Sådan skal du træne, hvis du er stresset

 

 

Har du læst artiklen ‘Træning med omtanke’, hvor Umahro Cadogan fortæller om stress og træning? Artiklen finder du i Vinter 2015 i magasinet //mig// og sund-forskning. Her er lidt flere tips til en bedre træning, hvis du hører til en af de mange, som har et alt for højt stress niveau.


Diverse blodprøver kan være påvirket af din kroniske stress

Er du i kronisk stress, altså med et kronisk forhøjet niveau af cortisol, og du går til lægen og får målt dit blodtryk, kolesteroltal, mængden af triglycerider i blodet, fedtprocent, livvidde og evnen til at regulere blodsukkeret, vil flere eller alle parametre være påvirket, så du egentlig ikke kan regne med tallene, og måske hellere skal se at få gjort kål på din stress fremfor at begynde at medicinere de enkelte tilstande – selvfølgelig med det forbehold, at det er nødvendigt. Derfor kan det også være en klog strategi at få taget blodprøver ad flere omgange, for måske er flere af tallene reguleret tilbage til normalen, fordi du gør noget ved din kroniske stress.


Ringe sociale kår og usikkerhed i barndommen kan trods sund kost og motion give problemer senere i livet med overvægt
 

Gruppen har også vist, at mængden af bagage fra en elendig barndom fx alkoholiserede forældre og misbrug, giver en højere score også senere hen i livet, selvom man motionerer lige meget og spiser den samme kost.  Man taler derfor om, at social ulighed (socio-økonomisk og svigt) kan være en betydelig årsag til vores sundhedskatastrofe i industrisamfundet. Selvom man fjerner alle de afledte faktorer, fx lavere uddannelse og dermed mindre viden om sund kost kombineret med den mad, der er tilgængelig er af dårligere kvalitet, så er en kombination af desperation, armod og konstant pres og det at føle at verden er usikker, forbundet med bl.a. mere fedme. (Kilde: McGill University, Canada)

Er du vildt fortravlet eller har du kronisk stress

Man kan tale om forskellen med stress belastning og stress overbelastning. For det kan godt være, at man kan sige, at jeg er helt vildt stresset, jeg har en deadline, og jeg har ikke nået at starte og skal nå at købe julegaver. Det er ikke noget, der gør, at de mentalt går ned med flaget eller deres krop går ned fysiologisk – det kan godt være at deres kolesteroltal er lidt højere den dag, men værre er det ikke. Det er stress-belastning, det er vi alle sammen udsat for, og det er ikke det, der er problemet – heller ikke i forhold til vægten.

Problemet opstår, når stressen bliver ved non-stop, så det bliver en overbelastning, og man mister mælet, hvor de fysiologiske signaler kører non-stop. Der er ikke noget galt i at tænde for stressen, cortisol er ikke et ondt hormon, det er adrenalin heller ikke på ingen måde, men det bliver et problem når de konstant er forhøjet, det er her balladen ligger. (Citat Umahro Cadigan)

Stress og bugfedt, vælg den rette motionsform

Jeg vil anbefale at gå rigtig meget i adstadigt tempo udenfor i naturen. Det skal være i et intensitetsniveau, som ikke presser kroppen. Naturen i sig selv kan virke afstressende og sænke stressniveauet. Lav bevægelsesformer så man kommer i kontakt med sig selv og kan mærke hvilke ting, der stresser, så man kan undgå dem fremadrettet. Man bliver let ”fartblind”.

Det er også fint med styrketræning og muskeltræning i et lavt niveau, da det på sigt giver en øget muskelmasse og bedre forbrænding.

Vær sød mod dig selv. Træningen batter, for det er forskellen fra ingen træning til mere træning, der skaber en forskel.

Drop træning med for høj intensitet i for lang tid ad gangen. Det skaber blot flere stresshormoner, som påvirker dine fedtceller ugunstigt.