Længe leve hjernen

Ældrehjerne
7-til-hjernen
Indiske urter

 

Motion, sund mad og positive tanker er efterhånden velkendte ingredienser til et harmonisk liv med sin hjerne og det øvrige nervesystem.

Naturen har givet os uendeligt mange muligheder, lige fra dejlige gåture året rundt til farverige og velforskede fødevarer.

Nogle af dem har især betydning for vores hjerne, både her og nu og i resten af livet fremover.

 

Af Marianne Palm

 

Måske er du ikke til litervis af grøn te i din hverdag, måske er du ikke til en lille håndfuld valnødder, og du er heller ikke fan af de ellers supersunde granatæbler.

Forhåbentlig er du fan af motion og anden sund mad, forhåbentlig vil du faktisk gerne tænke sunde tanker. Det kan grøn te, valnødder og de små røde kerner inden i granatæblet hjælpe dig med, og du kan skyde en genvej ved at spise kapsler med stærke ekstraktioner, der sammen med en flok B-vitaminer kan gøre det nemmere at være dig, med klarere tanker, en god koncentrationsevne og ikke mindst muligheden for at hjælpe nervesystemet på sigt.

 

Grøn te med sin humørforbedrende aminosyre

L-theanin er en aminosyre, som stort set kun findes i grønne teblade. Videnskabelige og kliniske forsøg har undersøgt de fysiologiske, farmakologiske og psykologiske effekter af L-theanin og har bekræftet, at stoffet virker afslappende, søvn- og humørforbedrende samt stressnedsættende. L-theanin blev opdaget i grøn te af japanske forskere i 1949. I produktet Clear Brain fra New Nordic finder du L-theanin i en standardiseret mængde, hvilket betyder, at du er sikret den rette dosis i hver tablet.

 

Vælg valnødder – også til dit kolesterol

Du finder også valnødderne i afdelingen for super-hjerne-foder, og de skal have en særlig plads. I Mellemøsten bliver de ofte spist for at hjælpe på forhøjet kolesterol, men ikke alle er til den særlige smag. Billige er de heller ikke her i Danmark, hvis vi skal spise en lille håndfuld af dem, og det skal vi, hvis vi ud over kolesteroltallet også vil fodre hjernen med de rette fedtsyrer. Hjernen er som bekendt opbygget af fedt (ikke svine-okse-lammefedt), og den har brug for at få støtte hvert eneste minut året rundt og hele livet.

 

De syrlige, sunde i tabletter

De røde granatæblekerner er smukke, syrlige og lidt besværlige at få ud af den meget hårde skal med alt det hvide kød. Der skal spises rigtig mange af dem, faktisk bør de indgå i salaten hver dag og, hånden på hjertet (eller på hovedet), det får vi ikke altid gjort. Det skulle vi måske se at komme i gang med eller få spist kapsler med kombinationen af de mange ingredienser fra New Nordic, da granatæbler med deres indhold af ellaginsyre kan fremme kredsløbet og måske samtidig hindre plakdannelse i hjernen, som er en del af problemet med bl.a. Alzheimer.

Der skal selvfølgelig meget mere forskning til, men tak til naturen og forskerne for at pege på nogle forebyggende muligheder, og at vi i hverdagen rent faktisk har et valg: Motion af den sunde slags, farverigdom på vores tallerkner og til os, der er særligt udfordrede en mulighed for at få klaret hverdagen med Clear Brain.

Læs mere på sund-forskning.dk

 

Øg dit dopamin- og serotoninniveau naturligt med L-theanin, det aktive stof i grøn te.

Hvad kan L-theanin bruges til?

  • Øger dopamin og serotonin samt forbedrer humøret
  • Øger fokus og hukommelse
  • Hjælper med at reducere angst og stress

 

L-theanin virker fordelagtigt på humøret og kognitive funktioner

 

I to tabletter Clear Brain finder du 150 mg L-theanin. Forskning peger på, at en dosis på 200-250 mg er optimalt. Du kan uden problemer spise tre tabletter om dagen eller vælge at drikke et par kopper grøn te af en god kvalitet. Spørg i helsekosten, hvordan du bedst tilbereder teen, vandet må fx ikke komme over 80 grader til forskel fra andre urteteer.

 

Prøv granatæbler, og gør det let for dig selv. En skarp kniv halverer frugten, og en ske skræller de røde kerner ud. Fjern det hvide og noget bitre kød – brug fingrene – inden du hælder de meget smukke kerner i din salat. Børn, der vokser op med mange typer af smage, spiser dem gerne som slik.

 

Valnødder kan få en mindre fad smag, hvis du rister dem lynhurtigt på en varm pande. Kun ganske let, for ellers bliver de til brankede fedtstoffer frem for kolesterolsænkende og hjernestimulerende nødder.

 

Hjernen er den største og vigtigste del af dit nervesystem. Den indeholder milliarder af nerveceller, også kaldet neuroner, og er hjemsted for tanker og følelser. Den modtager og koordinerer signaler fra dine sanser, bevægelser og hukommelse.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *