Kroniske bækkensmerter

 

 

Skrevet af: Lene Pilegaard – læs mere på www.baekkensmerter.dk

Længerevarende bækkensmerter forekommer primært hos tre grupper:

 

  • Kvinder, der stadig oplever bækkensmerter efter graviditet og fødsel
  • Kvinder og mænd, der har bæk­kensmerter forårsaget af et traume opstået i forbindelse med fx et fald eller biluheld
  • Bækkensmerter kan også skyldes genetiske årsager

 

Hvert symptom – sin speciallæge

Bækkensmerterne kan være ledsaget af, eller over tid udvikle sig til, også at omfatte smerter i fx ryg, nakke, skuldre, ankler, fødder og hænder og i nogle tilfælde følelsesforstyrrelser i arme og ben. Karakteristisk for klienterne er, at det på trods af diverse undersøgelser i det etablerede sundhedssystem (scanninger, reumatologiske undersøgelser, neurologiske undersøgelser osv.) ikke er muligt at give en forklaring på de vedblivende smerter og eventuelle følelsesforstyrrelser.

 

Hyppige årsager i alle alder

Ud fra foreningens mangeårige erfaringer er en af de hyppigste årsager til længerevarende og kroniske bækken­smerter, at et eller flere led i og omkring bækken og/eller hofteled sidder fejlstillet, forskubbet og/eller fastlåste. Disse fejlstillinger er så små, at de ikke altid kan ses på røntgenbilleder eller scanninger. De kan imidlertid identificeres gennem neuromuskulær test hos kiropraktorer eller hos en osteopat og behandles via manuel terapi. Hvis et led er fejlstillet i længere tid, kan der opstå en irritationstilstand eller inflammation i led, ledbånd og muskler. For at skåne og kompensere for de smertepåvirkede muskler og led i bækkenet vil kroppen automatisk forsøge at benytte andre musk-ler. Det kan føre til overbelastning og fejlstilling af andre led i kroppen, eksempelvis nakke, skulder, knæ og ankler, hvorfor der også kan opstå smerter her, som igen kan medføre nye komplekse tilstande, hvor hele kroppen nu er påvirket.

 

Hofteslid

Slidgigt i hoften er slidforandringer i hofteleddet, hvor led­brusken ødelægges, og gnidningen i leddet bliver ujævnt.  Når brusken er helt bortslidt, øges gnidningen mod knoglen, hvilket giver smerte.

Når der er slid i hoften, er der mindre bevægelighed i selve hofteleddet, og derfor overføres mere af bevægelse og stød fra eksempelvis gang i selve hoften til bækkenleddene. Det medfører, at de sætter sig forkert grundet for meget bevægelse til en retning, eller at ledbåndene omkring bliver irriterede, og der opstår inflammation på grund af over- /fejlbelastning af leddet.

 

Hofte impingement

Impingement betyder indeklemning. Ved indeklemning af lårbensknoglen i hofteleddet opstår der ofte en bruskskade inden i leddet, hvor disse bruskskader gør overfladen ujævn, og denne kan nu komme i klemme ved forskellige bevægelser af hoften. Her vil der være direkte smerter i leddet ved en eller flere helt bestemte bevægelser. Der er større risiko for at udvikle slid i hoften end normalt, og der er nedsat bevægelighed i leddet, hvorfor det kan påvirke bækkenet ligesom slidgigt.

 

Låste led

Når et led er ”låst”, har leddet en nedsat evne til at bevæge sig naturligt i en eller flere retninger. Tilstanden kan medføre, at omkringliggende muskler, sener og nerver bliver irriteret og inflammatoriske (betændelsestilstand uden bakterier) eller i værste fald klemt. Man vil mærke det som stivhed, ømhed, murrende, trækkende eller lokal smerte.

 

Læs også om hoftedysplasi på foreningens hjemmeside: www.baekkensmerter.dk