Søvnproblemer

søvn

 

 

Søvnen er livsvigtig for, at kroppen og sindet kan slappe af, fordøje og lade op. Søvnbehovet er meget individuelt, så det vigtigste er, at man føler sig udhvilet, når man står op. Søvnløshed og søvnproblemer kan være en alvorlig stressfaktor.

 

Når vi ikke får sovet tilstrækkeligt, lider kroppen og sindet overlast, så der er fare for, at der opstår tilstødende problemer og sygdomme. Derfor er en god nattesøvn en af de vigtigste forudsætninger for fysisk og psykisk velvære og et godt helbred.

 

Årsager

  • Stress af enhver art. Større mængder adrenalin kan holde dig vågen i timevis
  • Nervøse lidelser, tanker og spekulationer
  • Forstyrrelser af døgnrytmen (skiftehold, jetlag)
  • Stimulanser som koffein (kaffe, kinesisk te, cola), amfetamin og ecstacy. Adaptogene urter og B-vitaminer, som indtages om aftenen, kan også virke for stimulerende
  • Hormonelle ubalancer i forbindelse med pubertet, PMS og overgangsalder
  • Fysisk ubehag som svedeture i overgangsalderen, kolde fødder, uro i benene, mangel på frisk luft, støj og andre irritationsmomenter såsom støv, for mange bøger og for meget rod i soveværelset
  • Lavt blodsukker kan resultere i, at man vågner midt om natten
  • Alkohol. Kan fremme indsovningen men give en urolig søvn.
  • Jordstråler (kontroversielt emne, men bør alligevel nævnes)

 

Kostråd
Udlad især stimulanser som kaffe, kinesisk te, cola, sukker og chokolade om aftenen. Ved problemer med lavt blodsukker kan det anbefales at spise før sengetid, f.eks. havregryn, som virker beroligende, tilsæt sojamælk og rosiner. Vær opmærksom på, at mad lige før sengetid kan give de fleste en urolig søvn.

 

Vitaminer og mineraler
Stærke B-vitaminer om morgenen. E-vitamin ved uro i benene. Et pulver med kalcium, magnesium og C-vitamin kan virke særdeles afbalancerende på nerver og muskler. Oprøres i et glas vand en halv time før sengetid. Spørg efter det i helsekostbutikken.

 

Fedtsyrer
Anvend fiskeolie med højt indhold af DHA. Det har en god effekt på hjerne og nervesystem.

 

Urter
Chamomilla recutita, (kamille) og Melissa officinalis (citronmelisse) er gode urteteer. Der findes glimrende naturlægemidler med bl.a. Valeriana officinalis (baldrian) – som giver en god søvn, i modsætning til sovemedicin. En dråbe lavendelolie på hovedpuden går via luftvejene ind i det limbiske nervesystem og skaber ro. Er også velegnet til babyer og småbørn.

 

Andet
Sørg for god motion, frisk luft før sengetid og udluftning af soveværelse. Brug natsokker eller en varmedunk, hvis fødderne er kolde. Brug ørepropper ved støj. Der findes beroligende cd’er med visualiseringsteknikker, som hjælper på indsovningsproblemer. Råd som ”Lad ikke solen gå ned over din vrede” og ”tælle-får”-teknik eller anden kedelig tankevirksomhed kan også være virksomme. Flyt sengen, hvis der er mistanke om jordstråler. Jordstråling er et kontroversielt emne, men prøv alligevel at flytte sengen, helst væk fra radiatorer eller møbler med jern i. Nogle sover godt efter at have drukket en porter. Det er bedre end sovepiller, men husk at alkohol ikke skal overdrives, og kan give en urolig søvn. Et glas varm mælk med honning er et godt gammelt husråd.

 

Babyer og børn vokser, når de sover, og en god søvn er af vital betydning for væksten.

 

Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm