Kosten er en vigtig faktor, når du har endometriose

endometriose

 

Hos mange kvinder forløber deres månedlige cyklus problemfrit. Andre kvinder har imidlertid så svære smerter, at det påvirker både privatliv, arbejdsliv og sociale aktiviteter. Der er flere forklaringer på de stærke smerter – en af dem er endometriose.

 

Hvad er endometriose?

Endometriose er en tilstand, hvor små stykker livmoderslimhinde har fæstnet sig til andre nærliggende organer uden for livmoderen, fx æggestok, æggeleder, bughinde, blære eller tarm. De fejlplacerede slimhindepartier reagerer imidlertid fortsat på hormonale påvirkninger og bløder under menstruationen. Da blodet ikke kan forlade skeden som normalt, irriterer det det omgivende væv og forårsager smerter.

Der forskes meget i endometriose, og i dag vides det stadig ikke, hvorfor nogle kvinder udvikler endometriose. Det, man ved, er, at et af kerneområderne i endometriose er kronisk inflammation (betændelsestilstand).

 

Inflammation i kroppen

Inflammation er en del af kroppens naturlige forsvar mod infektion, irritation, toksiner og lignende. Hvis immunforsvaret forstyrres og ikke kan holde infektioner på afstand, opstår en kronisk inflammation.

I et studie fra 2005, der involverede 3.238 kvinder med kroniske bækkensmerter fra endometriose, var konklusionen, at kroniske bækkensmerter hænger sammen med inflammation i bughulen. Flere studier støtter op omkring denne teori, og det gør det interessant at se nærmere på, hvilke kostfaktorer der kan optimere immunforsvarets muligheder til at bekæmpe inflammationer.

 

Undgå mad, du ikke tåler

En kost, som indeholder fødevarer, der ikke tåles af kroppen, forstyrrer immunforsvaret og giver anledning til inflammation. For at få et stabilt og velfungerende immunforsvar er det derfor en god idé at undgå fødevarer, du ikke tåler.

 

Spis dig til et stabilt blodsukker

Kronisk ustabilt blodsukker er en anden forklaring på inflammation i kroppen. En væsentlig faktor for at ændre en inflammatorisk tilstand i kroppen er derfor at spise en blodsukkerstabiliserende kost.

Det gør du ved at spise masser af grønt, groft og fiberrigt, protein af god kvalitet og sunde fedtstoffer. Spis ud fra en model, hvor grøntsager og frisk frugt udgør mindst 50 % af den mad, som ligger på din tallerken.

 

Omega 3

Flere studier har vist, at især langkædede omega-3-fedtsyrer har god effekt på endometriose. Senest et studie fra 2010, hvor 70.000 kvinder blev fulgt i 12 år, der viser, at længere tids indtag af langkædede omega-3-fedtsyrer nedsætter risikoen for endometriose. Tilfør din kost langkædede omega-3-fedtsyrer ved at spise fede fisk flere gange ugentligt, og eventuelt via kosttilskud.

 

Spis antioxidanter

I et andet studie fra 2009 sammenlignede man 83 kvinder med endometriose med 80 kvinder uden endometriose og fandt, at alle kvinderne med endometriose spiste en kost, der indeholdt mindre A-, C- og E-vitaminer, zink og kobber end kvinder, der ikke havde endometriose. Derudover fandt man hos kvinderne med endometriose højere niveauer af oxidativt stress i bughulen.

Oxidativt stress opstår, når kroppen er i underskud af antioxidanter, og tilstanden sættes i forbindelse med inflammationer i kroppen. Oxidativt stress er en naturlig del af vores biologi, men kommer den ud af kontrol, bliver den til et problem.

I dette studie delte man kvinderne med endometriose op i to grupper. En gruppe fik almindelig kost, og den anden gruppe fik en kost, der bestod af ekstra frugt og grønt, 15 % protein og 30 % fedt. Gennem kosten fik kvinderne dagligt tilført 1050 ug A-vitamin, 500mg C-vitamin og 20mg E-vitamin. Denne kostplan tilførte desuden kvinderne mere kobber, zink og selen, end de fik tidligere. Efter 3 måneder faldt niveauet af oxidativt stress i bughulen, samtidig med at antioxidantniveauet steg.

Der findes flere lignende studier, der konkluderer, at højt indtag af grøntsager og frisk frugt reducerer risikoen for endometriose. Du kan øge dit daglige indtag af antioxidanter ved at spise masser af bær, frugt, grøntsager og via kosttilskud.

Der er flere veje at gå for at få et bedre liv med endometriose, og kosten kan være en af mulighederne. Ved at tænke på, at endometriose er en inflammation i kroppen og tilrettelægge kosten ud fra dét, er der gode muligheder for at opnå en bedre livskvalitet med endometriose.

Har du spørgsmål til denne artikel, er du velkommen til at kontakte Carina Kock, telefon 20 12 96 33.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *