Præmenstruel? – Eller kvinde, tag dig sammen?

shutterstock_149242292

 

Præmenstruelt syndrom kan opleves fra den tidlige pubertet og helt ind i overgangsalderen. Nogle kvinder får bare en ustyrlig trang til sukker og kan grine af det. Men for langt de fleste med PMS kan det blive en rigtig træls affære tre – fire dage hver måned

 

Af Marianne Palm.
Artiklen er udgivet i magasinet sund-forskning.dk – forår 2013

 

PMS

Tre korte bogstaver for en rigtig generende tilstand. Pre Menstruelt Syndrom. Et fænomen, som ikke kun er begrædeligt for kvinden, som lider af det, men også for hendes omgivelser. For de mange humørsvingninger, den store sukkertrang, de mærkværdige grådanfald eller den helt ustyrlige vrede i tre, fire dage før hver menstruation er kort og godt en pestilens for alle parter. PMS opstår som regel på grund af for lidt progesteron i forhold til østrogen. De to kvindelige hormoner arbejder sammen, men er der for stor afstand, enten fordi vi danner for lidt progesteron eller ikke kan finde ud af at udskille overskydende østrogen, bliver flere dage hver måned til et uforståeligt mareridt.

 

Fem typer PMS

Ikke to kvinder er ens, men der er alligevel nogle generelle betragtninger, hvor behandlere opdeler PMS i fem forskellige kategorier. Der kan sagtens være overlapninger mellem de forskellige symptomkomplekser.

 

PMS-A – ”Anxiety” for angst

Den største gruppe – imellem 60-75 % af alle PMS-ramte. Der optræder et højt østrogen- og et lavt progesteronindhold i blodet, hvor symptomerne er angst, irritabilitet, nervøsitet, uro og psykisk ustabilitet. Her er Vitex agnus-castus en lise for sjælen. Du finder den i Bidro PMS, hvor 200 mg af en høj kvalitet sammen med Gele Royal hen over en tre måneders kur kan gøre en forskel.

 

PMS-C – ”Cravings”

Undersøgelser viser, at årsagen skal findes i et abnormt lavt magnesium indhold i de røde blodlegemer samt ubalancer i prosta- glandinsyntesen. Derfor kan et magnesium tilskud på 200-600 mg magnesium sammen med et stærkt B-vitaminpræparat, hvor du skal sørge for at få 200 mg B6, være nødvendigt. Kombiner endelig med en god fiskeolie, og undgå for mange planteolier – for ikke at tale om det usunde fedt fra chips og kødfedt. PMS-C kvinder har ofte stor trang til søde ting, og et stabilt blodsukker får du ved mange små måltider og eventuelt chromtilskud i et par måneder.

 

PMS-D –”Depression”

De færreste PMS-ramte kvinder er af denne type, hvor der er lavt østrogenniveau. Symptomerne er stor modløshed, dårlig hukommelse, en forvirret adfærd, tendens til grådanfald og søvnforstyrrelser. Denne type PMS ses oftest i årene lige før overgangsalderen, hvor der er dalende østrogen.

Kvinder kan have brug for østrogenfremmende urter, men også andre urter, som virker på nedtrykthed, træthed og de mange andre symptomer. Opsøg en phytoterapeut eller biopat/naturopath ibm.

 

PMS-H – ”Hyper-Hydration”

Aldosteron-niveauet er højt og medfører tilbageholdelse af natrium, som giver vægtøgning og hævelser i arme, ben og omkring øjnene. Der er ofte brystspændinger og oppustethed. Problemet behandles som PMS-A samt et tilskud af E-vitamin. Væskeophobninger kan afhjælpes med gyldenriste eller te af mælkebøtteblade. Vær opmærksom på, at te, kaffe, rygning, chokolade og for meget salt kan forværre PMS-H.

 

PMS-P ”Pain”

Her finder du kvinden, som har mange flere smerter og kramper i forbindelse med PMS og hyppigt også en lavere smertetærskel. Magnesium tilskud (200-600 mg dagligt) sammen med gode fedtsyrer, B6 og zink gavner prostaglandinsyntesen og nedsætter dermed inflammationerne i underlivet.

 

Tre måneder til regulering af PMS

Som regel skal man regne med en tre måneders kur, før man er sikker på en varig effekt. Og hånden på hjertet. Der er rigtig mange kvinder, som helt frem til overgangsalderen skal være aktive i at undgå den irriterende PMS.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *