Kom med på Herrens Mark

Rødkløver2

 

I gamle dage hakkede man med håndkraft ukrudt væk fra roemarkerne. Ukrudtet kunne sagtens være mælkebøtter! Nu er det andre planter, der hakkes væk fra mælkebøttemarken. Herrens Mark har kun 10 til 12 dage til at høste mælkebøtterne, da de skal høstes, lige når de er gået i blomst. Her arbejdes der i døgndrift for at sikre hele årets produktion. De bruger også roden, den bliver taget op i efteråret, hvor de fleste bitterstoffer findes. Bitterstofferne er i høj grad vigtig for fordøjelsen.

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2016

Fandens mælkebøtter er i fuldt flor i begyndelsen af maj, og rødkløveren skal høstes, lige før den går i blomst. Det sikrer, at flest aktive stoffer finder vej fra den sorte muld til fabrikken i Nr. Åby, fortæller Michael Mohr, som sammen med sin bror, Henrik, driver fabrikken på Fyn. De to herrer går ikke kun all-in på dyrkning af de allerbedste droger, men har også valgt den tunge forskervej, hvor de gerne ser, at alle påstande om urters virkning er fuldt dokumenteret. Også selvom brugerne af produkterne for længst har mærket de gode effekter på kroppen.

Rødkløveren skal høstes, lige før den går i blomst, så der er maksimal mængde af phytoøstrogener til stede. Det er netop disse naturlige østrogener, som hjælper på mange af de gener, kvinder oplever i overgangsalderen. Det naturlige østrogen skaber balance ved at sætte sig på de receptorer i kroppen, som skal sørge for at holde symptomerne i ave.

Produktionen

De økologiske urter transporteres ind i produktionen til nænsom forarbejdning. Urterne skal inden for 10 timer videre i processen for ikke at tage skade af ilt og varme fra omgivelserne.

Plantematerialet bliver varmet op til ca. 70 grader, og herefter bliver det presset uden tilsætning af alkohol.

Definition på ukrudt: En plante der står et uønsket sted.

Ekstraktet presses og pumpes til de rustfrie ståltanke

Ekstrakterne hældes i store tanke. Denne er en 20.000 liters tank. Her mælkesyregærer de og er klar til salg efter seks måneder. Mælkesyregæringen sørger for, at de aktive stoffer i planterne lettere kan optages i tyndtarmen. Derfor er der så stor forskel på fx forskellige rødkløverprodukter.

Efter endt mælkessyre-gæring tappes ekstrakterne i Bag in a Box-kartoner. Bag in a Box sikrer, at ekstrakterne ikke ilter under brug, det giver optimal holdbarhed sammen med aktive mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne gavner ikke kun optageligheden af de aktive stoffer. De hjælper også med at holde hele fordøjelsen og især tyktarmen sund. Den færdige mælkesyregærede urtesaft hældes i Bag in Box-dunke og er klar til at drikke.

Vil du lære mere om droger? Og hvad de indeholder? Så kig på www.sund-forskning.dk


En plantemonografi beskriver, hvad man traditionelt ved om drogen, og hvad der er forsket i. En monografi kan være en særlig beskrivelse af de botaniske karakteristika, eller som her hvor der er lagt mere vægt på de naturmedicinske virkninger. En monografi er helt uafhængigt af færdige produkter, og man kan ikke vide, om et produkt rent faktisk har den samme effekt som den oprindelige droges virkning. Det afhænger af jordbundsforhold, det omgivende miljø, produktionsmetode, og hvad man gør for at lette optagelsen af de aktive stoffer.

Derfor er det så vigtigt med forskning på de enkelte produkter, så vi som forbrugere kan se, om produktet stadig kan tillade sig at anprise de virkninger, der fremgår af en plantemonografi. Herrens Mark har i høj grad forskning på dagsordenen hver eneste dag og samarbejder med danske forskere om planternes virkning på vores kroppe.

