Mangel på mineralet selen er særligt farligt for hjertesvigtpatienter

 

 

Ny svensk forskning og endnu en undersøgelse peger på en hjertebeskyttende virkning af stoffet selen.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Det tyder på, at vi skandinaver ikke får nok selen igennem vores daglige kost. Svenske forskere har netop offentliggjort resultaterne af en undersøgelse, som kæder lavt selenindhold i blodet sammen med en ekstra risiko for patienter med hjertesvigt. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology, er den første, som viser en kobling imellem selenmangel og forværrede prognoser blandt hjertesvigtpatienter.

 

Højere risiko for genindlæggelse eller død

I undersøgelsen medvirkede 295 hjertesvigtpatienter fra Skånes Universitetssygehus. Patienterne havde en gennemsnitsalder på 74 år, og 31 % af dem var kvinder. Forskerne observerede, at hvis man som hjertesvigtpatient har lavt selenindhold i blodet, har man en øget risiko for genindlæggelse på sygehuset eller død inden for 30 dage. Hos patienter med lavt selenindhold var risikoen 32,4 %, hvorimod den kun var 7,4 % blandt patienter med højt selenindhold.

 

Forværret livskvalitet

Ifølge Martin Magnusson, som er overlæge og kardiolog på Skånes Universitetssygehus, kunne man også se, at patienter med lavt selenindhold i blodet havde forværret livskvalitet og krævede længere behandlingstid på sygehuset sammenlignet med de patienter, der havde højere selenstatus.

 

Passer i tråd med tidligere forskning

De netop offentliggjorte forskningsresultater passer fint i tråd med de observationer, den svenske kardiolog, professor Urban Alehagen, gjorde i 2013, da han og en gruppe kolleger fandt, at selenpræparatet SelenoPrecise givet i kombination med Bio-Qinon Q10 reducerede hjerte-kar-dødeligheden med 54 % hos ældre men raske mænd og kvinder. I denne undersøgelse så forskerne, at selenindholdet i blodet var relativt lavt, hvilket er typisk for folk i de skandinaviske lande.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *