Lithium

COLOURBOX2647146_28

Lithium (Li) Medvirker til at sikre mental balance. Betydning for kalium-natrium balancen.

 

Fakta
Lithium er et grundstof, der ikke er anerkendt som nødvendigt for mennesker. Det er det letteste af metallerne og blev opdaget af svenske kemikere i begyndelsen af 1900-tallet. Siden har stoffet været brugt medicinsk mod forskellige lidelser med større eller mindre held. Lithium blev receptpligtigt i 1965.

 

Hvorfor har vi brug for det?
Lithium har betydning for kalium-natriumbalancen. Hjernen og nervesystemet (særligt det autonome) samt det hormonelle system har brug for lithium. Mangel på lithium kan forårsage depressioner og andre nervøse og mentale lidelser, særligt paranoid skizofreni. Lithium virker forebyggende på hjerte-kredsløbssygdomme.

 

Medicinsk anvendelse
Lithiumtilskud i form af timian og homøopatisk lithium kan i visse tilfælde hjælpe folk med depression og humørsvingninger. Lithiumkarbonat anvendes i psykiatrien til behandling af manio-depressiv psykose og andre nerve- og sindslidelser. Behandlingen bruges både forebyggende og i akutte situationer. Her anvendes høje, giftige doseringer, som kræver nøje lægekontrol. Hos personer med svagt hjerte, nedsat nyrefunktion, forstyrrelser i væskebalancen, sygdomme i skjoldbruskkirtlen samt hos gravide (særligt de første tre måneder) bør der udvises stor forsigtighed med lithiumbehandling.

 

Bivirkninger
Lithiumkarbonat giver ved overdosering bivirkninger som sløvhed, kvalme, mavekneb, opkastning, løs afføring, let rysten på hænderne, skjoldbruskkirtelproblemer (struma), sindsforvirring, hudproblemer, vægtstigning, tørst og rigelig vandladning. Forgiftning giver kraftig rysten på hænderne, opkastning og diarre, søvnighed, svimmelhed og talebesvær. I værste fald optræder kramper, dyb bevidstløshed og død. Langtidsbehandling kan give nedsat nyrefunktion, og prostaglandinsyntesen kan hæmmes. Homøopatisk lithium og lithiumtilskud i form af timian giver ingen bivirkninger.

 

Hvor findes det?
Lithium findes i havsalt, havalger, tang, vand, tobak og i timian.

 

Hvor meget har man brug for?
Vides ikke.

 

Medicinsk dosering
200-800 mg timian og homøopatisk lithium. Psykiatere ordinerer højdoseret lithium.

2 thoughts on “Lithium

  • Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you ever
    been blogging for? you make running a blog look easy.
    The whole look of your site is fantastic, as well as the content material!
    You can see similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *