvornår du med fordel kan tage det ene frem for det andet.

 

Kort om kisel/silicium

Kisel er et af de vigtigste spormineraler og findes hovedsageligt i væv, hvor en særlig stærk struktur er nødvendig som i fx knogler, tænder, brusk, muskler, sener, lunger og negle. Findes desuden i blodet, hjernen, thymuskirtlen og i lymfekirtlerne. Silicium er derfor alfa og omega for normal knoglevækst og udvikling. Mineralet styrker hud, hår, negle og slimhinder og sørger for at holde bindevævet elastisk. Slap og rynket hud kan skyldes mangel på silicium. Silicium fremmer desuden sårheling i såvel hud som slimhinder, eksempelvis ved sårdannelse i tarmsystemet.

En kødholdig kost med kun få grøntsager øger risikoen for siliciummangel.

 

Lækker hud, smukt hår og stærke negle – ja tak?

Vi starter med kisel til de tre ting. Kisel binder vandet i hudens og hårrøddernes bindevæv og er med til at øge blodtilførslen og indvirker positivt på produktionen af elastin og kollagen, der er de fibre, bindevævet udgøres af. Dermed er kisel både med til at fugte og opbygge det vigtige bindevæv, som har så stor betydning for fast hud, stærke negle og kraftigt hår.

 

Voksne mellem 18 og 60 år har behov for 25-30 mg kisel dagligt, og er du over 60, stiger den anbefalede dosis til 30-40 mg dagligt. Som eksempel indeholder 100 gram brune ris 36 mg kisel, 100 gram havregryn indeholder 13 mg kisel, og 100 gram banan indeholder 8 mg kisel.

 

Hvad kisel er for bindevævet, er B-vitaminet biotin for de celler, der fornyr og udvikler nye hår. Biotin har et højt svovlindhold, som er livsvigtigt for den menneskelige organismes iltningsprocesser og har en positiv effekt på cellevækst og celledeling. Mangel på vitaminet kan medføre skrøbelige negle, tør/fedtet hud samt hårproblemer. Skældannelse er også et symptom på biotinmangel.

Du får både kisel og ikke mindst vidundervitaminet biotin i Original Silicea – hår, hud og negle. Octean er firmaet blandt frontløberne på området, og de er da også blevet kvitteret med ”Swedish Health Awards” i 2017 for bedste hårprodukt. Produktet er desuden tilsat selen, som opretholder hudens elasticitet og forebygger skæl, samt zink, hvilket er vigtigt for, at vi kan producere keratin, som er det altafgørende for et sundt hår. Får du ikke zink nok, bliver dit hår tørt og glansløst.

Det var lidt guf til dit hår, hud og negle – lad os gå videre til kislens betydning for din mave og tarm.

Fødevarer, som indeholder kisel, er fx brune ris, kornprodukter, nødder, mandler, frugt, bønner, grøntsager, spirer og tang.

Mineralet silicium styrker bindevæv, hud, hår og negle samt slimhinder.

Et dagligt tilskud med makkerparret silicium og biotin giver næring til huden og hårrødderne indefra.

 

Biotin finder du i fødevarer som ris, fuldkorn, grønkål, champignon og nødder. Det anslås, at voksne almindeligvis har et behov for 120-200 mikrogram biotin dagligt.

 

Glad mave og tarm

Julen er ikke bare hjerternes fest, men også mavens. Vi spiser lidt ekstra af det fede og det søde, vi rører os for lidt, og vandindtaget erstattes måske også af andre våde varer. Du kan med fordel snuppe lidt kisel til din hårdtprøvede mave og tarmsystemet.

Kiselgelen i Silicea mave-tarm gel virker som en svamp, som simpelthen suger giftstoffer til sig og lægger en beskyttende hinde i maveslimhinden. Gelen virker ved at neutralisere syreoverskuddet og genoprette syre-base-balancen. Det giver derfor også øjeblikkelig virkning ved halsbrand, da din mavesyre stabiliseres frem for at nedsætte produktionen af mavesyre, som mange syrehæmmende produkter gør. Mavesyren er nemlig nødvendig for din fordøjelse og er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maven. Derfor: Husk nu at elske din mavesyre.

Har din mave tendens til at gå i stå, kan du med fordel også tage en haps kiselgel.

 

Har du stadig ikke forstået forskellen …… hvorfor du ikke bare kan tage kiselproduktet til maven, hvis du vil pleje dit hår og omvendt?

 

I Silicea hud, hår og negle er der tilsat biotin, selen og zink, så du vil derfor ikke få samme effekt til de områder, hvis du indtager Silicea mave-tarm, hvor de tre komponenter ikke er tilsat.

Har du kronisk eller akutte mavetarmproblemer eller har halsbrand og er oppustet, så kan Silicea mavetarm være din her og nu støtteterapi.

Ved mavetarmproblemer skal koncentrationen af kisel være stærkere, og du skal derfor vælge produktet Silicea mave-tarm, som er udviklet til at gavne præcis det område.