Raske hjerter – Dansk undersøgelse: Derfor giver statiner smerter i musklerne

shutterstock_221010295

 

40 % af patienterne i statin-behandling fik muskelsmerter, viser en ny dansk undersøgelse, der samtidig pegede på andre symptomer som glukoseintolerans.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning i februar 2013

 

Det skal gøre ondt, før det gør godt, siger man, og det må siges at være sandt, når det er kolesterolsænkende statiner, der er tale om. I en ny dansk undersøgelse af patienter i statin-behandling fik 40 % muskelsmerter som følge af deres medicin. Ikke nok med det, forskerne observerede også en tendens til forringet glucosetolerance og reduceret insulinfølsomhed, hvilket de også kædede sammen med brugen af statiner. Et kendt problem Statiner er hyppigt anvendte lægemidler, som har bevist deres uovertrufne evne til at sænke kolesterolniveauet i kroppen. Hvad de imidlertid også sænker, er leverens produktion af det vigtige stof coenzym Q10, og det er tilsyneladende årsagen til de problemer, som flere og flere patienter og læger er ved at få øjnene op for.

 

Er det prisen værd?

På baggrund af den nye danske statin-undersøgelse, som er offentliggjort i et af verdens førende kardiologiske tidsskrifter Journal of the American College of Cardiology, har nogle af lægerne sat spørgsmålstegn ved, om det potentielle udbytte af statin-behandlingen kan retfærdiggøre risikoen for bivirkninger. Tilskud af coenzym Q10 En anden mulighed, som har vist sig at være forbavsende effektiv, er at give patienter tilskud af coenzym Q10 sammen med deres statin-behandling. En amerikansk undersøgelse har vist, at 100 mg coenzym Q10 dagligt kan mindske muskelsmerter med omtrent 40 % hos patienter, der er plaget af disse symptomer.

 

Nu kan man sende hjertesvigtpatienter til ”genopladning”

Kronisk hjertesvigt er, når hjertemusklen ikke har kræfter til at pumpe blodet rundt i kroppen. Det sænker livskvaliteten, men forskere har fundet en måde at give hjertet nye kræfter på – uden operation og uden medicin. Det kan godt være, at stramme mavemuskler og store overarme af nogle opfattes som det vigtigste her i livet, men den muskel, som har den absolut største betydning for os mennesker, er hjertemusklen. Den skal pumpe døgnets 24 timer, hele livet, for at forsyne hele kroppen med blod, men hos nogle er det ikke helt så enkelt. Deres hjerte har mistet sin pumpekraft, og de lider af det, som kaldes for kronisk hjertesvigt. Normalt indebærer dette et liv på lavt blus eller i det mindste med noget lavere omdrejninger, og det kan være meget frustrerende, hvis man har været vant til at være meget aktiv, men dette kan man nu gøre noget ved, uden at det nødvendigvis skal involvere kirurgiske indgreb eller medicin.

 

Energi i naturlig form

Hjælpen kan findes i stoffet coenzym Q10, som i lang tid har været anvendt som energitilskud. Forskere har nemlig fundet ud af, at det også styrker hjertet og giver det nye kræfter. Det har man to relativt nye eksempler på: KiSel10-undersøgelsen Svenske kardiologer offentliggjorde sidste år en undersøgelse, der viste, at ældre mennesker fik stærkere hjerter, når de tog tilskud af coenzym Q10. Forsøgspersonerne fik også selen-tabletter. En anden ting, som forskerne observerede var, at der var 54 % færre hjerte-kar-relaterede dødsfald blandt de ældre, der tog coenzym Q10 og selen.

 

Q-Symbio-undersøgelsen

En endnu ikke offentliggjort dansk undersøgelse, udført under ledelse af den danske hjertespecialist Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalet, viser en halvering af dødsfald blandt hjertesvigt-patienter, som får tilskud af coenzym Q10. Også i denne undersøgelse har stoffet vist sig at have en hjertestyrkende virkning. I både KiSel10-undersøgelsen samt Q-Symbio har man anvendt det danske Q10-præparat, Bio-Qinon Q10, fordi det er såkaldt ”reference-præparat” (gold standard) indenfor international Q10-forskning. Det er den solide dokumentation for præparatets optagelighed, sikkerhed og kvalitet, som ligger til grund for denne status.

 

Forskere foreslår øget C-vitaminindtag

Daglig anvendelse af C-vitamintilskud kan sænke blodtrykket, forbedre blodkarrenes funktion samt hæmme kronisk inflammation og infektion, som alle er risikofaktorer ved hjerte-kar-sygdom og visse kræftformer, pointerer en række ledende forskere, herunder den danske professor Jens Lykkesfeldt. Han er blandt andet kendt for sin forskning i C-vitamins betydning for normal hjerneudvikling hos dyr og mennesker. Efter en grundig gennemgang af forskningen i C-vitamin vurderer forskergruppen, at det anbefalede daglige indtag for C-vitamin bør øges. Man kan sikre et tilpas højt C-vitamin-indtag med Bio-C-Vitamin, som er et lægemiddel til behandling af C-vitaminmangel. Hver tablet indeholder 750 mg syre-neutral C-vitamin (calciumascorbat), der er særlig skånsom mod maven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *