Smerter i livmoderen kan forebygges med fedtsyrer

 

 

Mange kvinder får voldsomme smerter i livmoderen i dagene op til deres menstruation. Disse smerter kan forebygges med omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie, viser blandt andet dansk forskning.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

For en del kvinder er dagene op til menstruationen et rent helvede. De får voldsomme smerter i underlivet forårsaget af sammentrækninger af livmoderen. Sammentrækningerne skyldes dannelsen af nogle hormonlignende substanser (prostaglandiner) i livmoderhinden, som får livmodermuskulaturen til at trække sig sammen. Det er i øvrigt en helt naturlig del af den proces, som skal sikre afstødning af slimhinden i livmoderen i forbindelse med menstruationen.

 

Smertelindring med fiskeolie

Vi har overordnet set tre forskellige slags prostaglandiner i kroppen: type 1, type 2 og type 3 prostaglandiner. Især ved forhøjet niveau af type -2 prostaglandin (PGE2) opstår disse karakteristiske smerter i underlivet, der i klinisk sprog omtales som dysmenorré. Dansk forskning fra Århus Universitet har vist, at man ved at give kvinder dagligt tilskud af fiskeolie (Bio-Marin Plus) kan mindske sådanne smerter. Forskeren Bente Deutsch har stået bag undersøgelsen, som fortjener langt større opmærksomhed, specielt fordi den viser, hvordan kvinder kan opnå en god smertelindrende virkning med et naturligt præparat.

 

Derfor er fedtsyrer så vigtige

Kroppen danner selv prostaglandiner ud fra blandt andet forskellige fedtsyrer. Visse fedtsyrer fra planteriget kan, hvis man indtager dem i for høje doser, føre til uhensigtsmæssig høj dannelse af type-2 prostaglandiner og dermed øge tendensen til menstruationskramper samt abnorm blødning, hvorimod omega-3-fedtsyrer fra blandt andet fisk stimulerer dannelsen af type-1 og type-3 prostaglandiner, som har den modsatte effekt. Derfor er det vigtigt for kvinder med menstruationsubehag at sikre, at de får nok fisk eller alternativt tager et fiskeolie-tilskud.

 

Fordelen ved fiskeolie-præparater

Fisk er, som alle ved, rigtigt sundt at spise, men desværre indeholder fisk også usunde stoffer som for eksempel kviksølv, PCB og andre miljøgifte, som ophobes i fiskens fedtvæv. Køber man et fiskeoliepræparat, som kan dokumentere, at fiskeolien er renset for disse miljøgifte, kan man få glæde af fiskeoliens gavnlige egenskaber uden at belaste kroppen med unødig giftbelastning. Et præparat som Bio-Marin Plus er Pure-Max™ -certificeret, hvilket vil sige, at fiskeolien bliver kontrolleret for indhold af en række kendte skadelige stoffer, som herefter fjernes fra olien. Pure-Max-certificeringen garanterer, at en eventuel forekomst af miljøgifte er væsentligt lavere end de grænseværdier, som sundhedsmyndighederne officielt godtager for frisk fisk og fiskeolie-præparater i almindelighed. Med andre ord – det sikrer forbrugeren det reneste og sundeste alternativ.

 

Hvad er dysmenorré

Menstruationsubehag (dysmenorré) er et smertefuldt problem, som mange kvinder oplever i dagene op til deres menstruation. Smerterne beskrives ofte som:

  • Periodevise skarpe, krampagtige eller ve-agtige i underlivet med udstråling til lænd og ryg samt for- og inderside af låret.
  • I svære tilfælde kan smerterne ledsages af andre symptomer som hovedpine, kvalme, opkastning og diarré.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *