Naturlig farverig mad gør en forskel for dig og din krop

 

Udtrykket “kulør på tilværelsen” bruger vi om det, der er interessant, indholdsrigt og livgivende. Og det er lige netop, hvad farvestrålende mad er: Interessant for sanserne, rigt på en lang stribe gavnlige indholdsstoffer og fyldt med vitalitet.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

De fleste af mine klienter har brug for enkle, håndgribelige rettesnore, der kan opgradere deres måltider. Uden nødvendigvis at have styr på faglige termer og lange ord, der er svære at udtale.

Når dine måltider indeholder forskellige farver – regnbuemad – ser maden ikke alene smuk og indbydende ud, hvilket i sig selv stimulerer og styrker din fordøjelse – farverige måltider giver dig også en bred vifte af vitaminer og mineraler og unikke sundhedsfremmende stoffer fra planternes farvepigmenter. Jo stærkere farve grøntsager, bær og frugter har des bedre, for kraftig farve betyder højere indhold af gavnlige stoffer, der bl.a. virker som kraftige antioxidanter og stærkt antiinflammatorisk.

De forskellige farvestoffer forstærker hinandens virkning, så spis fra hele farvepaletten. Sørg for hver dag at spise noget fra gruppen gult/orange/rødt/violet (rigt på farvepigmentstofferne carotener og antocyaniner) og noget grønt (rigt på klorofyl – især mørkegrønt).

Spis en god blanding af både rå og tilberedte grøntsager for at få glæde af så mange som muligt af pigmenterne. Flere af de nyttige pigmenter frigives under opvarmning. Fx indeholder en tomatsovs over 10 gange så meget lycopen som en tilsvarende rå tomat.

Husk også samtidig sundt fedt fra nødder, kerner, avokado eller olie, da flere af farvepigmenterne er fedtopløselige. Her får du en nem og smuk ret med rødbeder, hvis farve kommer fra betacyanin, og søde kartofler, der er rige på carotener.

At lave farverig mad er en af de mest enkle og virkningsfulde rettesnore til at få mest mulig gavn af den mad, du spiser.

 

BAGT RODFRUGTSPIRAL

Det skal du bruge: 

  • Rødbeder
  • Søde kartofler
  • Ekstra jomfruolivenolie
  • Salt
  • Citron
  • Appelsin
  • Frisk timian

 

Sådan gør du:
Vælg aflange rødbeder og søde kartofler i nogenlunde samme tykkelse. Skær dem i tynde skiver, og læg dem tæt i et ildfast fad. Pensl med olie, og drys med salt. Bag i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter. Pres godt med citron- og appelsinsaft over, og drys med timian.

Variation: Bag rodfrugterne på en bund af en god tomat-grøntsagssovs, eventuelt med bælgfrugter.