Klumme: Ting jeg ville ønske jeg vidste dengang jeg fik en hjernerystelse

Skrevet af: Trine Linde

Mor og yogi.
Freelance Skribent.
Vokset op under kommakrigen i 1990’erne.
Skriver om hvordan livet føles på instagram @linde_skriver

Ting jeg ville ønske jeg vidste dengang jeg fik en hjernerystelse.

Hvad gør man? Når man er vant til at handle sig ud af alting, og så pludselig bliver ramt af en hjernerystelse, som man ikke kan handle sig ud af? Hvad gør man når man lever i et samfund som prædiker at udvikling kræver handling? Og hvad gør man når man som familiemor er vant til at løse alting, men ikke kan løse sin hjernerystelse? Jo mere man handler og forsøger at løse, jo dårligere bliver man.

For 2 år tilbage blev jeg påkørt af en bil og pådrog mig en hjernerystelse og et piskesmæld. Det betød en fuldtidssygemelding til mig samt ugentlige besøg hos kiropraktor, synstræning ved Sundhedshuset, søvnvejledning hos CSV, kraniosakral- og fysioterapi. Selvom jeg var i kyndige hænder, forblev jeg desværre ret dårlig. For mit vedkommende handlede det ikke kun om at lære at energiforvalte og gå til behandlinger. Det handlede om at lære at mærke min krop uden af dømme den. I stedet for at følge et energiforvaltningsskema skulle jeg lære at lytte til min krop og følge dens guidning. At lære at trække vejret dybt og give min hjerne kærlig opmærksomhed når negative tanker fløj rundt i hovedet.

 

Nedenfor har jeg skrevet otte ting som jeg ville ønske at jeg vidste dengang jeg fik en hjernerystelse:

1. Det bliver hele tiden bedre

Også selvom du mærker tilbagegang. Googler man hjernerystelse, vil man finde svar i stil med: ”De fleste kommer sig over en hjernerystelse efter 14 dage… er hjernerystelsen ikke forsvundet inden for 1-2 år er den muligvis permanent”. Fakta som dette kan føles enormt stressende. Hver gang jeg overskred en deadline mistede jeg mere og mere troen på min egen helbredelse. Min erfaring er at kroppens helingsproces ikke har en deadline. Du heler hele livet også selvom du begår fejl og kommer til at overhøre din krops signaler. Det er ikke ensbetydende med at du stopper helingsprocessen. Tværtimod er fejlene også med til at gøre dig klogere på dig selv.

 

2. Arbejd med dit nærvær

Heri ligger nøglen til dit nervesystem. Når kroppen har været udsat for et kæmpe chok og en stresstilstand i hjernen kan det ikke undgås at dit nervesystem påvirkes. Når vores nervesystem er i alarmberedskab, handler vi hurtigt, rastløst og overfladisk. Her er det vigtigt at genskabe nærværet til os selv. Det kan være igennem dagbogsføring, dybe og rolige åndedrag, at lukke øjnene flere gange i løbet af dagen for at skære ned på stimuli og vugge blidt fra side til side mens du holder om dig selv. En anden god ting er at flytte fokus fra dine tanker til din sanser. At skabe bevidsthed til dine sanser igennem f.eks. bevægelse, naturen, kunst eller kreative sysler er virkelig noget som beroliger nervesystemet. Jeg fandt vejen tilbage til min krop igennem yoga og da jeg efter et år i diverse behandlinger besluttede mig for at jeg selv ville lære at afspænde og berolige min krop tog jeg en yogauddannelse. I yogaen lærte jeg både at guide mig selv og andre til et roligt og taknemmeligt sind, samt til en krop som i dag føles blød og stærk i stedet for hård og svag. Det er altid en god investering at blive bedre til at mærke sig selv og lære at nyde sit eget selskab. Jeg erfarede tilmed at mine relationer til mine nærmeste blev dybere og friere, fordi jeg fandt endnu dybere ind til mig selv.


2.
Kosttilskud

Du kan styrke din hjerne igennem kosttilskud. Især vil jeg nævne gode Omega-3 olier. Her er det vigtigt at undersøge på forhånd hvor godt olien er blevet filtreret fra tungmetaller og forurening. Derudover har jeg draget god nytte af det homøopatiske lægemiddel Magnesium Phosphoricum D6.


3. Nyd livet

Du må gerne nyde livet selvom du er sygemeldt. Ingen har nogensinde fået det bedre af at gå med bøjet hoved og skyldfølelse igennem en sygemelding. Faktisk er det alfa og omega at du værner om din mentale sundhed. Der er i forvejen en del følelser af identitetstab på spil. Men husk at de dårlige dage er lige så vigtige for din helbredelse som de gode dage, og så længe du drager selvomsorg vil kroppen føle sig fri til at helbrede sig selv.

4. Specialiseret behandling

Der findes et hav af behandlere og det kan være en jungle at finde frem til de rette. Min erfaring er at det er vigtigt at finde behandlere som ved noget om lige netop din lidelse. Der kan f.eks. være stor forskel på en almindelig kiropraktor og en kiropraktor som er efteruddannet i hjernerystelse.

 

5. Anerkend følelser og kropsliggør dem

Når kroppen vakler, vakler sindet også. Det er ofte når vi er svækket at alle de undertrykte følelser kommer op til overfladen. Det kan føles smertefuldt og forvirrende at man lige pludselig også skal kæmpe med store følelser af svigt fra barndommen. Men jo hurtigere vi accepterer og anerkender vores indre traumer, jo hurtigere finder de vej ud af kroppen igen. Vrede, skyld og skam er ikke nogen rare følelser men de er heller ikke unormale. Faktisk findes der ikke et eneste menneske som ikke har prøvet at føle disse følelser. Anerkender vi følelserne larmer de mindre. At møde sit indre barn med kærlighed og omsorg tager tid og tålmodighed, men det er hele processen værd. I længden vil det gøre dig mere rask, end hvis du forsøger at bibeholde de mindre populære følelser undertrykte. Jeg lærte at man aktivt kan hjælpe traumerne ud af kroppen ved at danse og ryste sig. Forestil dig hvordan et dyr ryster hele kroppen efter en slem forskrækkelse, sådan har jeg også rystet ubehagelige følelser ud af min krop, når de med jævne mellemrum dukkede op.


6. Omgiv dig med mennesker som nærer din sjæl

For mit vedkommende betød det min nærmeste familie og venner. Det kan være smertefuldt at være i en børnefamilie når man har hjernerystelse pga. larm, skiftende stemninger og fordi ens egne behov oftest kommer i anden række. Men samtidig vil jeg også pointere at det netop er kærligheden og kontakten med andre mennesker som helbreder os allermest. Det at være en del af en autentisk og dynamisk familie kan være hårdt men det er også helende.

7. Fysiske rammer

Sørg for at dine fysiske rammer har en positiv påvirkning på dit sind. Eftersom jeg tilbragte en masse tid i vores hjem, fik hjemmets indretning også en afgørende faktor for mit humør, og derfor også min helbredelse. Instinktivt begyndte jeg at indrette vores stue (det sted jeg befandt mig mest) i bløde og varme nuancer. Jeg dekorerede rummet med betydningsfulde arvestykker, smuk kunst, sunde og struttende potteplanter, stearinlys, bløde tæpper og årstidens friske grene og blomster. Det æstetiske udtryk i vores hjem, har i den grad været med til at bære mit humør på de grå og hårde sygdomsdage.

hjernerystelse, concussion, hovedpine, naturmedicin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *