Klor

COLOURBOX2647146_24

 

Klor
(Cl) er den tredje elektrolyt. Den findes i ionform sammen med natrium i alle kroppens væsker. Klor er med til at opretholde væskespændingen i blod og vævsvæsker. En gennemsnitsvoksen indeholder 80 g klor, hvoraf 60 g findes i vævsvæskerne og blodpasmaet. Resten findes hovedsagelig i knoglerne. Klor indgår i mavesyren og er en forudsætning for de røde blodlegemers evne til at transportere kultveilte. Klor støtter hjernens funktioner og virker stærkt bakteriedræbende. Desuden fremmer det leverens afgiftende funktioner. Mangel på klor forekommer sjældent og hænger da sammen med natriummangel, idet klor og natrium optræder sammen. Overskud af klor udskilles hurtigt via nyrerne. Klorvand i drikkevand og i svømmebade kan muligvis ødelægge E-vitamin.

 

Medicinsk anvendelse
Klor er stærkt bakterie-, svampe- og virusdræbende og anvendes klinisk til rensning af betændte sår, til mundskylning og desinfektion af huden.

 

Hvor findes det?
Klor findes alle steder, hvor kogsalt (natriumklorid) forekommer. Findes desuden i havalger og i havsalt samt i grøntsager, frugt og korn.

 

Hvor meget har vi brug for?

  • Børn fra 0 – 14 år: 0,3 – 2,8 g
  • Unge fra 14 – 18 år: 0,9 – 2,6 g
  • Voksne: 1,7 – 5,0 g
  • Gravide og ammende: 3,0 – 5,0 g
  • Sportsudøvere: 5,0 – 15,0 g

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *