Maling med god kemi

Maling
 
Sommeren er den bedste periode at male i. Så kan du nemlig lufte godt ud, både mens der males og bagefter. Men selv med varme og grundig udluftning er der god, sund fornuft i at vælge sin maling med omhu.
 
Af Rose Maimonide
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2016
 
 
Vælg din maling med omhu
Maling uden grim kemi er svær at opdrive, men det kan lade sig gøre. Det er en klog prioritering, både for miljøets skyld og for at mindske sin udsættelse for skadelig kemi. Jeg råder altid til at vælge svanemærket maling eller visse typer naturmaling. Vælg svanemærket maling med MAL-kode 00-1 (det står på bøtten).
 
Maling med miljømærkerne Svanen eller Blomsten har lave grænseværdier for konserveringsmidlet MI, som er stærkt allergifremkaldende. Små mængder MI skal ikke deklareres på maling. Miljømærket maling er også fri for sundheds-
skadelige stoffer som tungmetaller og blødgørere.
 
 
Nej tak til fluorstoffer
Fluorerede stoffer tilsættes for at gøre malingen smuds- og vandafvisende. Desværre har fluorstoffer vist sig at være ekstremt skadelige for både sundhed og miljø.
 
Al maling med miljømærket Svanen og almindelig maling med miljømærket Blomsten er garanteret uden per- og poly-flourerede stoffer. Der er en lille risiko for, at de nævnte typer maling kan indeholde andre fluorerede stoffer.
 
Derimod er der højrisiko for fluorkemi i maling uden miljømærke. Blomstermærket specialmaling med dokumenteret vandafvisende effekt kan også indeholde fluorstoffer. Visse typer naturmaling, som fx består af linolie tilsat farvepig-ment, og maling fra producenten Keim går også fri for indhold af fluorkemi.
 
 
Så meget kemi optager din hud
Helt ny forskning tyder på, at vores optag gennem huden via luften er langt højere, end vi hidtil har troet. I en ny undersøgelse undersøgte man på snedig vis optaget af visse ftalater gennem huden. Meget overraskende fandt man ud af, at hudoptaget fra luften var lige så stort som optaget via indåndingen!
 
Det kan være svært at vurdere, hvor meget af et stof der skal til, før det er skadeligt for menneskers sundhed. Normalt undersøger man, hvad der sker, hvis vi indtager stoffet gennem munden og videre i fordøjelses-systemet. Når vi indtager noget via indåndingen og huden, er effekten kraftigere, fordi stoffet går direkte i blodet. Men det tager man faktisk ikke højde for, når man skal fastsætte et ”tolerabelt dagligt indtag” af et stof/kemikalie.
 
Man ved heller ikke så meget om, hvordan de forskellige former for optag (oralt, hud, indånding) påvirker menneskers helbred.
 
Men det er ret sikkert, at hvis du maler eller sidder i et nymalet rum, vil du optage kemikalier, der afgasser fra malingen. Du vil optage det både via indåndingen og i høj grad også via din hud. Dit tøj vil også absorbere kemikalier fra luften. Det giver et endnu højere optag via huden. Derfor er det klogt at tage et bad og skifte tøj, når du er færdig med at male.
 
Med denne nye viden om hudoptag af kemikalier er der ekstra god grund til at vælge maling og tidspunktet for at male med stor omhu.
 
 
Her finder du naturmaling
Det er en god idé at få rådgivning fra en fagmand, når du skal vælge maling. Jeg anbefaler disse forhandlerne af naturmaling:
 
 
Vær obs. på, at visse typer naturmaling indeholder duftstoffer (æteriske olier), som er meget længe om at dampe af, selv med grundig udluftning.
 
 
Otte grønne malertips
  •  Vælg svanemærket maling med MAL-kode 00-1 eller visse typer naturmaling
  •  Mal om sommeren
  •  Brug handsker, når du maler
  • Tag et bad og skift tøj, når du har malet
  • Luft godt ud, både mens der males og bagefter, i mindst to uger
  • Lad ikke småbørn sove i nymalede rum – der bør gå mindst to uger, meget gerne mere
  • Undgå helt og aldeles at male eller opholde dig i nymalede rum, hvis du er gravid
  • Undgå spraymaling og spraylak

 

Om Rose Maimonide