Med fedt skal fedt fordrives

 

 

Eller en historie om at spise færre kulhydrater, være opmærksom på flere proteiner og især mere fedt, hvis du gerne vil stabilisere dit blodsukker, regulere din vægt og måske undgå mange af de såkaldte livsstilssygdomme. For eksempel at sige farvel og tak til alle de symptomer, der kan gå forud for diabetes 2.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Verden består af hundredvis af postulater om, hvordan man med lethed taber sig. Fælles for alle kure er, at der hverken indgår chips, chokolade, slik, kager, sukker eller andre ingredienser, som ikke har med mad at gøre og måske bare er syntetiske forskrækkeligheder opfundet af nogle smarte købmænd. Så langt så godt, drop al IKKE-MAD, og du er allerede nået et stykke ad vejen, ad en sti, de fleste er enige om.

Videre ud ad vejen ophører enigheden til gengæld. Hvor nogle mener, at vi alle vil kunne tabe os og undgå livsstilsygdomme ved at følge Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger til familien Danmark, er der en hel flok (hvor mange?), som har opdaget, at de absolut ikke taber sig af at spise fedtfattigt og tælle de berømte kalorier. Tværtimod ser det ud til, at der faktisk er en del, der tager på af disse ellers velmenende råd! Dermed ikke sagt, at man skal give fuldstændig køb på, hvor mange kalorier man indtager – det er tydeligt at se på den amerikanske befolkning, men deres overspisning på 5.000 kalorier dagligt uden at få rørt sig synderligt er rent faktisk ikke det billede, der tegner sig i Danmark. Måske nærmest tværtimod? Måske er der flere generationer, der spiser for lidt, kroppen mærker hungersnød, sætter tempoet ned, og man tager på?  Det er et af de mange postulater, som er svært at komme udenom.

 

Du har prøvet en masse, og det holdt ikke i længden eller lykkedes aldrig
Et andet er, at det måske er sammensætningen af de daglige måltider, der skal kigges på, og hører du til en af flere (ikke alle!), der har forsøgt sig med Vægtvogterne, Fødevarestyrelsens velmenende råd eller fx er blevet vegetar og stadig tager på, så er det måske, fordi du i virkeligheden skal spise meget mere fedt. Og spise meget færre kulhydrater og især det hvide sukker pakket ind i alskens IKKE-MAD, ”hygge” og stivelsesholdige fødevarer.

 

Forklaringen er her
Noget tyder på, at vi har to typer forbrændingssystemer, og langt de fleste overvægtige og andre med blodsukkerproblemer og forstadier til diabetes 2 bør skifte fra en kulhydratforbrænding til en fedtstofforbrænding og dermed få styr på bl.a. vægten og diverse andre problemer.

Det lyder måske indviklet, og uden at du skal kunne noget som helst biokemi eller i øvrigt kende kroppens funktioner, er det værd at prøve, hvis alskens kure og diæter aldrig har hjulpet dig synderligt.

Undgår du de hurtige kulhydrater og skifter over til masser af grøntsager (helst dem, der vokser over jorden) og spiser proteiner og godt med fedt, vil du begynde at forbrænde fedt, fordi du simpelthen bruger fedtet som energi frem for stivelse og sukker.

 

 • Hurtige kulhydrater er sukker, også af den skjulte slags.
 • Stivelse finder du i alle slags korn, kartofler, ris og pasta.
 • Morgenmadsprodukter er som regel no-go, de er et stort kulhydratcirkus og ofte med helt uigennemtænkte raffinerede mærkværdigheder i (fx cornflakes uden næringsstoffer, hvorefter de tilsætter B-vitaminer og sukker!) Du bliver i løbet af dagen tæsket rundt i manegen efter mere og mere sukker og stivelse.
 • Undgå alle mulige sødemidler, hvor kroppen tror, den får sukker, bliver narret, du bliver sulten, og alverdens livsstilsændringer bliver umulige at gennemføre.
 • Undgå desuden fedt af dårlig kvalitet, fx margarine, transfedt, olier med et højt indhold af omega-6, fx solsikkeolie, sojaolie, majsolie, tidselolie, vindruekerneolie etc.

 

Det lyder måske besværligt og fuldstændig vanvittigt, men prøv i en uge at starte med en anderledes morgenmad, fyldt med gode fedtstoffer, fortsæt hen over dagen med en gedigen frokost, og du vil hurtigt kunne give slip på de gamle (u)vaner.

 

Langsomme kulhydrater sammen med proteiner og fedt

Brug gode olier:

 • Steg i kokosolie eller smør. Begge kan tåle opvarmning på en pande.
 • Brug masser af planteolier med et højt indhold af omega-3, -6, -9. Af de mest kendte i Danmark finder du Oil of Life Premium, som er dansk produceret.
 • Den er sammensat af tre forskellige olier og har som den eneste på de danske helsehylder formået at få et højt indhold af fedtsyren DHA, som er så vigtig for hjerne og kredsløb.
 • DHA-indholdet stammer fra omega-3-fedtsyrer, som er udvundet af alger og derfor er helt uden animalsk oprindelse.

