Mineralet som beskytter mod hjertesygdom og diabetes

 

Kinesiske forskere har påvist, at magnesium har en beskyttende indvirkning mod hjertesygdomme, slagtilfælde og type-2 diabetes. Effekten ses allerede, når man øger sit daglige indtag med så lidt som 100 mg.

 

Af Bjørn Falck-Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Kan du lide nødder, bønner, fuldkorn og bladgrønt? Godt. Så skal du bare spise løs af det, for det indeholder nemlig en hel del magnesium, et mineral som effektivt forebygger en række sygdomme. Forskere fra Zhejiang University og Zhen-gzhou University har lavet en sammenlignende analyse (meta-analyse) af 40 videnskabelige undersøgelser udført på mere end en million mennesker i ni forskellige lande. På baggrund af dette materiale konkluderer de, at folk med det højeste magnesiumindtag har 10 % lavere risiko for at udvikle hjertesygdom, 12 % lavere risiko for slagtilfælde og hele 26 % lavere risiko for type-2 diabetes sammenlignet med dem, der har det laveste indtag af mineralet. Deres meta-ana-lyse er offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine.

 

Regulerer over 300 enzymer
Magnesium indgår som styrende element i over 300 forskellige enzymer i kroppen. En del af disse enzym­processer har betydning for muskelfunktion, hvilket også gælder hjertemusklen. Det er bestemt heller ikke tilfældigt, at man anvender intravenøs magnesium som behandling mod hjerterytmeforstyrrelser på hospitaler rundt om i verden. De kinesiske forskere fandt, at folk ved at øge deres magnesiumindtag med 100 mg dagligt kunne sænke risikoen for slagtilfælde med 7 % og type-2 diabetes med 19 %.

 

Vi fik mere magnesium før i tiden
I juli 2015 fastsatte det europæiske fødevaresikkerhedsråd, EFSA (European Food Safety Authority), en øvre sikker grænse for magnesiumindtag, som hedder 350 mg dagligt for mænd og 300 mg for kvinder. For børn ligger tallet på 170-300 mg. Før industrialiseringen var det ikke unormalt, at folk fik 500 mg magnesium dagligt eller mere fra kosten, så de nye værdier synes bestemt at være sat lavt.

 

Tilskud i tabletform
Som sagt er nødder, bønner og bladgrønt m.v. nogle af de gode kilder til magnesium, men man kan også tage et tilskud i tabletform, hvis man er usikker på, om man får nok. Et præparat som Bio-Magnesium, der indeholder 200 mg magnesium i hver tablet, er et fornuftigt valg ud fra den simple kendsgerning, at præparatet optages effektivt i kroppen. Dels er der anvendt tre forskellige magnesiumkilder for at sikre den bedste optagelighed. Dels er tabletterne fremstillet på en måde, som gør, at de opløses hurtigt og fuldstændigt (man kan teste det ved at putte en tablet i et glas vand og tage tid).

 

Beskytter leveren
I 2008 udførte finske forskere et forsøg, hvor de gav Bio-Magnesium til en gruppe mennesker med for højt alkoholindtag. Normalt ser man i forbindelse med leverskader en stor udskillelse af enzymet AST (aspartat aminotransferase) i blodet. Hos forsøgsdeltagere, der fik magnesiumpræparatet, var der markant lavere AST-udskillelse end hos dem, der fik identiske snydepiller. Forsøget er offentliggjort i 2008 i tidsskriftet Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy.

 

Kilde: BMC Medicine, december 2016