Der er enighed om at samfundet i sin helhed skal spise mere plantebaseret, men hvad er mulighederne med plantebaseret kost til Crohn’s patienter. Det er en af de ting Aalborg Universitet undersøger i forbindelse med et forskningsprojekt, som er specifikt rettet mod patienter der har Crohn’s.
I et nyt forskningsprojekt foretaget af Center for Ernæring og Tarmsvigt Aalborg Universitets hospital og Institut for Klinisk Videnskab, er en kostintervention med primært plantebaseret kost (Muligt med fisk 2 gange om ugen) og anti-inflammatorisk netop gennemført over 12 uger. Deltagerne i dette forskningsprojekt, har alle den kroniske mave/tarm sygdom Crohn’s.
Som en del af projektet fik alle deltagere og deres familie, leveret aftensmåltider, af virksomheden Mydietpal som er specialiseret i at planlægge, producere og levere måltider til kostinterventioner.
Mette Holst, professor., forskningsleder, ph.d – AAU udtaler:
Crohns sygdom belaster over 17.000 danskere, og den kroniske sygdom diagnosticeres ofte i en ung alder, og påvirker dermed både job- og uddannelsesmuligheder, familieliv, fysisk aktivitet og sociale relationer. Sygdommen veksler mellem perioder med udbrud og perioder med ro, og behandles ofte med medicin og/eller operationer, hvor de inflammerede dele af tarmen fjernes. Gennemgang af tilgængelige studier tyder dog på, at en anti-inflammatorisk og overvejende plantebaseret kost potentielt vil kunne hæmme inflammationen i tarmen, og måske medvirke til at reducere udbrud i sygdommen som tillæg til medicinsk behandling. I dette projekt har vi ønsket at undersøge gennemførbarheden af en anti-inflammatorisk plantebaseret kostintervention (+ mulighed for fisk 2 gange ugentlig) hos mennesker med Crohn’s, som modtager biologisk behandling.
Kostinterventionen startede 8/1 2023 og sluttede den 2/4 2023.
Chano Buk Nielsen, CEO Mydietpal (Madleverandør til forskningsprojektet) udtaler:
Nu skal forskerne fra Aalborg Universitet have analyseret på de indhentede data. Det bliver vanvittigt spændende at se, om det kan dokumenteres, at kosten har en positiv virkning på netop denne målgruppe. Mydietpal’s vision er at tilbyde nemme måltidsløsninger, der hurtigt kan implementeres i hverdagen. Vi ønsker altid, at der er god evidens bag det vi tilbyder, og vores løsninger er så individuelle som muligt. Et andet stort fokus er bæredygtighed. Det omhandler valg af råvarer, menu sammensætning, transport og emballage. Det er en del af vores kerneforretning, også at levere kostinterventioner til forskningsprojekter.