Danske forskere har måske løst mysteriet med, hvorfor nogle – især kvinder – rammes af kronisk træthed. Det kan skyldes, at cellernes energikraftværker (mitokondrier) ikke fungerer rigtigt. Det er coenzym Q10, der styrer hele operationen inden i mitokondrierne.
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017
Det har i årevis været en gåde for videnskaben, hvorfor nogle mennesker rammes af kronisk træthedssyndrom, som er en tilstand, hvor selv den mindste kraftanstrengelse efterlader personen totalt udmattet. Men nu er danske forskere måske på sporet af noget brugbart. De siger, at den sygelige træthed, som især rammer kvinder i 30-40-årsalderen, skyldes defekter i cellernes energifabrikker – de såkaldte mitokondrier.
Forstyrrer cellernes energiomsætning
Bag den nye viden står forskere fra blandt andet Aarhus Universitet og Bispebjerg Hospital. Rikke Olsen, som er lektor på Aarhus Universitet og tilknyttet Molekylær Medicinsk Forskningsenhed, har forklaret, hvordan denne defekt i mito-kondrierne ikke alene griber forstyrrende ind i cellernes energiomsætning, men også kan påvirke såvel stofskifte som immunsystem og hormonbalance.
Nøglestoffet coenzym Q10
De fleste af os tænker ikke over den energiomsætning, der foregår i cellerne, af den simple årsag, at vi er så heldige at have nok energi til at klare os igennem dagen. Efterhånden som vi bliver ældre, daler vores energiniveau, og det tager vi som en helt naturlig del af det at blive ældre, hvilket det også er. Men videnskaben har pejlet sig ind på et stof, der har en central rolle i mitokondriernes energiomsætning, og det er det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10. Vi mennesker er selv i stand til at danne coenzym Q10, men med alderen aftager denne evne, og det er en af de væsentligste årsager til, at vores energiomsætning mindskes.
Hjælper folk med kronisk hjertesvigt
Det interessante er, at man kan tage coenzym Q10 som tilskud i små gelatinekapsler, akkurat som man tager en vitaminpille. Det har faktisk vist sig at være ganske nyttigt, især for personer med akut behov for energi. Eksempelvis viste det danske forsøg Q-Symbio fra 2014, at patienter med kronisk hjertesvigt fik det langt bedre, når de fik præparatet Bio-Quinone Q10 sammen med deres konventionelle hjertemedicin. Ikke alene pumpede deres hjerte med større kraft, og de fik forbedret livskvalitet, Q10-behandlingen reducerede ligefrem deres risiko for at dø af hjertesygdom med hele 43 procent.
Sådan virker mitokondrier
Alle celler i kroppen (med ganske få undtagelser) indeholder mitokondrier, som producerer den energi, cellerne be-øver for at fungere normalt og overleve. Energien bliver dannet i en flertrinsproces, hvor coenzym Q10 er aktivt invol-veret som regulerende instans.
Fedt, kulhydrat og protein bliver ledt ind i cellens mitokondrier. Her omdannes de ved hjælp af blandt andet Q10 til ATP (adenosintrifosfat), som er et molekyle, der lagrer energien i kemisk form – klar til brug
Når cellen skal bruge energi, spalter den ATP-molekylet, så den lagrede energi bliver frigivet. Jo mere ATP mitokondrier kan danne, desto bedre fungerer energiomsætningen
Fordi cellers energibehov varierer, indeholder nogle celletyper flere mitokondrier end andre. Eksempelvis er der langt flere mitokondrier i hjertemuskelceller end celler i mange andre væv, da hjertet er enormt energikrævende. Tilsvarende vil et fald i Q10-mængden i hjertemuskelceller svække hjertets pumpekraft, og på samme måde kan man ved at tilføre stoffet styrke hjertet.