Olivenolie i luksusudgave

 

 

Der findes Michelin-guides, femstjernede restauranter, og så findes der så også lige en Flos Olei, oversat til dansk, en guide, hvor kun 500 af de bedste olivenolier findes.

Her kåres hvert år de bedste olier, og blandt de bedste finder du Finca la Torre, som i Danmark sælges af Hippie House.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Der sælges olivenolie som aldrig før, producenterne er mange, og ja, selvfølgelig, får man lyst til at skrive, så er der jo forskel på kvaliteten. Hvis der fandtes olivenjungler, hvilket der jo ikke gør, for de fleste oliventræer står på tørre områder med stor afstand mellem træerne og med solen bragende ned over de lidt støvede blade, så er Flos Olei den guide, der skal få dig til at finde rundt.

Guiden hjælper dig til at opdage smagsnuancerne, og faktisk kan du gennem den grønne olivenbibel møde hver eneste producent, se hvorfra de kommer, og hvordan deres oliven er dyrket. Her bliver du sikret, at den olivenolie, du forventer at købe, også rent faktisk kommer ud af flasken. Og rent skal det være. Der skal ikke være iblandet mærkværdigheder, alt skal være koldpresset, og der presses kun olie ud af oliven én gang, deraf navnet jomfru.

Finca la Torre har vundet guldmedaljer for sin olivenolie flere steder uden for Spanien – heriblandt New York, Japan og Zurich – biodynamisk, unik og lækker. Den er kåret som verdens bedste i 2016.

 

Guiden på 876 sider er skrevet på både engelsk og italiensk.

Olivenolier fra 51 lande er repræsenteret i guiden.

Pris: 40 € (ca. 300 kr.).

 

“Den eneste guide i verden, som giver et samlet overblik over verdens 500 bedste olivenolier.”

 

Nattens spanske cava

Cava er Spaniens svar på den franske champagne, og her er den helt fri for sulfitter, så du slipper for både allergiske reaktioner, og ja, færre tømmermænd.

Den er selvfølgelig økologisk og skabt af Xarello-druer, en kendt drue fra Catalonien. Den er mild, frugtig, frisk og elegant i smagen. Kan drikkes ved alle lejligheder, og hvorfor ikke nyde den på en klar forårsdag under blå himmel sammen med en lille salat, smækfyldt med oliven, feta og den biodynamiske olivenolie Finca la Torre. Og nå ja, så en flok mandler fra www.hippiehouse.dk

Druerne høstes om natten, så man slipper for oxidation af de gyldne druer.