Rødvin er sundt

Rødvins mange gode sider

 

Vi har inviteret venner, solen sætter en varm scene på terrassen, og vi hæver glassene med glæde og god samvittighed, for rødvin er jo sundt. Eller er det?

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – foråret 2014

 

Så længe vi indtager den smukke røde drik med måde, tænker vi på det som en positiv og sundhedsfremmende handling. Vi har hørt i medierne, hvorledes de dejlige druer både kan forebygge kræft, hjertesygdomme, hjerneskader, overvægt og aldring. Men sundhedsmyndigheder siger noget helt andet. Alkohol er ganske enkelt gift for kroppens celler. Alkohol øger risikoen for at få kræft, og jo mere man drikker, desto større er risikoen. Selv et lille forbrug er ikke uden risiko, siger Sundhedsstyrelsen. Derfor har man i Danmark lavet anbefalinger: 7 genstande om ugen for kvinder, mens mændene får lov at nyde op til 14 genstande.

 

Få det gavnlige stof fra rødvinen uden alkohol

Som nævnt bliver rødvin fremhævet som gavnligt, fordi en halv til en hel genstand om dagen kan forebygge visse hjerte-kar-sygdomme hos ældre. Men et glas indeholder mellem 12-14 % alkohol, og så ryger meningen jo med at forebygge eventuelle hjertesygdomme med et kræft-fremkaldende stof. Det er sundere at beskytte sit hjerte med sund kost, motion og få de virksomme antioxidanter fra de røde druer, resveratrolen UDEN alkoholen.

 

Røde druer er rige på resveratrol

Det sunde i rødvin er stoffet resveratrol, som findes i skallen af røde druer. Stoffet er en antioxidant af typen polyfenoler og har også betændelsesdæmpende egenskaber. Adskillelige undersøgelser beskæftiger sig med de gavnlige sundhedsmæssige virkninger af resveratrol. Laboratorie- og dyreforsøg har vist, at resveratrol kan påvirke nogle af de processer, der er involveret i udviklingen af fedme, betændelsestilstande og sygdomme som kræft, hjerte- og karsygdomme.

Blandt de mange positive effekter af resveratrol i dyr og gærceller har man set, at resveratrol:

  • Øger livslængden
  • Bremser aldring
  • Bedre insulinfølsomheden
  • Hæmmer udvikling af fedtaflejring i leveren
  • Beskytter generelt mod udvikling af følgesygdomme til overvægt
  • Forbedrer knoglestyrken

Det er alt sammen virkninger, som kunne være vigtige hos mennesker. Derfor er humane forsøg sat i værk, og i løbet af 2014 kommer resultatet af verdens største undersøgelse af rødvinsstoffet resveratrols evne til at beskytte mod udvikling af flere livsstilssygdomme forbundet med overvægt.

 

Resveratrol modvirker betændelse i fedtvæv 

På Københavns Universitet, hvor verdens største undersøgelse af resveratrols virkning foregår, har man allerede nu publiceret et nyt studie, der underbygger ideen om, at resveratrol har gavnlige effekter i fedtvævet. I det nye studie har forskerne dyrket fedtvæv fra mennesker ved et lavt iltindhold – for at efterligne det lave iltmængde, der er i fedtvæv hos overvægtige. Når fedtvævet dyrkes under disse forhold, reagerer det ved at blive lidt inflammeret, og denne inflammation kunne fuldstændig hæmmes ved påvirkning med resveratrol. Fundet underbygger meget fint de tanker, der er om virkningen af resveratrol i forbindelse med livsstilssygdomme.

 

Resveratrol og kræft

Resveratrol har, som mange andre stoffer i planter, kræfthæmmende egenskaber. Resveratrols betændelseshæmmende egenskaber er foreslået som en væsentlig forklaring, da denne mekanisme kan være med til at hæmme kræftudvikling. Stoffets virkning som antioxidant kan også være en medvirkende faktor, da antioxidanter er med til at hindre dannelsen af frie radikaler, som er et led i kræftudviklingsprocessen. Ifølge forskere på University of Virginia kan den mængde resveratrol, du får fra at drikke et glas rødvin tre-fire gange om ugen, være nok til at sulte kræftcellerne. De kunne i hvert fald se, at når kræftceller i menneskekroppen fik resveratrol, forhindrede stoffet et protein i at give kræftcellerne næring. Kilde: Prevention.com

 

Skål og snup alligevel et glas i ny og næ

Fanatisme er af fanden skabt. Og forskere har da også for længst fundet ud af, at dem der smiler, ler og er glade lever i gennemsnit 15 år længere. Så bliver du glad i låget over at nyde et enkelt glas eller to med dine venner, så skål og hurra for de salige dråber og for, at resveratrolen fås som kosttilskud i din lokale Matas eller helsekostbutik.

I efteråret 2011 påbegyndte man i Danmark et af verdens største kliniske forsøg med effekter af resveratrol i mennesker. Projektet “LIRMOI”, som er en forkortelse af “Long-term Investigation of Resveratrol on Management of Metabolic syndrome, Osteoporosis and Inflammation, and Identification of plant derived anti-inflammatory compounds”, er støttet af det Strategiske Forskningsråd i Danmark med 19 mio. kr. I de forskellige projekter undersøges effekten af resveratrol på fedtindhold i leveren, insulinfølsomheden, fedtaflejring i bughulen, “lowgrade inflamma-tion”, ændringer i genekspressionen i fedt, muskel og levervæv. Endelig vil omsætningen af resveratrol hos mennesker blive undersøgt i detal-jer. For med sikkerhed at kunne belyse de eventuelle gavnlige effekter på de følgesygdomme der opstår til overvægt, løber studierne over 6 til 12 måneder. Læs mere på : http://www.lirmoi.com

Rødvins-Resveratrol Complex fra Natur-Drogeriet indeholder 5 mg resveratrol pr. kapsel. Det svarer til mængden af resveratrol fra 5 glas rødvin.