 

Olien kan anvendes til alle kolde retter, fx som salatdressing, i dips, i din grøntsagssmoothie eller andre retter, der ikke kræver især hård opvarmning på en pande. Det er et no-go for de fleste planteolier, undtagen kokosolie og til dels olivenolie, som begge tåler en hårdere opvarmning, især kokosolie, der i udgangspunkt er en såkaldt mættet fedtsyre, der ikke forandrer sig til noget skadeligt på panden.

Husk grøntsagerne og nødderne sammen med dine fedtstoffer. For uden masser af farverige grøntsager får du tømt dine vitamin- og mineraldepoter og kommer til at mangle fibre til tarmen, og du får måske cellemembranerne til at vibrere af gode fedtstoffer, men uden de øvrige næringsstoffer går det galt.

 

Sådan har du det, og sådan kan du få det
Det er meget kontroversielle påstande, men LCHF har vist efterhånden vist sin eksistensberettigelse: Masser af mennesker har tabt sig, men lige så vigtigt er de sluppet for de mange symptomer, som følger med et svingende blodsukker og den såkaldte insulinresistens.

Ubehag, vat i hovedet, kvalme, springende ledsmerter, dårlig fordøjelse, voldsom trang til søde ting, oppustethed, overspisning eller underspisning, madlede, voldsomt temperament, vredesudbrud og alverdens andre fysiologiske problemer, som meget vel kan ende med, at kroppen ikke længere kan styre insulintilførsel, forhøjet blodsukker opstår, og diabetes 2 bliver konsekvensen af mange års ubehageligheder.

Kan du genkende blot fem af ovenstående symptomer, er det med at finde det gode kærnede smør frem eller de gode planteolier fyldt med både omega-3, -6 og -9-fedtsyrer fra Oil of Life, der skal hjælpe dig til absolut mange positive tilstande i kroppen:

 

 • Stabilisere dit blodsukker
 • Øge muligheden for at regulere vægten, både ved under- og overvægt
 • Hjælpe alle dine celler med at blive stærke i deres cellemembran
 • Mange hormoner dannes bl.a. af fedtstoffer
 • Led, muskler, sener, hud, hjerne, blodkar, ja, alle kroppens organer har brug for fedtstoffer for at fungere, ikke kun korrekt, men optimalt
 • Din søvn, dit humør, dine signalstoffer i hjernen, dit temperament – alt kan blive lettere gennem den mad, du spiser

 

Fedtforbrænding skaber ketose, et godt ord at lære at kende
Hvis det skal lykkes for dig at overgå til fedtforbrænding frem for kulhydratforbrænding, er det no-go at spise hurtige kulhydrater, stivelse og sukker. Det betyder, at det er slut med kager, slik, sukker, varme kartofler, pasta, ris og brød. Hvis det lyder helt absurd, og det-kan-da-ikke-lade-sig-gøre, så giv dig selv en uge, hvor du tager skeen i den anden hånd og starter med gode gedigne fedtstoffer fra morgenstunden. Jo bedre du spiser her, jo lettere er det at undgå stivelse og sukker resten af dagen! Og spring ikke måltider over. Det giver lavt blodsukker, og da hjernen består af fedt og er afhængig af sukker, vil du få store cravings efter sukker i løbet af dagen. Enten kan du ikke gå forbi en bolle, en pose Matadormix eller en is, eller du vil overspise til aftensmåltidet.

Du skal altså til forskel fra måske alt, hvad du tidligere har lært, bruge fedtstoffer til at forbrænde fedt og undgå livsstilssygdomme. Får du et pludseligt anfald af sukkertrang, kan det stoppes med et Oil of Life shot! – Prøv den nye Ketoseolie fra producenten bag den kendte Oil of Life:

 

CITRUS-OLIESHOT

(10 portioner)

Olieshot skal bruges, hvis dit taljemål er større end dit hoftemål, hvis du primært deponerer fedt på maven, hvis du har PCO eller diabetes type 2 eller hvis du er forstoppet. Drik det gerne dagligt.

 

 • 2 citroner
 • 2 lime (eller brug kun citron)
 • 2 røde grape
 • 1 appelsin
 • 2-3 cm ingefær eller færdige ingefærshots
 • 1 spsk. Ketoseolie pr. portion

 

Pres saften fra citrusfrugterne. Riv ingefæren, og pres citrusfrugterne. Stil det på køl. Drik 2 cl med 1 spsk. Ketoseolie.

Du kan også fordele det i 10 små silikoneforme og fryse dem. Tilsæt ketoseolien på toppen af hver portion, inden de fryses.

Det meste handler om at undgå konstant at irritere kroppens insulinsystemer og irritere kroppens celler med for meget sukker. Og at bruge fedt som energi til dagens arbejde frem for hurtige kulhydrater.

 

LCHF – low carb, high fat

Færre kulhydrater, mere fedt, vel at mærke af det sunde.

 

Morgenmad kan fx være
To til tre æg sammen med kyllingepølser, kalkunbacon, oksepølser, en god bacon, eller hvis du er vegetar, nogle stegte grøntsager. Steg i kokosolie, økologisk. Brug gerne rigeligt af den, så får du sat gang i fedtforbrændingen med det samme.

Er du til smoothie, kan du kopiere korrekturlæserens bedste: En greenie af 1 dl fed kokosmælk fra dåse, naturligvis ikke lightudgave, eller 1-2 spsk. ketoseolie eller 1-2 spsk. Oil of Life Premium, ½ avokado, frossen spinat og broccoli. Her får du tilført masser af vitale grøntsager på en bund af langsomme kulhydrater og masser af det sunde fedt. Brug en blender til at røre det sammen. Du kan få ekstra fedtstof (og protein) med 2-3 æg tilsat.

 

Andre forslag til morgenmad
Scrambled eggs af 2-3 æg med lidt piskefløde eller kokosmælk og ½ avokado. Eller omelet, stegt i kokosolie, med spinat og bacon, måske ½ avokado.

 

Frokost
Det behøver ikke at være svært at spise frokost på LCHF, det bugner med gode opskrifter hos bl.a. www.madbanditten.dk.
En nem frokost kan være en gedigen blandet salat, godt med nødder og en dressing af Oil of Life premium, der let kan blandes med krydderier, sennep, salt og peber.

Hertil to store stykker laks, evt. fra gårsdagens middagsbord. Eller et godt stykke kød. Er du vegetar, kan stegte linsefrikadeller, grønsagsbøffer, eller bønnegryde være hovedingrediens, blot du husker de gode fedtstoffer.

 

Aftensmad
Kød i alle afskygninger er tilladt, og nu også med fedtkant! Mange forskere mener, at der ikke er belæg for, at animalsk fedt fra firbenede dyr skulle være skadeligt for kredsløbet og kroppen i øvrigt. Det er de meget uenige om, og du kan da også vælge fede fisk eller alverdens bønneretter, grønsagslasagne, eller hvad du nu har lyst til. Dog skal du undgå kartofler, ris, hvidt brød og pasta, så du forbliver på fedtforbrændingen.

 

Mellemmåltider
Bliver mindre nødvendige på LCHF, fordi du ganske simpelt bliver mere mæt til hovedmåltiderne og ikke behøver at snacke dagen lang. Skulle trangen alligevel komme over dig, så er der hjælp at hente fra et olieshot, eller hvad med de mange opskrifter på pandekager, der er dukket op hos LCHF-folket! Googl dig til nogle gode opskrifter

 

Kager får helt nyt liv!
Du kan lave super LCHF-kager på tre ingredienser: olie, masser af chokolade og et drys vaniljepulver!

Oil of Life Kokos er en 100 % økologisk, raffineret, koldpresset jomfru kokosolie. Det hvide kød i kokosolien er mekanisk presset, så alle naturlige næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler, er bevaret. Olien er flydende ved 26 grader og i fast form under 24 grader. Kokosolien har en lang holdbarhed pga. indholdet af de mættede fedtstoffer, som i modsætning til andre olier ikke så let bliver harsk. Den kan, ligesom smør, tåle meget høj og hård opvarmning.

 

Celle-detox på den fede måde
Når du spiser en lavkulhydrat diæt, kan du, hvis du holder kulhydraterne lave nok, opnå at danne ketoner under fedtforbrændingen. Ketoner vil dels dæmpe din appetit, men de har også en anden god egenskab, de kan stimulere dine celler til at ”rydde op” inden i sig selv, eller sagt på en anden måde, de vil nedbryde alt, hvad der er for meget af og genbruge materialet. Når der er rigeligt af næringsstoffer til rådighed, vil cellen ikke genbruge sine egne byggesten i samme omfang som fx ved faste. Det gør, at cellen har en tendens til at blive mere langsom i sine processer. Ved at stimulere til at rydde op og få genbrugt de byggesten, der ligger og flyder, bliver cellen mere effektiv igen og har lettere ved at fungere optimalt. Det lyder lidt som at rydde op på sin harddisk, ikk’?

Fænomenet er kendt fra faste, men nu kan du faktisk spise dig til samme effekt.

 

Tjek den helt nye Ketoseolie ud på dinsundhed.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *