Livsstilssygdomme

Lever-01

 

Det homøopatiske hjørne maj 2021

I dette hjørne vil jeg på kun to sider prøve at beskrive en af vor tids største sygdomsårsager, nemlig vores livsstil. Livsstilssygdomme er en gruppe af sygdomme, der er steget voldsomt i de seneste år. På verdensplan stiger fx antal diabetes type 2 tilfælde med mere end det seksdobbelte på blot en enkelt generation.

Af Thomas Kjærsgaard
Heilpraktikker og lægemiddelkonsulent

I puljen af livsstilssygdomme kan ud over diabetes type 2 nævnes:

 • Hjerte-kar-sygdomme
 • Forhøjet blodtryk
 • Forhøjet kolesterol
 • Barnløshed og overvægt
 • Cancer
 • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
 • Knogleskørhed
 • Slidgigt
 • Depression
 • Potens- og sædkvalitetsproblemer hos mænd

 

Hvad går galt?

I vores moderne liv behøver vi ikke bevæge os som før. Ikke bare i vores industrialiserede del af verden. Selv i udviklingslande er en scooter blevet et velfærdssymbol, og der bliver nu købt 98 knallerter for hver to cykler. Fysisk aktivitet er altså ikke længere nødvendigt i vores stillesiddende tilværelse. Det betyder så, at vi i vores sparsomme fritid nu må betale for at dyrke motion, hvilket desværre holder flere fra at bevæge sig.

Vi er nu så rige, at vi ikke mere kun spiser for at opretholde livet og skaffe energi til kroppen. Vi ernærer os i stigende grad af industrialiseret fastfood med stærkt reduceret næringsværdi. Vi har ofte ikke tid til at nyde måltidet eller omvendt overspiser og indtager stimulanser for at lade endorfinerne berolige, os så vi kan få lidt ro i den ellers så stressede hverdag. I 2014 godtgjorde et studie på mere end 20 millioner mennesker i 186 lande, at der var flere overvægtige end undervægtige her på Jorden.

Oversyring af vores bindevæv

Jo mere travlt vi har i dagligdagen, jo mindre tid har vi til at lave en god nærende mad. Vi hopper over, hvor gærdet er lavest og laver eller køber udpint, forarbejdet mad. Fælles for fastfood er, at den er syredannende for kroppen. Hermed menes, at den lægger pres på nyrernes udskillelse og nedsætter pH-værdien i bindevævet. Mange af de basedannende mineraler i forarbejdet mad er udpint eller simpelthen ikke til stede mere for at gøre maden mindre fiberholdig og derved lettere at tygge.

Det samme gælder udskillelse af sure stresshormoner, for lidt motion og bevægelse. Det giver mindre kredsløb og mindre ilt til organerne. Derudover er for mange stimulanser, medicin, gamle betændelser og lavere stofskifte årsager til oversyring, der ofte er det første tegn på en truende livsstilssygdom.

Tegnene kan være:

 • Træthed
 • Nervøsitet og uro
 • Vægtforøgelse
 • Forhøjet blodtryk
 • Muskel- og ledsmerter
 • Stressfornemmelse
 • Lav belastningsevne
 • Manglende stramhed i hud og bindevæv
 • Dårlig hud og cellulite

 

Understøt kroppen mod livsstilssygdomme

Da livsstilssygdomme ofte er skabt ud fra et kompliceret symptombillede, vil behandlingen også kræve en multiterapeutisk indgangsvinkel.

Det er min erfaring, at mange klienter med livsstilssygdomme har en historie med mange antibiotikabehandlinger. Det vil derfor være centralt at genopbygge tarmfloraen med gode og effektive mælkesyrebakterier. Man skal huske på, at et udfordret tarmmiljø også giver et dårligt immunforsvar og marginal dårligere udnyttelse af den mad, vi spiser.

Mange har ligeledes tungmetalbelastninger fra tandfyldninger, arbejdet, cigaretrygning, byluft, konserves, gamle vacciner etc. Det taler for en generel aktivering af lever, bugspytkirtel og fedtstofskiftet til udledning af tungmetalophobninger.

Inflammation har heldigvis fået mere opmærksomhed de seneste år. Kroniske inflammationer danner bl.a. reaktive proteiner, der bliver nedbrudt til aminosyrer, urinsyre, fosforsyre og svovlsyre. Vores pH-værdi i bindevævet vil derfor falde og skabe et endnu mere proinflammatorisk miljø.

Da leveren jo bl.a. også renser blodet fra tarmen, vil den fra en dysbiotisk og evt. utæt tarm få rigeligt at se til. Da vi heldigvis ikke normalt kan mærke leveren, siger man lidt lommefilosofisk, at leverens smerte er træthed. Mange oplever derfor også træthed og alment ubehag, hovedpiner, kvalme og hudreaktioner som tør hud, kløe og eksemer, som typiske symptomer på en belastet lever. Det er et kendt faktum, at huden ofte er en losseplads for leveren. Derfor er et at de første steder, man bør behandle en hudlidelse, netop leveren.

Fælles for mange livsstilssygdomme er smerter i bevægeapparatet. Man ved i dag, at et surt bindevæv vil give en lavere smertetærskel, idet der i neuronets overflade åbner sig en række kanaler igennem overfladen, som tillader, at der trænger salt ind i nervebanen. Herved starter en smertekaskade via centralnervesystemet til hjernen. Det ses også ved overvægtige børn, at en stor del af uviljen mod at dyrke idræt er forbundet med for store smerter.

Knogleskørhed

De celler, der nedbryder vores knogler, kaldes osteoklaster. Deres knoglenedbrydende hastighed hænger nøje sammen med surheden af bindevævet. Et mere basisk miljø vil bremse osteoklasternes hastighed og derved hæmme knoglenedbruddet. Omvendt vil et surt miljø fremme vores knoglenedbrud med risiko for knogleskørhed.

Osteoclast på vandring over knoglen

Kilde: Prof. Alan Boyde, University of London

Langvarige ændringer i vores syre-base-stofskifte bidrager således til en lang række livsstilssygdomme.

Et passende tilskud af basiske organiske mineralsalte er derfor helt essentielt for kompensation af overskydende syre. Jeg anbefaler derfor, at man i perioder på seks til otte uger tager mineralkomplekset Basica for at hæve pH-værdien i bindevævet, så smerte, væsketilbageholdelse, træthed etc. reduceres effektivt.

Jeg anbefaler således mine klienter en indledende 8-ugers kur, der grundlæggende forbedrer kroppens evne til at modstå livsstilssygdomme:

Syre-base-problemer: Basica Vital, Aktiv eller Compact

Tarmsanering: Et godt probiotikum som fx SymbioLact Comp

Ved tungmetalophobning: Derivatio og Chlorella

Stimulering af afgiftningsorganerne: Detox Kit

Inflammation: Traumeel-dråber eller -tabletter

Derudover en god multivitamin som Spektro eller Omnimin, gode fedtsyrer samt specifikke urtetilskud afhængig af symptomerne.

Der skrives lange bøger om dette emne, så se dette som en lille start til en positiv livsstilsændring, der vil give mere energi, mindre stress og bedre livskvalitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *