S(kønnere) med spirulina

Spirulina1-01

 

Der er større og større fokus på krop og skønhed, og nogle gange kan små ting gøre en forskel. En af mine favoritter er den lille, blågrønne alge med det mundrette navn spirulina.

 

Af Mette My Oppermann

 

Spirulina er kendt for sine mange sundhedsfordele. Algen indeholder nemlig et væld af essentielle aminosyrer, fx alle B-vitaminer og mineraler som jern, magnesium, zink og selen. Dertil kommer den afgiftende klorofyl, antioxidanter og fedtsyrer. Den lille alge kan med fordel både anvendes på huden og indvortes i smoothies, raw cake eller i nice cream.

Kosmetisk kan algen anvendes i masker til både hud og hår.

Forskning viser, at algen er i stand til at reparere DNA-skader ved hjælp af sit høje indhold af antioxidanter, men også beskytte imod virus og hæmme inflammation. Udvortes kan algen trylle med alt fra solbrændt, irriteret eller tør hud.

Især i udlandet bliver algen omtalt som “nutricosmetics” på grund af de fine skønhedsfordele. Det giver god mening, for mad med en høj næringsværdi giver de bedste betingelser for vores celler.

 

Mange studier viser, at algen:

  • Kan skabe bedre fugtmætning i huden, da den hindrer trans-epidermalt fugttab, fx ved brandsår.
  • Stimulerer syntesen af de kollagene og elastine celler. På denne måde kan den forebygge og bekæmpe ældning af huden.
  • Giver bedre beskyttelse af UV-stråler. Spirulina er fx anvendt i nogle solcremer.
  • Kan lysne pigmentpletter, men også hæmme en overaktivitet af enzymet tyrosin, som indgår i dannelsen af melanin.
  • Er sårhelende. Indholdet af flavonoider har en adstringerende (sammentrækkende) effekt og dermed fremmer sårhelingen.
  • Bidrager til en bedre regulering af talgkirtlernes afsondring af oliesubstans i hud og hårrødder, har antibakterielle egenskaber og er inflammationshæmmende. Tilstande som fx ses ved akne.

 

Brug spirulina i din hverdag

Du kan enten indtage spirulina i pulver eller som tabletter. Lav en frisk grøn og nærende smoothie med fx spinat, frossen banan, mynte, bladselleri, citron og 1 tsk. spirulina. Hvis du bager, kan du fx hakke brændenælde, ramsløg/persille og blande 1 spsk. spirulina i dejen.

Hvis du vil have sundhedsfordelene ved spirulina, skal du spise tre gram om dagen.

Kosmetisk kan algen anvendes i masker til både hud og hår. Lav en kølende og fugtende maske ved at blande:

  • 1 tsk. honning
  • 1 tsk. spirulina
  • 1 tsk. ymer

Lad masken sidde 10 minutter, og skyl af. Brug gerne denne maske en til to gange om ugen. Særligt i sommerperioden føles masken rar efter en tur i solen.

 

One thought on “S(kønnere) med spirulina

  • Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *