Redaktørens særlige råd til dagligdagen

Aronia - anthecyaniner

 

En enkel, men samtidig dobbelt hjælp til alle danskere

Af Marianne Palm

Jo mørkere et bær er, desto flere antioxidanter. Det er slået fast gennem mange år.

Det samme gælder forskere og sundhedsmyndigheder, som anbefaler mørke bær for at bekæmpe de frie radikaler, der ellers gerne binder sig til vores cellers elektroner. Frie radikaler bør i stedet binde sig til antioxidanter, som findes i rigelige mængder i blandt andet de sød-syrlige aroniabær.

Det særligt interessante ved forskningen bag aroniabær er, at de mørke bær ikke kun går direkte ind og neutraliserer de frie radikaler, men også puffer til kroppens eget antioxidantsystem, så vi derigennem får dobbelthjælp.

Henrik Byrial, en specialist i planter og sundhed, rejste til Nordamerika for at bringe aroniaarter til Danmark. Indianerne har brugt disse bær i århundreder, og i dag har han på sin gård formået at udvikle nye sorter af aronia gennem mere end 18.000 krydsninger for at opnå det højeste indhold af anthocyaniner. Henrik arbejder tæt sammen med danske forskere, som du kan følge på sund-forskning.dk.

Når bærrene er høstet, bliver de straks presset til juice eller tørret, hvis de skal anvendes i madlavning. Det nyeste produkt fra gården er ARO3:5, et kosttilskud, der er særligt effektivt mod oxidativt stress og kan hjælpe med en lang række problemstillinger, Derfor bør aroniabær indgå i alle danskeres daglige kostvaner, så vi hele tiden tilfører naturlige stoffer til gavn for alle kroppens celler.

Køb aroniapulver til at drysse på din morgenmad, brug pulveret i bagværk, eller drys det i din smoothie. De friske bær presses og kan også købes enten i dunke eller på flasker. Et lille shot hver dag er nok til at fremme alle cellevægges sundhed.

Læs mere på www.byrial.dk