Hold godt øje med den, du dater. For bag de søde smil kan der gemme sig – ja, hvad som helst. Her får du nogle tips til at være ekstra opmærksom på vej ind i et nyt kærlighedsliv
Af Hanne Hæsum Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk
Artiken er bragt i magasinet sund-forskning.dk februar 2012
I alle aldre er det populært at date. Vi drømmer om at opleve eller genopleve den store kærlighed. Det kan være svært at navigere i feltet: Der kan være nitter, og vi kan forføres ind i noget, vi egentlig ikke ønskede, eller som ikke fungerer, eller som i værste fald er farligt.
Amerikanske Nancy Montgomery har en liste over faresignaler på den første date, der kan bruges som en første ‘grovsortering’.
Hvordan behandler han andre mennesker
Er han sød over for dig, men ubehagelig over for personalet på cafeen? Er hans vrede for voldsom og ude af trit med den forseelse, som tjeneren begik?
Er han hånlig over for andre mennesker?
Det kan være en indikation af, hvordan han vil behandle dig, efter I har kendt hinanden et stykke tid.
Er han en ‘blamer’?
Læg mærke til, hvordan han taler om fortiden. Det giver dig et fingerpeg om, hvad han kigger efter, og hvad du kan forvente dig. Giver han konsekvent andre skylden for det, der sker med ham, er der stor risiko for, at han også vil gøre det over for dig.
Historier afslører din date
Hans små historier og anekdoter kan afsløre en masse. Er de fulde af misundelige, ondskabsfulde eller nedgørende bemærkninger om andre, eller giver de dig på anden måde en følelse af ubehag, er det måske bedre at smutte hjem alene.
Læg også mærke til – om han kommer for tæt på for tidligt, både hvad angår berøring og informationer om dig, og drikker han for meget og presser dig til at gøre det samme? Montgomery advarer seniorer, der dater, mod personer, der er for interesseret i indkomstforhold. Hun opfordrer til, at du lytter til dine første instinkter og følelser. (Healthday marts 2011)
Tænk og se, mens du endnu kan
Læg i det hele taget mærke til, hvad du har set og følt under det allerførste møde, og overvej, hvorvidt det er godt eller skidt. I tiden før du er blevet involveret i et forhold kan du stadig bruge din sunde fornuft og dømmekraft. Er du først blevet følelsesmæssigt involveret, er det meget sværere at være objektiv i sin bedømmelse.
Der er også faktorer hos dig selv, som forøger risikoen for at vælge forkert
Hvis du har lavt selvværd eller føler dig ensom, lige er blevet forladt eller svigtet, skal du passe på. Du bliver måske så begejstret for, at nogen er interesseret i dig, eller gerne vil have dig, at du helt glemmer at lytte til, hvorvidt det nu også er noget, du gerne selv vil. Frem for alt, så spørg dig selv: Hvem bliver jeg, når jeg er sammen med ham. Bliver jeg en person, som jeg selv kan lide, eller får han modsatte sider frem i mig. I filmen ”Turist ved et tilfælde” siger hovedpersonen det meget smukt: Det handler ikke så meget om, hvem man elsker, men om hvem man bliver til, sammen med den elskede”.