Omega-3 fedtsyrer sænker risikoen for brystkræft

bryster_0

 

En stor meta-analyse der inddrog 21 videnskabelige undersøgelser med næsten 900.000 kvinder og herunder knap 21.000 med brystkræft viser, at de kvinder der får mest omega-3 fra fisk har 14% lavere risiko for at få brystkræft sammenlignet med dem, der får mindst.

Det kinesiske forskerhold, der stod for undersøgelsen, udvalgte 21 undersøgelser beskrevet i 26 artikler hvor man havde undersøgt indtaget af fisk og omega-3 fedtsyrer. Forskerne kunne endvidere vise, at den nedsatte brystkræftrisiko er dosis-afhængig. Det vil sige, at kvindernes risiko for brystkræft faldt med 5% hver gang omega-3 indtagelsen steg 100 mg dagligt.

 

Ikke planteolie og fisk
Dette gælder dog ikke for omega-3 fra planter. Eksempelvis indeholder hørfrø, valnødder, raps og soja alfa-linolensyre som er af omega-3 typen og som ikke viser nogen klar reduktion af brystkræftrisikoen. Indtagelse af fisk kunne heller ikke knyttes til en lavere risiko for brystkræft i USA eller i Europa, men i asiatiske lande var der en tendens til en beskyttende effekt af fisk. Denne forskel kan måske skyldes, at indtagelsen af fisk i vestlige lande enten er for lav til at vise en klar effekt, eller det kan skyldes, at den forebyggende virkning af fisk svækkes af forurening så som organisk bundne tungmetaller og pesticider. Vi bør også være opmærksomme på, at en stor andel af omega-3 -indtagelsen i USA og Europa kommer fra fiskeoliekapsler (med et relativt højt omega-3-indhold og renset for miljøgifte).

 

Vægten vigtig
Undersøgelser har tidligere vist, at omega-3 fedtsyrer synes at beskytte kvinder efter klimakteriet bedre end før klimakteriet, hvilket bekræftes med denne undersøgelse. Det kan dog skyldes, at brystkræft sædvanligvis er mange år om at udvikles og derfor oftest viser sig efter klimakteriet. En anden forklaring tilskrives mængden af kropsfedt og dermed BMI. For nylig har en undersøgelse indikeret, at et højt BMI synes at beskytte kvinder mod brystkræft før klimakteriet, hvorimod det synes at øge risikoen efter klimakteriet.

 

Hvorfor virker omega-3?
Grunden til at omega-3 fedtsyrerne hæmmer udviklingen af kræft menes at være at de hæmmer dannelse nogle inflammationsfremmende stoffer, de er involveret i regulering af forskellige gener, dannelse af nye celler, cellevækst, kardannelse, celledød og metastasedannelse. Omega-3 fedtsyrer sænker kroppens østrogenproduktion, hvilket igen reducerer vækst af østrogenfølsom brystkræft.

 

Global stigning af kræft
Globalt fortsætter forekomsten af kræft med at stige hovedsagelig på grund af stigende alder og befolkningstilvæksten. Derudover er kræftfremkaldende adfærd, især rygning steget i økonomiske udviklingslande. Det anslås, at  der var 12.7 millioner kræfttilfælde og 7.6 millioner kræftdødsfald i 2008. Over halvdelen forekom i udviklingslande. Brystkræft er den hyppigst diagnosticerede kræftform og den førende årsag til kræftdødsfald blandt kvinder. Brystkræft tegner sig for 23% af de samlede kræfttilfælde og 14% af kræftdødsfaldene.

 

Refs.
Zheng J-S, et al. Intake of fish and marine n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of breast cancer: meta-analysis of data from 21 independent prospective cohort studies. BMJ 2013;346
Jemal A, et al. Global cancer statistics. CA Cancer J Clin. 2011;61(2):69-90