Probiotika med stor effekt

shutterstock_384682516

 

Det menneskelige fordøjelsessystem er beskyttet af tarmfloraen, der skal sikre, at skadelige bakterier, svampe o.l. ikke trænger gennem tarmvæggen og ud i resten af kroppen. Alene i tyktarmen er der op til 2 kg mikroorganismer, og det er derfor afgørende for kroppens tilstand, at tarmfloraen plejes gennem hele livet.

 

Af Rikke Agersted, shamanistisk healer, biopat og phytoterapeut.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2012

 

En vigtig nøgle

Kroppen har forskellige måder at beskytte sig på, hvoraf mikrofloraen er en af dem. Immunforsvaret er en anden. I tarmsystemet arbejder disse to systemer sammen om at beskytte kroppen mod de bakterier, svampe og fremmedstoffer, der måtte komme ind i fordøjelseskanalen med mad, drikke, kys, berøring og andre måder at overføre udefrakommende stoffer på.

Visse typer probiotika stimulerer immunforsvarets produktion af antistoffer, øger antallet af hvide blodlegemer og øger desuden b.de modningen og aktiviteten af immuncellerne kaldet makrofager, T-og NK-celler.

 

Ven eller fjende?

I menneskets fordøjelseskanal er der ca. 400 forskellige typer bakterier. Nogle er gavnlige og kaldes probiotiske. Andre er isoleret set sygdomsfremkaldende og kaldes derfor patogene. Tilsammen udgør de mikrofloraen, og hos et sundt og raskt menneske er der en god balance bakterierne imellem, hvor de sygdomsfremkaldende holdes i skak af de probiotiske.

Sker der en forrykning af balancen, kan sygdom opstå, og i biopatiens/ naturopatiens verden er det alment kendt, at et sundt fordøjelsessystem er vejen til et godt helbred.

 

Hjælp udefra

Forrykning af tarmfloraens balance kan ske i et hav af situationer. Antibiotikabehandling, stress, smitte med aggressive patogene bakterier, parasitter, medicin og usund kost er blot nogle af de årsager, der kan ligge bag.

Behandling kan dels bestå af ændrede kostvaner, motion og forskellig urtemedicin, men tilførelse af probiotika kan også være uhyre vigtigt. Et godt valg er for eksempel Symbioflor+ fra Biosym, som er en ny og forbedret udgave af det gammelkendte produkt Symbioflor. Symbioflor+ indeholder tre forskellige mælkesyrebakterier, som hver især har en særlig indvirkning på dele af mikrofloraen og immunsystemet.

 

Bakterier holdes i skak

Probiotikas positive indvirkning på balancen i tarmfloraen skyldes flere ting. Dels er det sværere for de patogene bakterier at hæfte sig på tarmvæggen, hvis pladserne er optaget af probiotika. Dels har probiotika en hæmmende virkning på de patogene bakterier og deres toxiner.

De gavnlige tarmbakterier producerer blandt andet eddike og/eller mælkesyre samt hydrogenperoxid, som hæmmer kolonisationen af de patogene, fordi pHværdien i tarmen sænkes, hvilket ikke er optimalt for dem. Probiotika producerer desuden bakteriociner, som er proteiner eller kemiske stoffer, der hæmmer skadelige mikroorganismer.

Når produktionen af antistoffer samtidig stimuleres af probiotika, er bunden for et velafbalanceret fordøjelsessystem lagt.

 

God respons

Inflammatoriske tarmsygdomme, bakterieangreb med fx salmonella, E. coli eller stafylokokker, svampeinfektioner eller parasitter er alle med til at skabe ubalance i tarmfloraen. Til gengæld responderer tarmen også vældig positivt på probiotika som en del af behandlingen. I et studie med 326 kinesiske børn konkluderede man sågar, at forebyggende behandling med probiotika reducerede forekomsten og varigheden af influenza ligesom brugen af antibiotika blev mindre.

Fødevareintolerance og allergier er også sygdomme, som har en positiv respons på genoprettelse af tarmfloraen.

 

Vær opmærksom

For at sikre et sundt tarmsystem livet igennem er det vigtigt at lytte til kroppen. Opstår der småsymptomer i fordøjelsessystemet som øget luftdannelse i maven, mavekneb, forstoppelse eller diarré, er det vigtigt allerede der at gribe ind. Måske skal kosten justeres, kaffeforbruget sænkes eller en kur med probiotika som Symbioflor+ tages i en periode for at genoprette balancen. På den måde forebygges alvorligere sygdomme, og muligheden for at leve et langt liv uden fordøjelsesproblemer øges.

 

Fakta

Symbioflor+ indeholder Lactobacillus acidophilus La-14, Bifidobacterium lactis Bl-07 og Lactobacillus rhamnosus Lr-32, der alle er testet for sikkerhed ved indtagelse, deres evne til at overleve vejen gennem fordøjelsessystemet – og dermed evne til at virke probiotisk, hvor det er nødvendigt. Langt fra alle mælkesyrebakterier er modstandsdygtige over for de forskellige fordøjelsesprocesser og vil derfor i behandlings-øjemed ikke have nogen stor værdi.

 

Fakta

Symbioflor+ kan tages forebyggende og sammen med antibiotisk behandling for at undgå eventuelle gener af behandlingen. Diarré er for eksempel en meget almindelig bivirkning. Symbioflor+ kan også bruges i enhver anden henseende, hvor der er ubalancer eller sygdom i fordøjelsessystemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *