Proteiner – på den grønne og bæredygtige måde

Grønne proteiner

 

Protein er blandt tidens største salgsmantraer i helse/slankebogsmarkedet – og ja, protein er livsnødvendigt. Men selv følgelig er det problematisk både at få for meget og for lidt. I Danmark ses det første oftere end det sidste. Vi spiser i gennemsnit tre gange så meget protein som nødvendigt, typisk fra animalske kilder. Det kan bl.a. belaste nyrerne, give syreophobning, medvirke til gigt og kræft.

Protein findes i alle planter og dyr, men i varierende mængde. I planteriget er det særlig sojabønner og andre bælgfrugter, svampe, nødder, frø, kerner og korn, der indeholder protein. Spiser du varieret af disse, kan du nemt få nok af alle de essentielle aminosyrer – også hvis du spiser helt vegansk.
 
 
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – april/maj 2015
 
 
BØNNER A LA GRÆSK
 
Det skal du bruge:
  • Hvidløg 3-4 fed
  • Gulerod ca. 2 dl skåret
  • Bladselleri ca. 2 dl skåret
  • Løg 2 mellem
  • Ekstra jomfruolivenolie
  • Hakkede tomater 1 dåse/glas (400 g)
  • Koncentreret tomatpuré 100 g (22 %) eller 70 g af en 28 %
  • Vand 6 dl
  • Rosmarin 1 spsk. frisk eller 1 tsk. tørret
  • Timian 1 spsk. frisk eller 1 tsk. tørret
  • Laurbærblade 2
  • Kogte butterbeans 8 dl
  • Salt og friskkværnet peber

 

Sådan gør du:

Skær hvidløg, gulerod og bladselleri i tynde skiver, og skær løg i tynde halvmåner. Varm 1 spsk olie i en stor gryde eller sauterpande. Sautér hvidløg og løg 1 minut. Kom gulerod og bladselleri ved, og sautér yderligere et par minutter.

Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, vand krydderurterne, bønnerne, lidt salt og peber. Bring i kog, og lad det lige koge igennem. Smag til med salt og peber, og hæld i et ildfast fad. Bag tildækket i en 200 grader varm ovn 50 minutter.

Dryp 3 spsk olivenolie over retten inden servering. Servér fx med ris, quinoa eller godt brød til og en grøn salat. 5-6 portioner

Opskriften er fra bogen Grønne proteiner – sundhed & nydelse.

Der er mange gode grunde til at reducere kødindtaget og i stedet vælge fisk, fjerkræ og planteproteiner som fx. bælgfrugter:

  • Jo mere kød, desto større risiko for tarmkræft. Kræftforskere råder til højst 300 g kød om ugen.
  • Bælgfrugter er klimavenlige, vitamin/mineralrige og rige på mættede fibre (vigtige for en sund tarmfunktion, afgiftning og et stabilt blodsukker).
  • Kød virker proinflammatorisk – du fremmer risikoen for inflammationer fx eksem og gigt.
  • Bælgfrugter, særligt sojabønner, indeholder en række plantestoffer med forebyggende effekt på hjerte-kar-syg-domme, hormonproblemer og forskellige kræfttyper.