Sænk risikoen for Alzheimers med tre antioxidanter

Kvinde-træ-skov-natur

 

E-vitamin, C-vitamin og betacaroten. I denne rangorden synes tre velkendte vitaminer med antioxidant-effekt samlet at kunne sænke risikoen for at udvikle den frygtede demens-sygdom Alzheimers ifølge en ny meta-analyse.

Alzheimers syge er en neurodegenerativ tilstand der primært rammer ældre mennesker og forårsager demens. Sygdommen er karakteriseret ved nedbrydelse af hjernevæv og tab af cognitive funktioner og hukommelse. Der sker også omfattende personlighedsændringer. Proteinet beta-amyloid er en markør for Alzheimers. Det findes både i menneske- og musehjerner, men hos alzheimerpatienter danner proteinet permanent plak i hjernen.

Forekomsten af Alzheimers syge er øget over det seneste årti, og der er blevet forsket meget i mulige årsager til denne sygdom. Blandt disse årsager er oxidativt stress samt genetiske og miljømæssige faktorer. At oxidativt stress spiller en væsentlig rolle bestyrkes med denne meta-analyse.

Konklusion
Den aktuelle forskning er udført af en gruppe kinesiske forskere, som har udvalgt syv af de bedste videnskabelige undersøgelser af personer med alzheimers syge som alle inddrog indtagelsen af forskellige antioxidanter fra kosten. Undersøgelsen viser at den mest markante risikoreducering fås med E-vitamin, som sænker risikoen med 24% signifikant. Dernæst kommer C-vitamin med 17% signifikant og dernæst betacaroten med en 12% reduktion, som dog ikke er signifikant. Forskerne konkluderer, at en kost med disse tre antioxidanter kan hjælpe med at nedsætte risikoen for at udvikle Alzheimers syge.

Konfliktende resultater
I denne undersøgelse fokuserede forskerne på antioxidant-indtagelse fra kosten. Forskerne indrømmer, at der tidligere har været skuffende videnskabelige resultater med antioxidanter fra tilskud som forebyggelse af denne sygdom, især med E-vitamin. Mulige forklaringer kan være at doseringen og timingen har været forkert, samt at der har været benyttet ubalanceret monoterapi (udelukkende E-vitamin). Den anvendte type af E-vitamin kan ligeledes have spillet en rolle.

Ref.
Li F-J, et al. Dietary Intake of Vitamin E, Vitamin C, and Betacarotene and Risk of Alzheimer’s Disease: A Meta-Analysis. J Alz Dis. 2012;31:253-58.

Kommentar
Personer med Alzheimers syge i den nærmeste familie må formodes at have en forhøjet risiko. Her vil der være en ekstra god grund til at supplere en sund kost og tilskud af eksempelvis E-Vitamin, C-Vitamin og betacaroten.