En ny amerikansk undersøgelse viser en sammenhæng imellem højt indtag af magnesium og en lavere risiko for kræft i leveren.
Af Bjørn Falck Madsen
Videnskaben har igennem mange år set med stor interesse på magnesiums betydning for leveren. Det har dog primært været i forbindelse med godartede leversygdomme. Nu har amerikanske forskere som led i den amerikanske befolkningsundersøgelse NIH-American Association of Retired Persons (NIH-AARP) Diet and Health Study set nærmere på magnesiumindtag og risiko for leverkræft.
Beskyttende effekt – især hos alkoholikere
Forskerne kunne ud fra tallene påvise en uafhængig sammenhæng imellem højt magnesiumindtag og lavere leverkræft-risiko, hvor der hos dem med højest indtag af mineralet var en 35 pct. risikosænkning i forhold til dem med lavt indtag. Tilsyneladende var denne sammenhæng særligt tydelig hos folk med moderat til højt forbrug af alkohol.
Kan hjælpe med normalisering af leverenzymer
Tidligere forskning, herunder en finsk undersøgelse fra 2008 offentliggjort i tidsskriftet Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy, har ligeledes peget på magnesium som værende af betydning for leveren. I denne undersøgelse, som blev udført på en gruppe mennesker med et højt alkoholforbrug, så man, hvordan tilskud med præparatet Bio-Magnesium hjalp med normalisering af leverenzymer, som normalt er forhøjede i forbindelse med et stort alkoholforbrug.
Beskytter ligeledes hjernen
Tilsyneladende er magnesium også vigtigt for hjernen, viser en anden undersøgelse, som er offentliggjort i European Journal of Nutrition. Her observerede forskerne, at der var en lavere risiko for kognitivt forfald hos de ældre, som havde højt magnesiumindtag. I betragtning af at magnesium er med til at regulere over 300 forskellige enzymprocesser i kroppen, er det ikke så underligt, at stoffet har betydning for lever, hjerne og andre dele af organismen.
Kilde:
The American Journal of Clinical Nutrition, Marts 2021