Sådan gør du rent på den grønne måde

naturlig-rengoring
 
Maling uden grim kemi er svær at opdrive, men det kan lade sig gøre. Det er en klog prioritering, både for miljøets skyld og for at mindske sin udsættelse for skadelig kemi. Jeg råder altid til at vælge svanemærket maling eller visse typer naturmaling. Vælg svanemærket maling med MAL-kode 00-1 (det står på bøtten).
 
 
Her kommer mutter med kost og spand…
Maling med miljømærkerne Svanen eller Blomsten har lave grænseværdier for konserveringsmidlet MI, som er stærkt allergifremkaldende. Små mængder MI skal ikke deklareres på maling. Miljømærket maling er også fri for sundhedsskadelige stoffer som tungmetaller og blødgørere. Der findes jo et væld af spændende rengøringsmidler med alle mulige dufte. Lad dem stå på hylden i butikken. Til almindelig rengøring har du ikke brug for mere end det, der er nævnt her – samt nok også en støvsuger.
 
Mikrofiberklude bruger du til malede og lakerede overflader, håndvask, metal, glas, plastik m.m. Kludene kræver ingen rengøringsmidler og kan bruges til både tør og fugtig rengøring. De gør rengøringen nemmere og mere miljøvenlig. Husk at have handsker på, når du bruger mikrofiberklude, så dine hænder ikke udtørres og irriteres.
 
Sæbespåner bruger du til overflader, som ikke tåler mikrofiberklude, fx ubehandlede trægulve, linoleum m.m.
 
Brun sæbe bruger du fx til rengøring af ovnen og de fleste havemøbler.
 
Citronsyre eller eddikesyre bruger du til wc’et og genstridige kalkrester. Citronsyre er fint til at afkalke opvaske- og vaskemaskinen (kør en tom vask med citronsyre i sæbeskuffen). Du kan evt. bruge svane- og allergimærket universalrengøring til meget snavsede steder.
 
 
Svanen og Kransen
Med det nordiske miljømærke Svanen i kombination med Den Blå Krans fra Astma -Allergi Danmark er du godt kørende med rengøringsmidler. Du undgår de værste kemikalier og al parfume, hvis produktet har begge mærker. De fleste supermarkeder har rengøringsmidler med Svanen og Kransen.
 
 
Drop kemisk krigsførelse i hjemmet
Klorin og Rodalon er vildt skadeligt for vandmiljøet og hører på ingen måde hjemme i den daglige rengøring! Rodalon er kun aktuelt til meget særlige tilfælde af fx skimmelsvamp på træværk. Undgå også enhver form for rengøringsprodukter på sprayform.
 
Håndsprit er en falsk sikkerhed. Den har sin berettigelse i hospitalsmiljøer, i mangel af bedre på rastepladsen uden vand og sæbe eller på eksotiske rejsemål. Håndsprit dræber ikke virus og kan ikke gøre beskidte eller fugtige hænder rene. Til gengæld ødelægger den hudens naturlige beskyttende mikroflora.
 
 
To huskeregler til grøn rengøring
Brug disse to simple principper, når hjemmet skal gøres rent:
 
  • Gør rent med mikrofiberklude, sæbespåner, brun sæbe, citronsyre, eddikesyre, varmt vand og knofedt. Intet andet!
  • Brug svane- og allergimærkede pleje- og rengøringsprodukter. Undgå parfume, håndsprit og ”naturlige” duftolier.
 
Sådan holder du legetøjet clean
Når dit barn får nyindkøbt legetøj, kan det være en god sundhedsmæssig investering lige at vaske det af inden brug, om muligt i (op)vaskemaskinen, ellers i varmt vand. Så fjernes en god del af eventuel ”overfladekemi”. Plan B er at vaske med en fugtig klud. Lad desuden alt nyt legetøj dampe af – helst udenfor.
 
Selvom du har købt politisk korrekt legetøj, hjælper det ikke meget, hvis legetøjet altid ligger og samler støv og aldrig bliver rengjort. For støv suger giftstoffer fra indeklimaet til sig. Vask derfor alt stoflegetøj, sovedyr, kludetæpper og lign. mindst én gang om måneden og helst ved 60 grader. Tekstiler opsamler støv og er desuden en heftig bakterie-koloni. Indtørret afføring fra husstøvmider, som kan fremkalde allergi, findes til overflod I tekstillegetøj.
 
Vask gerne alt andet legetøj én gang om måneden. Hvis du vil undgå smittespredning, så giv legetøjet en tur i en balje med 70 grader varmt sæbevand. Efter et par minutters ophold kapitulerer virus og bakterier. Legekloder m.m. kan sagtens tåle at komme i opvaskemaskinen.
 
Rose Maimonide inspirerer børnefamilier til at gøre det nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. Få en gratis e-bog på rosemaimonide.com.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *