Er du ramt af tandkødsbetændelse?

Tænder

 

Så kan det måske hjælpe på humøret, at ny forskning peger på det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 som en effektiv ekstrabehandling.

Af Bjørn Falck Madsen

En helt ny undersøgelse viser, at hvis man kombinerer stoffet coenzym Q10 med den konventionelle behandling mod tandkødsbetændelse (parodontose), kan det forbedre resultatet mærkbart. Coenzym Q10, som findes i begrænset mængde i føden, og som kroppen selv kan danne, er en nødvendig forudsætning for, at celler kan danne energi. Samtidig er det en yderst effektiv antioxidant, som kan hæmme den inflammation, som tandkødsbetændelse er skyld i. Det er kombinationen af stoffets cellebeskyttende egenskaber og dens energiforøgende effekt, som menes at beskytte mod vævsødelæggelse samtidig med at fremme helingsprocessen.

Forsøg med Q10-tilskud

Undersøgelsen er udført på 60 mennesker i alderen 30-60 år, som alle led af kronisk tandkødsbetændelse. Patienterne blev inddelt tilfældigt i tre grupper. En gruppe fik udelukkende fjernet calciumbelægninger over og under tandkødsranden (scaling and root planning). En gruppe fik dagligt tilskud af coenzym Q10 i seks uger, men ingen behandling. Og den sidste gruppe fik samme behandling som første gruppe efterfulgt af seks ugers Q10-behandling. I alle tre grupper målte man tændernes rodfæste, tandkødslommernes dybde og graden af inflammation i tandkødet. Målingerne blev udført ved undersøgelsens begyndelse samt efter seks uger og tre måneder.

Bedst i kombination med behandling

Ud fra målingerne kunne forskerne se, at den bedste virkning blev opnået med kombinationen af Q10 og konventionel behandling mod parodontose. Det var her, man så de største tegn på bedring. Resultaterne harmonerer ganske godt med kliniske forsøg, som er udført med det danske præparat Bio-Qinon Q10, hvor man har set en reduktion af tandkødsblødning hos patienter, som har taget Q10-kapsler dagligt, både som led i eksisterende behandling og som monoterapi uden behandling.

Særlig Q10-tandpasta

Det var på baggrund af disse forsøg, Pharma Nord udviklede den særlige Q10-tandpasta Zymbion, som efterfølgende er blevet testet af britiske forskere fra King’s College i London. Ved at lade parodontoseramte personer anvende tandpastaen dagligt lykkedes det at øge Q10-indholdet i GCV (gingival crevicular fluid), som er den væske, man har i tandkødslommerne. Q10-tandpastaen fik Q10-indholdet i tandkødslommerne op på samme niveau, som man finder hos raske mennesker uden tandkødssygdomme. Kombineret brug af Q10-kapslerne og Q10-tandpastaen menes at give endnu bedre resultater.

Kobling imellem tandkød og hjerte

Interessant nok har man fundet en sammenhæng imellem sygdomme i tandkødet og i hjertet. Den kobling har man fundet ved at måle Q10-indholdet i tandkødsvæv hos parodontosepatienter og i hjertemuskelvæv hos patienter med hjertesvigt. I begge situationer falder Q10-indholdet til under det niveau, man finder hos raske personer. Der er med andre ord en forbindelse imellem symptomerne og Q10-niveauet. Ikke overraskende kan man ved at tage Q10-tilskud i præparatform i en dosis på 100-300 mg dagligt opnå mærkbar forbedring af såvel tandkødsblødning og inflammation samt hjertesvækkelse. Sidstnævnte blev påvist i de to store undersøgelser Q-Symbio og KiSel10, hvor Bio-Qinon Q10 blev anvendt i begge tilfælde.

Kilde: Dental Journal of Advance Studies, december 2021

One thought on “Er du ramt af tandkødsbetændelse?

  • Wow, wonderful weblog structure! How long have you
    ever been blogging for? you made running a blog look easy. The entire glance of your
    website is magnificent, as smartly as the
    content material! You can see similar here sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *