Betændt tandkød går lige i hjertet

tand-og-hjerte

 

En undersøgelse af over 60.000 tandlægepatienter har vist, at personer med tandkødsbetændelse har dobbelt så høj risiko for hjerteanfald, slagtilfælde eller alvorlige smerter i brystet.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017

 

Der er god grund til at passe på dine tænder. En gruppe forskere fra Academic Centre for Dentistry Amsterdam, som er Hollands største tandlægehøjskole, har nemlig vist, at der er en sammenhæng imellem tandkødsbetændelse og hjerte-problemer. 60.174 tandlægepatienter i alderen 35 år og opefter medvirkede i den store undersøgelse, hvor forskerne fandt, at personer med betændelse i tandkødet havde dobbelt så stor risiko for at blive ramt af hjerteanfald (blodprop i hjertet), slagtilfælde eller alvorlige brystsmerter. Det er ikke første gang, man har set denne sammenhæng. Tidligere undersøgelser har påvist en sammenhæng imellem tandkødsbetændelse og åreforkalkning, men den hollandske under-søgelse er den første, der undersøger sammenhængen blandt så mange mennesker på en gang.

 

Inflammationen flytter sydpå

Problemet skyldes ifølge forskerne den inflammation, som opstår i tandkødet i forbindelse med tandkødsbetændelse. Den vandrer med blodet sydpå til hjerteregionen, hvor inflammationen ligeledes kan skabe grobund for problemer. Derfor er der god grund til at sørge for en så god mundhygiejne som overhovedet muligt, både for tændernes og tandkødets skyld – men så sandelig også for hjertets og kredsløbets.

 

Cellerne mangler Q10

En interessant ting ved både betændt tandkød og hjertesygdom er, at cellerne i såvel det angrebne tandkød som det svækkede hjerte har lavere indhold af stoffet coenzym Q10, end man finder i raske celler. Foruden at styre cellernes energiomsætning, hvilket er en vigtig faktor for blandt andet heling af væv, er coenzym Q10 en effektiv antioxidant, som beskytter cellerne mod angreb af frie radikaler. Det er skadelige iltforbindelser, der udvikles som følge af tand-kødsbetændelsen, og de kan ødelægge raske celler og væv.

 

Gode resultater med behandling

Man har i flere undersøgelser observeret, hvordan tilskud af coenzym Q10 både kan mindske symptomerne ved betændt tandkød (blødning m.v.) samt styrke hjertemuskelfunktionen hos folk med svækket hjerte og trykken for brystet (angina pectoris).

 

Dokumentation er vigtig

Det er imidlertid vigtigt, at man altid sørger for at vælge et Q10-præparat, der kan dokumentere, at det rent faktisk bliver optaget i blodet. Det danske præparat Bio-Quinone Q10 blev netop anvendt i den store hjertesvigtsundersøgelse Q-Symbio på grund af sin dokumenterede kvalitet og biotilgængelighed. Her så man, hvordan patienter med kronisk hjertesvigt kunne mindske deres risiko for at dø af sygdommen med 43 %.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *