Langtidsvirkning af Pharma Nords antioxidanter

field flowers 2

 

Der er kommet endnu et forbløffende forskningsresultat fra en undersøgelse, der blev påbegyndt i 1988 som viste en 50% reduktion af polypper i tyktarmen hos en gruppe som havde fået Bio-Selen+Zink. 13 år senere var nedsættelsen i Selen+Zink-gruppen næsten uforandret på 40%.

Baggrunden for den undersøgelse, der blev påbegyndt for 24 år siden af doktor Bonellis team fra Det Nationale institut for Cancer Forskning i Genoa var, at patienter der får fjernet polypper (adenomer) i tyktarmen har en forøget risiko for at de vender tilbage. Da polypper i tyktarmen i nogle tilfælde udvikler sig til tyktarmskræft, vil tilskud af antioxidanter være en interessant mulighed, såfremt de er i stand til at forebygge udvikling af denne kræftform, hvilket blev vist af Bonelli og medarbejdere fem år efter undersøgelsens start.

 

Bio-Selen+Zink
Tilbage i 1988 blev 411 frivillige forsøgspersoner udvalgt til enten at modtage 2 stk Bio-Selen+Zink dagligt eller tilsvarende placebotabletter i fem år. Undersøgelsen var et dobbelt-blindet, placebokontrolleret, lodtrækningsforsøg. Deltagerne var mellem 25 og 75 år med det til fælles, at de alle havde fået en eller flere polypper fjernet fra deres tyktarm. De var alle raske ved undersøgelsens start, og ingen tog vitamin- og mineraltilskud.

Pharma Nord har fra 1988 til 1992 leveret placebo- og aktive tabletter til studiet. De to Bio-Selen+Zink-tabletter som indgik som aktiv behandling indeholdt 200 µg selen, 30 mg zink, 2 mg A-vitamin, 180 mg C-vitamin og 30 mg E-vitamin.

 

Imponerende resultat – ringe formidling
Efter fem år viste undersøgelsen en 50% reduktion af polypper i tyktarmen hos Bio-Selen+Zink-gruppen i forhold til placebogruppen, hvilket er et imponerende flot resultat fra to stk antioxidant-tabletter dagligt. Desværre blev forskning aldrig udgivet i et videnskabeligt tidsskrift, men blot præsenteret på en konference i 1998 og udgivet som et konference-papir.

 

Virkningen holder
For Pharma Nord kom det derfor som en overraskelse, da virksomheden for små to år siden fik en besked fra Bonelli om at hun havde set på den gamle forsøgsgruppe igen, og at hun efter 13 år stadig kunne se en bemærkelsesværdig og signifikant forskel på placebo- og verum-grupperne, og som nu efter 15 år er på hele 39% til fordel for Bio-Selen+Zink. Det er dermed det længst varende antioxidant-studie på forebyggelse af endetarms-cancer, påbegyndt i 1988 og nu med en ny publikation i 2012 udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of Gastroenterology.

 

Ref
Bonelli L, et al. Antioxidant supplement and long-term reduction of recurrent adenomas of the large bowel. A double-blind randomized trial. J Gastroenterol 2012. E-pub ahead of print.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *