Tab dig med CLA

Tab dig med CLA

Naturligt stof mindsker dit kropsfedt og giver dig en “Opstrammer” til badesæsonen

Elsker du stranden, men hader at vise dig i badetøj? Så har du det som mange andre. Heldigvis støder videnskaben konstant på nye genveje til vægttab, som gør det lettere at stramme figuren op. Et af de virkelig populære hjælpemidler er stoffet CLA, som justerer forholdet mellem fedt og muskelmasse – så kroppen bliver fastere og mere præsentabel. Af Bjørn Falck Madsen, journalist Er du træt af kommentarer som: “Hvorfor ta’r du ikke din badering af, du er jo kommet op af vandet?!!” Måske er det kærligt ment, når vennerne spøger, men det er sådanne tilråb, som er årsag til, at mange hader at vise sig i badetøj. Slå koldt vand i blodet: bare fordi de 40 år er rundet, og din figur er “løbet over sine bredder”, betyder det ikke, at det er for sent at få formen tlibage. Langt fra. Forskningen er faktisk stødt på et stof, som gør det betydeligt lettere at skille sig af med overflødig kropsfedt, og folk over hele verden har allerede udpeget det som en mildt sagt genial måde at få figuren tilbage. Stoffet, som hedder CLA (står for konjugeret linolsyre) og findes naturligt i kød og mælkeprodukter, gør to ting. Dels forbedrer det kroppens evne til at omdanne fedt til energi i muskelcellerne, dels sørger det for at bevare – og tilmed udbygge – muskelmassen. Resultatet bliver mindre fedt og mere muskelvæv og med tiden en flottere og mere fast figur.

Tvinger fedtet ud af cellerne

Som du sikkert ved, kan der ske to ting med fedt. Enten bliver det lagret i kroppen, eller også bliver det omdannet i cellernes energistofskifte. Her kommer CLA ind i billedet. Stoffet blokerer for dine fedtcellers fedtoptagelse og sørger for, at fedtet bliver sendt videre til musklerne i stedet for at sætte sig som deller. At det virker, er der efterhånden en del, der tyder på. Forsøg viser, at folk der tager CLA i et år, kan mindske deres kropsfedt med mellem otte og ni procent – uden motion. Hvis man motionerer, bliver effekten formodentligt en del bedre. En anden ting, som er godt ved CLA, er at stoffet forbedrer kroppens balance imellem fedt og muskler. Jo mere muskelvæv og jo mindre fedtvæv du har, desto lettere bliver det for dig at holde vægten i det lange løb. Det er trods alt dine muskelceller og ikke dine fedtceller, der er i stand til at forbrænde fedt. Muskelvæv virker derfor som en gigantisk energifabrik, der holder gryden i kog.

Hvad er CLA?

CLA står for Conjugated Linoleic Acid og er en naturlig fedtsyre, som dannes i maven hos køer, når de spiser græs. Græs indeholder linolsyre, som køernes fordøjelse forvandler til konjugeret linolsyre (altså CLA), og derfor er det ikke underligt, at CLA netop findes i oksekød og mejeriprodukter som mælk og ost.

CLA er en naturlig del af kosten. Moderne landbrugsmetoder har dog bevirket, at fødens CLA-indhold er en del lavere end tidligere. Der er fremsat teorier om, at det dalende CLA-indhold i føden kan være en medvirkende årsag til, at folk idag har større problemer med vægten.

I et temmelig interessant forskningsprojekt har forskere påvist, hvordan grise, der får CLA-beriget foder, fik mindsket deres fedtprocent ganske betragteligt, og dyrene havde omtrent 25% mere muskelmasse. Ikke alene giver det sundere grise, det øger tilmed kvaliteten af kødet som forbrugsvare.

Stopper “yoyo’en”

CLA er endvidere en effektiv håndsrækning til at forebygge den irriterende “yo-yo-effekt”, som netop opstår hos dem, der går på slankekur og mister muskelmasse. Det kan godt være, at tre uger på hvidkålssuppe gør det lettere at knappe bukserne, og du kan med tilfredshed konstatere, at badevægten viser 14 kilo mindre. Hvad du ikke ser, er at du i forbindelse med kuren har tabt en del muskelmasse (det er helt normalt), så når du begynder at spise normalt igen, kan din krop ikke håndtere det forhøjede kalorieindtag. Du har jo færre muskelceller til at brænde fedt med, og så tager du relativt hurtigt på igen. Med CLA undgår du dette. Stoffet hjælper dig med at skille dig af med fedtet uden at tabe muskelmassen. Du mister det, du har for meget af, men bibeholder det, du behøver for at holde den slanke linie. Faktisk har forskere observeret, at CLA har en svagt muskelopbyggende (anabolsk) virkning, som især vil komme til udtryk, hvis du stimulerer dine muskler med motion. Så det korte af det lange er, at du med hjælp fra CLA får mindre fedt, samme eller måske endda større mængde muskelmasse som tidligere – og i sagens natur en fastere og pænere krop.

CLA med grøn te-ekstrakt giver ekstra stor virkning

Der er forholdsvis god videnskabelig dokumentation på CLA. Studier viser, at man kan skille sig af med 8-9 procent af sit kropsfedt ved at tage CLA-kapsler som kosttilskud. Som noget nyt kan man nu få CLA kombineret med Grøn Te-Ekstrakt (GTE), og så bliver virkningen endnu bedre. GTE, som stimulerer kroppens varmeproduktion (termogenese), kan i sig selv øge fedtforbrændingen med op til 12 procent. Kombinationen af CLA og GTE giver en temmelig mærkbar håndsrækning til fedtforbrændingen. Når man har rundet de 40 år, begynder dellerne at melde deres ankomst. Mange hader at vise sig i badetøj af samme grund, men der kan gøres en del for at stramme figuren op, så man ser bedre ud på stranden. CLA + T er en helt ny kombination af CLA og grøn te-ekstrakt, som virker fremmende på fedtforbrændingen. I forsøg har CLA vist at kunne mindske kropsfedtet med helt op til ni procent uden motion, og grøn te øger fedtomsætningen med op til 12 procent.

2 thoughts on “Tab dig med CLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *