På Vejlefjordskolens Kostskolegymnasium hørtes der i sidste uge flere sprog end de fire, der i sprogtimerne tales i klasseværelserne. For ikke kun engelsk, fransk, spansk og tysk lød i klasseværelserne, men også italiensk, tyrkisk og tjekkisk kunne høres og ikke mindst i den vegetariske skoles køkkenfaciliteter, hvor der blev kokkereret af hjertens lyst med plantebaseret mad på menuen. Gæstende gymnasieelever og lærere var på et tredages ophold hos deres danske gymnasiekammerater i Daugård nord for Vejle, der var værter i et fælles Erasmus+ projekt, som har fokus på planters nytteværdi.
Af Marianne Palm
Det var ikke første gang, de involverede gymnasier fra Frankrig, Italien, Tyrkiet, Tjekkiet og Danmark mødtes. I begyndelsen af maj i år havde de sat hinanden stævne i Kromeriz i Tjekkiet, hvor planter og medicin blev sat under lup i undervisning og i praksis.
Vilde spiselige planter var på menuen sammen med frugter og bær
Men denne gang var det frugter, bær, grøntsager og vilde spiselige planter fra Daugård private gymnasiums omgivelser, der tog opmærksomheden. Bl.a. røllike, gråbynke, blæretang, skovsyre og hasselnødder, som de fem landes gymnasieelever sankede i skovene, på stranden og på engene omkring skolen, assisteret af appen INaturalist og botanikere.
Planter, der gavner og smager forrygende i en trerettersmenu
Erfaringen fra Kromeritz med planternes gavnlige effekt udgjorde et godt grundlag for udvælgelsen af de vilde urter. Med de fyldte kurves indhold og lokalt producerede grøntsager skabte eleverne i fællesskab en treretters plantebaseret menu, der fik mundene til at løbe i vand.
Vegetarisme siden 1930
Men hvorfor lige Vejlefjordskolen? Vejlefjordskolen har siden 1930 serveret god, næringsrig vegetarisk mad for sine elever, og denne kulinariske ekspertise er ikke kun kendt i Danmark, men også blandt udenlandske skoler, der tænker i alternativ skolemad. Et fransk gymnasium tog således i begyndelsen af 2020 kontakt til det mindre gymnasium i Daugård med et ønske om at gøre skolen til partner i et fælles EU-projekt under EU’s uddannelsesprogram Erasmus+ med planter som omdrejningspunkt. Ikke kun plantebaseret medicin og mad skulle være i centrum, men også plantebaseret fremstilling af tøj, plantebaseret medicin og kosmetik, planter som ingredienser i religiøse handlinger og plantebaseret fremstilling af musikinstrumenter, smykker og kunstværker.
Fem smage på menuen efter mesterkokkens anvisninger
De mange gæster kom godt herfra med mange gode minder. På Food Innovation House og Culinary Institute i Dandy Business Park blev dørene slået op til Smagens Dag med foredrag og workshops, hvor eleverne fordybede sig i de fem grundsmage, heriblandt umamiens virkning på smagsløgene, hørte om kombucha og selv lavede mad efter mesterkokkenes kreative undervisning. Fx fra Nordisk Tang i Aarhus, der serverede spændende tang-oplevelser og interessant viden om havtangs gastronomiske muligheder og nytteværdi. Også Dansk Vegetarisk Forening har sat sine spor med et oplæg, der zoomede ind på god og sund vegetarisk mad og bæredygtig livsstil.
Planternes forunderlige verden rundt i Europa
Nu ser Vejlefjordskolens elever frem til forårets besøg på skolerne i Tyrkiet, på Sicilien og i Frankrig til andre spændende temaer inden for planternes forunderlige verden i tråd med projektets titel ”Future in Natural Heritage”.
”Læs mere om det innovative og helt særlige gymnasium på www.vejlefjordskolen.dk, som også rummer afdelinger helt fra vuggestuen til gymnasium, der primært er et kostgymnasium med elever fra hele landet. Skolen blev oprettet i 1930 som højskole og realskole og har siden 1972 også inkluderet gymnasium, der ikke er så stort, men derimod nærværende med små klasser og fokus på sund og bæredygtig livsstil i form af fokus på kost, motion og søvn til eleverne, så de får forudsætningerne for den bedst mulige uddannelse. Det er virkelig et skønt sted og ovenikøbet i flotte omgivelser.”
Thomas Boilesen
Gymnasielærer