Se hele plantemonografiet på http://www.sund-forskning.dk


Taraxacum officinalis

Dansk navn: Mælkebøtte

Engelsk navn: Dandelion

Tysk navn: Lowenzahn

Familie: Asteraceae (Compositae)

Droge: Rod og rodstokke eller blade


Beskrivelse

Plantens 5-10 cm fligede blade starter alle ved roden. Hule stængler med mælkehvid saft. Den gule blomst består af talrige blade. Friske blade spises i salater, og den tørrede, ristede rod kan bruges som kaffeerstatning. Mælkebøtten vokser i Europa og Asien i nitratholdig jord.


Egenskaber

Radix: Bitter tonic, levertonic, galdedrivende, mild afførende(1), vanddrivende.

Folium: Vanddrivende (bladene er mere vanddrivende end roden), galdedrivende.(2)


Indikationer

Radix: Lever- og galdeblæresygdomme, bl.a. galdesten og gulsot, manglende appetit og dårlig fordøjelse, reumatisme.(1) Taraxacum officinalis radix anses for at være et slags “kosttilskud” for leveren.

Folium: Det høje indhold af kalium betyder, at Taraxacum officinalis folium er et ideelt vanddrivende middel, da risikoen for hypokaliæmi formindskes. Drogen anvendes også i behandlingen af galdeblærebetændelse og galdesten. Fremmer fordøjelsen.


Kontraindikationer

Blokerede galdeveje, fx forsnævringer eller galdesten.(2)


Bivirkninger

Galdedrivende midler kan forårsage udskillelse af galdesten fra galdeblæren. Forsigtighed bør udvises ved brugen af galdedrivende midler, da det er muligt, at galdestenene sætter sig fast i udførselsgangene.


Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.


Referencer:

  1. Bradley, P.R.(ed.), British Herbal Compendium, Vol.1, Dorset: BHMA. 1992, s. 76-77
  2. Bradley, P.R.(ed.), British Herbal Compendium, Vol.1, Dorset: BHMA. 1992, s. 73-75
  3. MediHerb, 31st May 1995 Dose Report, ikke udgivet

Trifolium pratense

Dansk navn: Rødkløver

Engelsk navn: Red Clover

Familie: Leguminosae

Droge: Blomster

Beskrivelse

Flerårig plante, op til 60 cm høj, let behåret, hvert blad sammensat af tre ovale småblade (trekoblede blade), som ofte har en lys halvmånetegning. Rødlilla blomster. Vokser på fugtige græsområder og dyrket land.(1)

Aktive indholdsstoffer

Flavonoider (bl.a. isoflavonerne biochanin A, genistein og formononetin), fenolsyrer (bl.a. salisylsyre og kumarinsyre), æteriske olier, sitosterol (østrogenlignende effekt), stive lse, fedtsyrer, carbonhydrider og alkoholer.(2)

Egenskaber

Blodrensende, mildt krampeløsnende, slimdrivende,(3) betændelseshæmmende.(1)

Indikationer

Hudsygdomme: Kroniske hudsygdomme, specielt eksem og psoriasis(4), astma-eksem(2)

Klimakteriet: Anvendes i behandlingen af hedestigninger og tørre, tynde slimhinder i skeden·

Luftvejene: Kighoste(3), hoste, bronkitis(4)

Gigt: Virker afgiftende, anvendes i behandlingen af gigt(1)

Kredsløbet: Drogen virker muligvis blodfortyndende(1)

Kontraindikationer

Ingen kendte.

Bivirkninger

Ingen bivirkninger ved anbefalet dosering.

Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

Referencer:

  1. Bremness, L., Urter i farver, København Politikens Forlag (1995), s. 222
  2. Bradley, P.R.(ed.), British Herbal Compendium, Vol.1, Dorset: BHMA, 1992, s. 183-184
  3. British Herbal Medicine Association’s Scientific Committee, British Herbal Pharmacopoeia, West Yorks: BHMA,(1983), s. 216
  4. Mabey, R. Politikens Bog om Helbredende Urter, København Politikens Forlag (1991), s. 80
  5. Aldercreutz, H.: Scand J Clin Lab Invest, 50, 201: 3-23, (1990)
  6. MediHerb, 31st May 1995 Dose Report, ikke udgivet

One thought on “Kom med på Herrens Mark

  • I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *