Mangel på selen kan måske forklare udbredt tarmlidelse

Magnesium - december 2024

 

Da forskere målte selenindholdet i blodet hos patienter med inflammatoriske tarmsygdomme og sammenlignede med raske kontrolpersoner, fandt de en opsigtsvækkende forskel.

Af Bjørn Falck Madsen

Omtrent 35.000 danskere lider af en autoimmun, inflammatorisk tarmsygdom, som hedder colitis ulcerosa eller blødende tyktarmsbetændelse. Her går kroppens immunforsvar til angreb på tarmslimhinden og iværksætter en inflammatorisk tilstand, som oftest opstår i slimhinden i endetarmen og de nedre dele af tyktarmen. De typiske symptomer er blod, pus og slim i afføringen samt en akut trang til at komme på toilettet, også selvom tarmen er tom.

Antiinflammatoriske egenskaber

Undersøgelser viser, at op imod 12 procent af tilfældene skyldes genetiske faktorer, men nu retter en videnskabelig undersøgelse udført af polske universitetsforskere søgelyset mod noget helt andet, nemlig mangel på sporstoffet selen. Man ved fra forskning, at selen indgår i nogle selenoproteiner, som blandt andet har antiinflammatoriske egenskaber. Derfor er det en spændende teori, at mangel på dette livsvigtige stof måske kan være en del af forklaringen på, hvorfor der i det hele taget opstår inflammation i tarmsystemet.

Patienterne havde lavt selen

Undersøgelsen omfatter 100 patienter med inflammatorisk tarmsygdom, hvor 46 havde colitis ulcerosa, og 54 havde Crohns syge, som også er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom med lidt andre symptomer. Der medvirkede ligeledes 100 raske personer, der fungerede som kontrolpersoner.

Forskerne målte indholdet af selen i blodet hos alle forsøgsdeltagerne og kunne se, at det var markant lavere hos de patienter, som havde inflammatorisk tarmsygdom. Hos dem med colitis ulcerosa var det 68,81 mikrogram pr. liter, og det var 64,79 hos dem med Crohns sygdom. Til sammenligning lå det gennemsnitlige selenindhold i blodet hos de raske personer på over 90 mikrogram pr. liter.

Måske et alternativ til koloskopi

På baggrund af disse observationer mener forskerne, at selenindholdet i blodet kan udgøre et brugbart alternativ til koloskopi, hvor lægen fører et endoskop op via endetarmen for at inspicere og tjekke for tegn på inflammation. Et lavt selenindhold i blodet kan eventuelt bruges som relativt pålidelig indikator på inflammation, specielt hvis de normale tegn på inflammatorisk tarmsygdom er til stede. 

Kilde:

“Evaluation of Selenium Concentrations in Patients with Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis “

Biomedicines 2024, 12(10), 2167, 24. september 2024.

 

Selen har dokumenteret betydning for tarmene

Et forsøg, som den italienske forsker Luigina Bonelli stod i spidsen for, viste, at tilskud af selen virker forebyggende på såkaldte adenomer (tyktarmspolypper). Adenomer kan være forstadier til tyktarmskræft. Forsøget blev udført på 411 patienter, som tidligere havde fået fjernet tyktarmspolypper kirurgisk. Halvdelen af patienterne fik placebo, og den anden halvdel fik præparatet Bio-Selen + Zink, som udover selen indeholder zink samt vitaminerne A, B6, C og E.  

40 pct. reduktion af risiko

Efter fire år var antallet af patienter, som fik nye adenomer, reduceret med 40 procent i den aktive behandlingsgruppe sammenlignet med kontrolgruppen, der fik placebo. Forskerne sammenlignede 15 år senere de to grupper og kunne konstatere, at der fortsat var 39 procent reduceret risiko for nye adenomer hos dem, der havde taget tabletterne med selen og zink. Præparatet havde med andre ord en langtidsbeskyttende effekt.


Derfor anbefaler eksperter 
et højere indtag af selen

For nogle år siden blev de Nordiske Næringsstofanbefalinger opdateret for selens vedkommende. Tidligere rådede man kvinder til at få 50 mikrogram dagligt, og mænd skulle have 60 mikrogram. Ifølge de nye anbefalinger skal kvinder indtage mindst 75 mikrogram selen dagligt, hvor mænd helst skal have hele 90 mikrogram. Der er med andre ord tale om en 50 pct. højere anbefaling for begge køn. De gamle selen-anbefalinger var langt højere, end hvad dansk gennemsnitskost indeholder, og med de nye er stort alle udfordret. Flere og flere vælger af samme grund at supplere en ellers sund og varieret kost med et selentilskud, og her kan det være en god idé at vælge et præparat med dokumenteret optagelighed.

SelenoPrecise, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af selenmangel, indeholder 100 mikrogram organisk selengær i hver tablet. Undersøgelser viser, at denne unikke selengær optages godt i blodet og når ud i kroppens forskellige væv. For eksempel blev præparatet anvendt i den skandinaviske KiSel-10-undersøgelse, hvor forskerne så en markant indvirkning på ældres livskvalitet.