Der var engang …

 

 

DER VAR ENGANG … en lille fætter, som ved at være autentisk, nem at have med at gøre, givende og god til samarbejde, endte med at blive en af de mest populære kæledægger i store dele af verden.

Den lille fætter var nemlig ikke bleg for at sætte sine mange kvaliteter i spil og har gjort en forskel for milliarder af mennesker. Den mætter maver, giver god næring og gavnlige stoffer (bl.a. fiberrig pro-tein og antiinflammatorisk K-vitamin), virker blodsukkerstabiliserende og er langtidsholdbar. Og så smager den forrygende. Kikært er dens navn, den er en af de ældste dyrkede afgrøder i vores historie, spist i mere end 10.000 år og er i dag verdens næstmest dyrkede bælgfrugt, kun overgået af sojabønner.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

En af de mest kendte kikærteretter er den mellemøstlige klassiker hummus, der traditionelt består af kikærter, tahin, olivenolie, citronsaft og salt. Hummus kan bruges som puré, dip og pålæg og kan varieres på utallige måder. Det er oplagt at blende grøntsager i hummus som i opskrifterne her. Du kan nemt lave hummus med en stavblender.

 

RØDBEDEHUMMUS

Det skal du bruge:

  • Kogt rødbede*   1 mellem-stor ca. 175 g
  • Kogte kikærter   240 g
  • Tahin uden salt   1 spsk.
  • Ekstra jomfruolivenolie   1 spsk.
  • Citronsaft   2 tsk.
  • Hvidløg   1 fed
  • Knust spidskommen   ½ tsk.
  • Kikærtekogevand eller vand
  • Salt

 

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser. Justér tykkelsen med kikærtevand/vand, og smag til med salt.

*Kog rødbeder hele og uskrællede i 25 minutter i letsaltet vand. Kog gerne flere ad gangen, så du har til salater og andet. Hæld vandet fra, og hæld koldt vand på. Skallen kan nemt gnides af, når rødbederne er kølet af.

 

PERSILLEHUMMUS

Det skal du bruge:

  • Bredbladet persille  2 dl tæt pakket
  • Kogte kikærter  240 g
  • 1 fed hvidløg
  • Knust spidskommen  ½ tsk.
  • Citronsaft  1 spsk
  • Ekstra jomfruolivenolie   2 spsk.
  • Kikærtekogevand eller vand
  • Salt

 

Sådan gør du:

Hak persillen, og blend med øvrige ingredienser. Justér tykkelsen med kikærtevand/vand, og smag til med salt.

TIP: Hvis du koger dine hjemmekogte kikærter med kombu tang, kan tangen blendes med i din hummus. Tangen er spækket med værdifulde mineraler og sporstoffer, bidrager med umamismag og har desuden en stærk afgiftende evne.