Protein er blandt tidens største salgsmantraer i helse/slankebogsmarkedet – og ja, protein er livsnødvendigt. Men selv følgelig er det problematisk både at få for meget og for lidt. I Danmark ses det første oftere end det sidste. Vi spiser i gennemsnit tre gange så meget protein som nødvendigt, typisk fra animalske kilder. Det kan bl.a. belaste nyrerne, give syreophobning, medvirke til gigt og kræft.
- Hvidløg 3-4 fed
- Gulerod ca. 2 dl skåret
- Bladselleri ca. 2 dl skåret
- Løg 2 mellem
- Ekstra jomfruolivenolie
- Hakkede tomater 1 dåse/glas (400 g)
- Koncentreret tomatpuré 100 g (22 %) eller 70 g af en 28 %
- Vand 6 dl
- Rosmarin 1 spsk. frisk eller 1 tsk. tørret
- Timian 1 spsk. frisk eller 1 tsk. tørret
- Laurbærblade 2
- Kogte butterbeans 8 dl
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
Skær hvidløg, gulerod og bladselleri i tynde skiver, og skær løg i tynde halvmåner. Varm 1 spsk olie i en stor gryde eller sauterpande. Sautér hvidløg og løg 1 minut. Kom gulerod og bladselleri ved, og sautér yderligere et par minutter.
Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, vand krydderurterne, bønnerne, lidt salt og peber. Bring i kog, og lad det lige koge igennem. Smag til med salt og peber, og hæld i et ildfast fad. Bag tildækket i en 200 grader varm ovn 50 minutter.
Dryp 3 spsk olivenolie over retten inden servering. Servér fx med ris, quinoa eller godt brød til og en grøn salat. 5-6 portioner
Opskriften er fra bogen Grønne proteiner – sundhed & nydelse.
Der er mange gode grunde til at reducere kødindtaget og i stedet vælge fisk, fjerkræ og planteproteiner som fx. bælgfrugter:
- Jo mere kød, desto større risiko for tarmkræft. Kræftforskere råder til højst 300 g kød om ugen.
- Bælgfrugter er klimavenlige, vitamin/mineralrige og rige på mættede fibre (vigtige for en sund tarmfunktion, afgiftning og et stabilt blodsukker).
- Kød virker proinflammatorisk – du fremmer risikoen for inflammationer fx eksem og gigt.
- Bælgfrugter, særligt sojabønner, indeholder en række plantestoffer med forebyggende effekt på hjerte-kar-syg-domme, hormonproblemer og forskellige kræfttyper.