Har du rød og kløende hud

 

Omtrent 15-20 pct. af børn og unge og op til fem pct. af voksne er plaget af atopisk dermatitis, også kendt som eksem. Det kan være stærkt generende, men ny forskning viser, at der kan være hjælp at hente i D-vitamin.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Atopisk dermatitis eller eksem er en hudlidelse, som især børn og unge er plaget af. Man er ikke helt klar over, hvad sygdommen skyldes, men den ser ud til at have forbindelse til dysfunktioner i immunforsvaret, genetiske faktorer samt visse miljøpåvirkninger. Normalt består behandlingen af binyrebarkhormon og medicinske salver, men nu har forskere rettet lyset mod D-vitamin, da der ser ud til at være noget at hente her.

 

D-vitamin som del af behandlingen

En relativt ny metaanalyse bestående af en række interventionsundersøgelser har vist, at D-vitamintilskud har klinisk relevant effekt på atopisk dermatitis hos såvel yngre som ældre patienter, som er svært angrebet af eksem. Det primære mål med denne forskning har været at undersøge virkningen af D-vitamin kombineret med normal medicinsk behandling.

 

Daglig dosis på 40 mikrogram

I forskningen fik deltagerne enten 40 mikrogram D3-vitamin dagligt eller snydekapsler. Begge grupper fik desuden behandling med 1% hydrokortisonsalve to gange dagligt i tre måneder. Der blev desuden holdt øje med deltagernes kostvaner med henblik på at få styr på, hvilke D-vitaminholdige fødevarer de indtog.

 

Markante forbedringer observeret

Det viste sig, at der hos dem, der fik D-vitaminkapsler, var markante forbedringer sammenlignet med gruppen, der fik snydekapsler. Man målte ud fra den såkaldte EASI-skala (Eczema Area Severity Index), der vurderer hudlidelsens omfang. Hos de vitaminbehandlede patienter var der en forbedring på 38,6 pct., hvor der i den anden gruppe kun blev observeret en forbedring på 7,1 pct.

 

Også påvist i andre undersøgelser

Lignende resultater er set med anden forskning. For eksempel viste en metaanalyse fra 2018, at der var en signifikant omvendt korrelation imellem D-vitamin i blodet hos patienter med atopisk dermatitis og sværhedsgraden af deres lidelse. 67 pct. af personerne rapporterede om markante forbedringer i deres symptomer som følge af at tage D-vitamintilskud.

 

Kilder: 

  • Pharmacology Research & Perspectives, november 2020
  • Pediatric Dermatology, november 2018

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x