Vi kan ikke undvære rødkløver i vores kosttilskud. Vi kan heller ikke undvære bier. Her er en vigtig kærlighedshistorie.
Af Marianne Palm
På verdensplan er omkring 75 pct. af vores fødevareafgrøder afhængige af bestøvning. Fra bier. Og sommerfugle, myrer, fluer, møl og biller. Bestøvning er afgørende for kvalitet og udbytte og for nogle planter ren og skær overlevelse. Midt i denne globale udfordring står vores nyttige, smukke og – her i august – aktuelle rødkløver som en central figur.
Bestøvning fra bier er nemlig livsvigtig for rødkløver. Uden den vil frøproduktionen gå i stå og planten stoppe med at reproducere sig. Symbiosen mellem bi og rødkløver er derfor en kærlighedshistorie, vi er nødt til at kæmpe for!
Fra folkemedicin …
Som læser ved du, at rødkløver er en højt værdsat ingrediens i kosttilskud. I traditionel europæisk medicin blev rødkløver brugt til at rense blodet, lindre hoste og behandle hudsygdomme, hvilket bl.a. fremgår af opslagsværket “The Complete German Commission E Monographs!, der i 1998 blev udgivet af Det tyske Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte og opfattes som en både autoritativ og pålidelig kilde inden for urtemedicin.
Til forskning …
Talrige studier har gennem årene undersøgt rødkløvers potentiale som et naturligt alternativ til hormonbehandling til kvinder i overgangsalderen, da det høje indhold af isoflavoner har vist sig at binde til østrogen-receptorer og efterligne østrogenets virkning i kroppen.
Reduktion af hedeture
I 2021 publicerede forskere fra Medical University of Lublin i Polen en metaanalyse i det anerkendte tidsskrift Nutrients, som viste en signifikant reduktion i forekomst af hedeture hos kvinder, der tog rødkløverekstrakt sammenlignet med placebo. Studiet angav en daglig dosis på 80 mg isoflavoner som effektiv til at reducere hedeture.
Høsten af rødkløver er i gang
Den lilla ”Trifolium pratense” er altså værd at kæmpe for. I grøftekanten og som blomsterhav på landmandens mark, hvor høstsæsonen netop nu er i gang.
Første høst – af to-tre pr. sæson – finder sted i juni, hvor den nyudsprungne blomst indeholder det højeste niveau af isoflavoner.
En kærlighed, som er værd at kæmpe for
Et af de mest fascinerende aspekter ved rødkløver er kærligheden til bier. Uden bier, ingen bestøvning, ingen frø, ingen rødkløver. De to er uadskilleligt knyttet sammen i et skæbnefællesskab.
I juni åbner kløverblomsten sig i et orgie af lilla nuancer og giver sig til at nikke lysende og forførende i det mørkegrønne græshav. Når den er klar til bestøvning, skyder den et bombardement af duftstoffer afsted: Kalder alle humle- og honningbier! Nektar til alle.
Forførende
Forførelsen er koreograferet ned til mindste detalje. Kløverblomsten tilbyder nektar på præcis det tidspunkt, hvor bierne opfostrer nye larver og derfor har mest brug for næring. De bruger deres lange tunger til at nå nektaren, som er placeret dybt inde i blomsterne, hvilket i øvrigt gør humlebier til særligt aktive kavalerer, da de har de længste tunger.
Pollenbørster
Mens bierne labber i sig, støder deres kroppe mod blomstens støvdragere, der udgør de mandlige reproduktive dele – og støvfang, der er de kvindelige reproduktive dele. En sky af pollenpartikler drysser ned over biernes behårede kroppe og klistrer sig til pollenbørsterne – ja, det hedder det – og mens nektarjagten går ind, udveksles pollen fra blomst til blomst.
Efter vellykket befrugtning er rødkløverplanten i stand til at danne frø, som kan blive til nye planter. Det er den reproduktionscyklus, der sikrer rødkløverens overlevelse.
Biodiversiteten er under pres
Desværre står kærligheden over for alvorlige trusler. Biodiversiteten er under pres på grund af pesticidbrug og klimaændringer og mangel på levesteder for bier. Ikke bare i Danmark, men globalt.
Kampagner og initiativer
Mange kampagner fokuserer i disse år på at beskytte bier. Ingen har kunnet undgå at lægge mærke til de mange bi-venlige frøblandinger i landets supermarkeder. En vigtig global aktør er FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), der med World Bee Day 20. maj hjælper os med at få opmærksomhed på behovet for at beskytte de uundværlige ”pollinatorer”.
Også Greenpeace, Verdensnaturfonden og alverdens biavlerorganisationer er på tæerne. Blandt de mest aktive er vores egen Danmarks Biavlerforening, der kommer til at spille en hovedrolle, når verdens NGO’er, myndigheder og organisationer i 2025 deltager i biavlernes verdenskongres i Bella Centret i København.
Lyden af en symbiose
Rødkløver er blot én af mange planteingredienser, som vi har brug for at bevare. I det hele taget! Og i kosttilskud som i fx FemiBalance fra Solaray.
Derfor – næste gang du går forbi en mark fyldt med rødkløver, så tag et øjeblik, og nyd den travle summen. Det er lyden af en symbiose, der har eksisteret i århundreder og minder os om naturens skrøbelige balance og vores ansvar for at beskytte de små magtfulde, kærlige, gavmilde og ikke mindst – livsnødvendige – bier.
Sådan bliver rødkløver til kosttilskud
- Høst: Rødkløver høstes,græsset transporteres straks til producenten.
- Tørring: Sker nænsomt og kontrolleret for at bevare næringsstoffer.
- Ekstraktion: Blomsterne males til et fint pulver for at øge overfladearealet, hvilket gør det lettere at udtrække de ønskede stoffer. Isoflavoner udvindes mest skånsomt ved hjælp af ethanol.
- Koncentration: Spray- eller frysetørring oprenser og bidrager til yderligere koncentration.
- Standardisering: Sikrer, at pulveret indeholder en konsistent mængde isoflavoner pr. gram.
- Løbende tests: Garanterer kvalitetsstandarder på batch-niveau for renhed, styrke og frihed fra kontaminanter.
- Pakning: Lægges i kapsler som solo-ekstrakt eller som i FemiBalance fra Solaray, hvor rødkløver optræder som én af otte planteingredienser.