Slidgigt-middel beskytter mod hjerte-kar-sygdom

 

 

En ny undersøgelse viser, at glucosamin efter alt at dømme kan forebygge hjerte-kar-sygdomme. Forskerne er forsigtige med deres udmelding og siger, at der skal flere undersøgelser til for at kunne konkludere noget endeligt.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Glucosamin er et både veldokumenteret og hyppigt anvendt middel mod slidgigt, som især har vist at have en effekt på slidgigt i knæleddene. Nu har amerikanske og kinesiske forskere imidlertid offentliggjort en undersøgelse, som noget overraskende viser, at regelmæssig anvendelse af glucosamin over længere tid kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

 

Undersøgelse med 500.000 deltagere

Undersøgelsen, som er offentliggjort i British Medical Journal, er baseret på spørgeskemaer, hvor knap 500.000 deltagere i alderen 40-69 år blandt andet har svaret på spørgsmål om deres forbrug af kosttilskud, herunder glucosamin, calcium, jern, zink, vitaminpiller og fiskeolie.

Forskerne justerede det omfattende datamateriale for faktorer som kost, alder, køn, rygevaner og andre ting, som kan indvirke på det samlede resultat.

 

Størst effekt hos rygere

Det viste sig, at næsten 20 procent af deltagerne tog glucosamin. Blandt dem kunne forskerne se, at der var en lavere forekomst af forskellige hjerte-kar-sygdomme, dog ikke slagtilfælde. Den beskyttende virkning syntes at være større blandt rygere end blandt ikke-rygere samt blandt rygere, som havde lagt tobakken på hylden inden for de seneste år.

 

Har ingen bivirkninger

Der er flere ting, som begrænser denne undersøgelse. Vigtigst af alt er der tale om en spørgeskema-undersøgelse og ikke en egentlig interventionsundersøgelse, hvor man giver glucosamin til halvdelen af deltagerne og snydepiller til den anden halvdel. Ikke desto mindre er resultaterne tilpas interessante at følge op på, specielt da glucosamin i forvejen har en dokumenteret effekt på slidgigt. Hvis man foruden denne allerede påviste virkning kan opnå en beskyttende effekt på hjerte og kredsløb, er det ganske spændende, specielt da glucosamin ikke er forbundet med bivirkninger.

 

Registreret som lægemiddel i 2003

Glucosamin har i det hele taget været genstand for en hel del debat. Stoffet, som udvindes af skaldyr og i øvrigt er en naturlig bestanddel af vores ledbrusk, blev betragtet med en vis skepsis, indtil Pharma Nord i 2003 som den første virksomhed herhjemme ansøgte om at få registreret glucosamin som lægemiddel. Senere samme år fik virksomheden godkendt præparatet Glucosamin Pharma Nord, som indeholder glucosaminsulfat, der er den form af glucosamin, der har den bedste videnskabelige dokumentation for sin virkning.