EPA og DHA uden omveje til veganere

 

Der hersker ingen tvivl om, at vi har brug for de vigtige omega-3-fedtsyrer EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). Disse fås kun fra havlevende dyr og organismer. Forstadiet til disse fedtsyrer hedder ALA (alfa-linolen-syre) og kommer fra planteriget. ALA kan danne EPA og DHA under de rette forhold, og derfor har veganere og fiskeolie-elskere i årevis diskuteret, om vi reelt har brug for fiskeoliens tilskud af EPA og DHA. Et helt nyt tilskud af alger gør diskussionen overflødig.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Det er helt rigtigt, at kroppen selv kan danne EPA og DHA fra ALA. Kosten og vores næringsmæssige behov ligger rigtig mange på sinde, og derfor har veganere og vegetarer i mange år afvist påstande om, at vi har brug for at spise fisk eller fiskeolietilskud for at få de vigtige fedtsyrer. Det er dog en påstand, som kritikere ikke bare lige har taget for gode varer. Det er nemlig ikke en stor mængde EPA og DHA, vi selv kan danne ud fra ALA-fedtsyren. Omdannelsen sker ved hjælp af nogle enzymer, og er der underskud af dem, kan det være svært for processen at fungere optimalt. Derfor mener mange fortalere for fiskeolietilskud, at man let kommer i underskud af de vigtige fedtsyrer, hvis ikke man indtager dem i den rene form fremfor at stole på, at omdannelsen sker optimalt i kroppen.

 

Nyt produkt går direkte til kilden

Grunden til, at fisk og skaldyr er spækket med så mange omega-3-fedtsyrer, er, at de lever af alger i havene eller af små dyr, som har spist dem. Algerne er spækket med EPA og DHA, og da alger kommer fra planteriget, er det også en Fantastisk omega-3-kilde for veganere og vegetarer. Uanset hvilken slags kost man lever af, kan man få behov for at tilføre ekstra EPA og DHA, fordi det ikke længere er nok med den mængde, kroppen selv kan fremstille fra ALA i maden.

Sygdom, forkert kost og lignende omstændigheder kan hæmme omdannelsen af ALA, og derfor bør veganere og vegetarer være ekstra opmærksomme på ikke at komme til at lide af EPA- og DHA-mangel. Omega-3-fedtsyrerne dækker over en lille vifte af fedtsyrer. Man er derfor ikke i tryg havn ved at sikre omega-3 i kosten – man skal være opmærksom på, at alle omega-3-fedtsyrerne er til stede og i en mængde, der kan gøre en forskel helbredsmæssigt. Dette har lige præcis været et af hovedpunkterne i diskussionen mellem kødspisere og veganere, som hidtil har måttet stole på, at kroppen sørgede for at frembringe nok EPA og DHA. Nu kan der lægges låg på uenigheden, for VegOmega-3 indeholder omega-3-fedtsyrer i form af DHA og EPA, udvundet fra alger. Produktet er derfor også særligt velegnet til veganere og vegetarer.

 

Ekstra vigtigt til gravide veganere

En gravid kvinde har brug for langt større mængder EPA og DHA i sin graviditet end ellers. Fosteret bruger nemlig store mængder af disse fedtsyrer. DHA bruges blandt andet til normal udvikling af hjernen og synet hos det ufødte barn, og derfor anbefaler man gravide at tage et tilskud omega-3 med meget DHA fremfor EPA. VegOmega-3 indeholder dobbelt så meget DHA som EPA, og derfor er produktet også velegnet til gravide kvinder, som ikke ønsker et tilskud fra dyreriget. Det anbefales at fortsætte med omega-3-tilskuddet under amningen, da barnets syn faktisk udvikles helt frem til det er 12 måneder gammelt. Den gavnlige effekt opnås med kun 100 mg DHA dagligt.

 

Disse ting hæmmer omdannelsen af ALA

Hvis du er i tvivl om, hvor godt din krop omdanner ALA til EPA og DHA, kan følgende give en pejling på de faktorer, der kan spænde ben for omdannelsen

 

Hæmmende faktorer

  • Stort indtag af omega-6-fedtsyrer forskubber balancen med omega-3-fedtsyrerne
  • Ensidig eller mangelfuld kost (herunder mangel på ALA-rige fødevarer)
  • Jævnligt forbrug af hærdede fedtstoffer som margarine
  • Jævnligt forbrug af stegte eller friturestegte fødevarer
  • Planteolier, knækkede frø m.v., som har været udsat for iltning og lys (harskner olierne)
  • Sygdomme i fordøjelsessystemet, som hæmmer omdannelsen af ALA
  • Mangel på de enzymer som omdanner ALA
  • Nedsat appetit afføder mangel på nok af de vigtige næringsstoffer

 

Vegansk EPA og DHA

Med kun en enkelt kapsel om dagen kan veganere og vegetarer nu få dækket det daglige behov for omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Det nye produkt VegOmega-3 fra Biosym er lavet på alger og er dermed udelukkende fra vegetabilsk kilde.

En kapsel indeholder 250 mg DHA og 125 g EPA, hvilket giver et samlet omega-3-indtag, inkl. øvrige fedtsyrer, på 426 mg dagligt. Produktet er registreret ved både det engelske The Vegan Society og hos Dansk Vegetarforening.

 

EFSA anprisninger

En enkelt kapsel indeholder nok omega-3 til at opnå de godkendte EFSA (European Food Safety Authority) anprisninger: Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA medvirker til at vedligeholde en normal hjertefunktion. DHA bidrager også til at vedligeholde en normal funktion af hjernen og et normalt syn. Disse gavnlige effekter opnås ved et dagsindtag på hhv. 250 mg EPA og DHA (i alt) og 250 mg DHA .

 

En stærk duo

Ved siden af et dagligt tilskud af VegOmega-3 kan man med fordel tage en multivitaminpille som OmniVegan, der også er velegnet til veganere og vegetarer. Ved at kombinere de to tilskud dækkes kroppens behov for næringsstoffer, og man sikrer et godt fundament til dagligdagens mange fysiske og mentalt krævende opgaver.

 

One thought on “EPA og DHA uden omveje til veganere

  • Der er mange rigtige ting i denne artikel om Omega 3 men at 100 mg DHA er nok som tilskud er helt i skoven. I Et omfattende danske studie med over 750 gravide kvinder der fik Omega 3 i de sidste 3 måneder af graviditeten var mængden 2,5-3 gram omega 3. Der så man at forekomsten af astma faldt med 54% set over barnets første 5 leveår. Mange af de studier der er lavet med omega 3, hvor man ikke har kunnet se nogen markant effekt i forhold til ovenstående, var netop forsøg hvor man var nede på under 500 mg omega 3. Vi taler her selvfølgelig om langkædet omega 3 (EPA og DHA). Problemet med de fleste Omega 3 produkter er at man ikke har testet om fedtsyrerne rent faktisk kom ind i kroppen. Derfor vil jeg anbefale at købe et testbaseret Omega 3 produkt hvor du afleverer 6 dråber blod og blodet bliver testet på et statsgodkendt hospitalslaboratorie, hvor de bruger en gaskromtaograf og hvor alle testresulteter fra blodprøven bliver vist i testrapporten. I de mange hundrede testresultater jeg som laborant har været med til at gennemgå, har både veganere, vegetarer og kødspisere manglet især EPA men også oftest DHA. I de tilfælde hvor de i forvejen havde taget under 1000 mg Omega 3 om dagen i en længere periode lå de stadig meget lavt mht. EPA og DHA. I de tilfælde hvor de havde taget et produkt der indeholdt meget ALA og DHA men kun en lav mængde EPA var deres testresultat mht. EPA stadig meget lavt, så det viser at mennesker ikke er særlig gode til at omsætte hverken DHA eller ALA til EPA. Jeg ville anbefale et produkt med ca. 1200mg EPA og 650 mg DHA, hvis du vejer 60 Kg. Vejer du mere så skal du have forholdsvis mere.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *