Så er det sæson for influenza og forkølelse

Vinter 3 - pejs
 
 
To af efterårets faste følgesvende er forkølelse og influenza. Hoste, snot og ømme halse huserer. Her får du gode råd til, hvordan du kan styrke dit immunforsvar og (forhåbentlig) undgå at blive syg.
 
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2015
 
 
Temperaturen sænkes, og immunforsvarets parader skal hæves, hvis ikke infektionerne skal gøre deres indtog. Immunforsvaret er kroppens forsvarsværn mod bakterier og virus. Det er de hvide blodlegemer, som bekæmper fremmed-organismer i kroppen. Men vi kan selv bidrage ved at spise mad, der er rig på antioxidanter, siger eksperterne. Men kan vi nu også spise tilstrækkeligt for at opnå de store mængder, der skal til? En række planter indeholder velduftende såkaldte phytonæringsstoffer, der virker som antioxidanter og bekæmper de cellenedbrydende frie radikaler. Frie radikaler er fx skabt af miljøgifte , manipulerede fødevarer, tobak og andre forureningskilder. Mange af disse phytonæringsstoffer har vist sig at være effektive, og de har tilmed en bakteriedræbende virkning. CellSikker består netop af de vigtige plante-enzymer fra levnedsmidler, der beskytter cellerne mod frie radikaler.
 
 
Krydderier med krudt i
CellSikker indeholder bl.a. rosmarin, oregano, salvie og timian. Fra rosmarin har man isoleret en lugt- og smagløs antioxidantblanding. Det drejer sig om fire forskellige forbindelser med en stærk antioxidativ virkning, hvoraf tre har navn efter urten, nemlig rosmanol, rosmaridifenol og rosmarinsyre. Desuden er der isoleret en komponent, der kaldes carnosinsyre. Salvie og oregano er andre vigtige ingredienser i CellSikker. De indeholder komplekse blandinger af fenoliske emner. Salvie indeholder desuden rosmarinsyre. Fenoler er aromatiske kemiske forbindelser, som omfatter fenoliske syrer, flavonoler, flavan-3oler, flavanonoler og anthocyaniner. Timian indgår også i CellSikker. I timian findes 1,0-2,5 % æterisk olie, der overvejende indeholder monoterpenerne thymol og carvacrol, desuden flavonoider og forskellige bitterstoffer, som kan forklare denne urts ret kraftige antioxidantvirkning.
 
 
Vitaminer styrker immunforsvaret
Ligesom antioxidanterne spiller en rolle, er vitaminer og mineraler med til at styrke immunforsvaret og nedsætte risikoen for infektioner. Den daglige vitaminpille stimulerer en lang række celler og signalstoffer i immunforsvaret og blodet, hvilket øger modstandskraften. I en undersøgelse fik ca. 100 mennesker enten en kombineret vitamin/mineral-tablet eller en ”snyde-tablet” uden indhold. Forsøgspersonerne tog tabletterne gennem et år. Samtidig analyseredes deltagernes immunforsvar gennem blodprøver, ligesom det registreredes, hvor hyppigt hver person var syg af infektion, og hvor ofte det var nødvendigt at give antibiotika. De, som fik vitamin/mineralpiller, havde kun halv så mange infektioner på et år som kontrolgruppen. Tilskuddet indeholdt en hel række vitaminer og mineraler i de anbefalede doser samt ekstra vitamin E og beta-caroten, som er to vigtige antioxidanter.
 
 
Urte-Pensil har styrket menneskers immunforsvar i mere end 30 år
Hvis ikke du kender Urte-Pensil, er det i sig selv noget af en bedrift. Urteblandingen Urte-Pensil indgår i rigtig mange danskeres husapotek. Nok fordi Urte-Pensil har vist sig gennem tiderne at være et effektivt middel mod alle former for betændelsestilstande, selv mangeårige og hårdnakkede infektioner. Urte-Pensil består af seks virksomme stoffer, askeblade, echinacea, bukkehornsfrø propolis, brudurt og tormentilrod. Her er en kort oversigt over urternes effekt.
 
 
Ask what you can do mod betændelse
Askeblade er kendt for deres virkning mod alle slags betændelsestilstande, både bakterielle, virusbetingede og inflammatoriske. Mange bruger bladene mod bronkitis, pande- og bihulebetændelse og blærebetændelse. Dertil kommer, at bladene indeholder ret store mængder af salicylsyre og virker dermed smertelindrende.
 
 
Infektionerne bukker under for bukkehornsfrø
Bukkehornsfrø indeholder en række naturlige stoffer i form af alkaloider, proteiner, aminosyrer, flavonoider, saponiner, kumarin, fedtstoffer, fibre og vitaminer samt mineraler, blandt andet betakaroten. Forsøg viser, at stoffet fenugreekin, der findes i bukkehornsfrø, hæmmer virus og betændelseshæmmende.
 
 
Propolis slår en proper næve i kampen mod ondt i halsen
Propolis fremstilles af bier til tætning af boet, til indskrænkning af indgangen til boet samt til forebyggelse af sygdomme, da propolis er beskytter mod bakterier. Ved bakteriel tilstand i halsen er Propolis i reglen meget effektivt. Brudurt har vanddrivende, betændelseshæmmende og antibiotiske egenskaber.
 
 
Rød solhat giver forkølelsen én på hatten
Den røde solhat (Echinacea) kender og bruger de fleste i forvejen til lettere forkølelsessymptomer. Urte-Pensil virker takket være den røde solhat lindrende og forebyggende ved lettere forkølelsessymptomer. Echinacea indeholder en række stoffer, bl.a. koffeinsyre, glykoproteiner, polysakkarider og alkamider, som har antiinflammatorisk og immunstimulerende virkning.
 
 
Et samlet kig på de aktive stoffer
Ser man på de aktive stoffer i Urte-Pensil, er der rigtig mange forskellige og i forholdsvis små mængder, og måske er det netop sammensætningen, som skaber synergi og virkning. Det betyder, at det enkelte stof, udover sine egne egenskaber, også hjælper de andre stoffer med at virke bedre.
 
Få endnu mere inspiration til, hvordan du kan styrke dit immunforsvar med antioxidanter, vitaminer, mineraler og sund fornuft på www.sund-forskning.dk
 
Ved kraftige infektioner bør man snakke med sin læge først, da visse infektioner kan være så farlige, at egentlig antibiotika kan være nødvendige.
 
MaximumEXTRA multivitamin/mineraltablet med Ginseng G1000, Urte-Pensil og CellSikker er fra Natur-Drogeriet.
 
CellSikker er et naturmiddel med cellebeskyttende plantestoffer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *