Ny svensk forskning og endnu en undersøgelse peger på en hjertebeskyttende virkning af stoffet selen.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019
Det tyder på, at vi skandinaver ikke får nok selen igennem vores daglige kost. Svenske forskere har netop offentliggjort resultaterne af en undersøgelse, som kæder lavt selenindhold i blodet sammen med en ekstra risiko for patienter med hjertesvigt. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology, er den første, som viser en kobling imellem selenmangel og forværrede prognoser blandt hjertesvigtpatienter.
Højere risiko for genindlæggelse eller død
I undersøgelsen medvirkede 295 hjertesvigtpatienter fra Skånes Universitetssygehus. Patienterne havde en gennemsnitsalder på 74 år, og 31 % af dem var kvinder. Forskerne observerede, at hvis man som hjertesvigtpatient har lavt selenindhold i blodet, har man en øget risiko for genindlæggelse på sygehuset eller død inden for 30 dage. Hos patienter med lavt selenindhold var risikoen 32,4 %, hvorimod den kun var 7,4 % blandt patienter med højt selenindhold.
Forværret livskvalitet
Ifølge Martin Magnusson, som er overlæge og kardiolog på Skånes Universitetssygehus, kunne man også se, at patienter med lavt selenindhold i blodet havde forværret livskvalitet og krævede længere behandlingstid på sygehuset sammenlignet med de patienter, der havde højere selenstatus.
Passer i tråd med tidligere forskning
De netop offentliggjorte forskningsresultater passer fint i tråd med de observationer, den svenske kardiolog, professor Urban Alehagen, gjorde i 2013, da han og en gruppe kolleger fandt, at selenpræparatet SelenoPrecise givet i kombination med Bio-Qinon Q10 reducerede hjerte-kar-dødeligheden med 54 % hos ældre men raske mænd og kvinder. I denne undersøgelse så forskerne, at selenindholdet i blodet var relativt lavt, hvilket er typisk for folk i de skandinaviske lande.