Sov dig skarp – hjernen rydder op, mens du drømmer

Hjernen rydder op mens du sover

 

Søvn og sundhed hænger uløseligt sammen. En god nats søvn giver din krop en tiltrængt pause – læs her, hvad din krop bruger den til.

Du ved det godt – en god nats søvn giver din krop en tiltrængt pause, som er afgørende for dit helbred. Tankerne – de bevidste af dem – sættes på pause. Musklerne slapper af, vejrtrækningen bliver langsommere, og hjertet gearer ned.

Spørgsmålet er: Sover du godt – og nok?

Af Marianne Palm

I 2024 har det højstatus at ”have et godt sovehjerte” og blive kaldt sovetryne. En uforstyrret nat med REM, søvncyklusser ”og det hele” … er nemlig en præstation, de færreste kan levere med mobilen som Ole Lukøje. 40 pct. af danskerne over 18 år oplever ifølge undersøgelser dårlig søvnkvalitet mindst én gang om ugen. Over hele aldersspektret, fra barn til gammel, sover vi for lidt, og 16-17 pct. rapporterer om kroniske søvnproblemer.

Så lad os kigge på, hvorfor det er så vigtigt med den søvn. Hvad der sker i vores krop i ly af nattens mulm og mørke.

Kroppen sparer energi i mørke

Ligesom når du skruer ned for varmen og slukker lyset, giver en god nats søvn mulighed for at reducere behovet for kalorier, da du fungerer ved et lavere stofskifte. Forskere har fundet ud af, at otte timers søvn om natten gennemsnitligt giver en energibesparelse på 35 pct., i forhold til hvis du holdt dig vågen.

Energibesparelsesteorien er med til at besvare, hvorfor vi skal sove om natten og ikke om dagen. Ifølge teorien er et hovedformål nemlig at reducere en persons energiforbrug på tidspunkter af døgnet, hvor det er mindre effektivt at gå på jagt efter mad. Dvs. om natten, hvor det mange steder på kloden og i store dele af året er mørkt.

Genopretning af cellerne 

Ifølge en anden teori kaldet den genoprettende teori skyldes behovet for søvn, at kroppen har brug for pauser for at kunne genoprette sig selv.

Her er det forskernes påstand, at søvn er essentiel for, at celler kan reparere sig selv og dermed indgå i den bedst mulige celledeling. Der foregår en masse processer i kroppen under søvnen, hvor cellerne har bedre arbejdsvilkår end i vågen tilstand.

  • Restitution af muskler
  • Proteinsyntese
  • Hormonproduktion
  • Udvikling af nyt væv


Hjernecellerne omorganiserer sig
 

Måske har du hørt om hjernens plasticitetsteori?

Ny forskning siger nemlig, at vores hjerner kan ændre sig fysisk – og dermed ændre funktion – uanset hvor gamle vi er, og om vi har en hjerneskade eller ej.

Det betyder, at vi kan udvikle os livet igennem. Dels at der kan banes nye veje for budbringerne i hjernen – neurotransmitterne. Det er dét, der gør, at nye områder af hjernen kan tages i brug. Hjerneforskerne kalder det neuroplasticitet. 

Her er forskerne meget klare i holdningen til søvn. Søvn er afgørende for, at nervecellerne i hjernen har mulighed for at omorganisere sig.

Spuler hjernen fri for affald 

Der sker det forunderlige, at når du sover, spules din hjerne fri for ”systemaffald”, som er opstået i løbet af dagens mange tankeprocesser. Den natlige rengøring varetages af det glymfatiske system, der på mange måder minder om lymfesystemet.

Ifølge hjerneforskningen er det især hukommelsen, der påvirkes ved søvnmangel. Man taler om, at nattens rengøring hjælper med at forvandle korttidshukommelse til langtidsminder – og i øvrigt hjælper med at slette unødvendige indtryk, der ellers kunne rode rundt i systemet.

Områder af hjernen, hvor søvn øger aktiviteten i positiv retning, er fx det lille hjerneområde, amygdala. Amygdala ligger i tindingelappen og er bl.a. ansvarlig for frygt-og-flygt-reaktionen. Det er altså den, der styrer din reaktion, når du står over for det, du opfatter som en trussel eller en stressende situation. En lille ”ven”, der helst skal vejlede dig godt – og som du derfor gerne vil have til at sove godt om natten.

Følelsesmæssigt velvære 

Søvn og sundhed hænger altså uløseligt sammen. Og en god nats søvn påvirker især hjernens funktion, hvilket afspejler sig i den måde, du griber hverdagen an. Du påvirkes bl.a. i forhold til:

  • Følelsesmæssigt velvære
  • Evnen til problemløsning
  • Adgang til kreativitet
  • Evnen til at tage beslutninger
  • Hukommelse
  • Koncentration


En god nats søvn er derfor i høj kurs, og der er heldigvis en masse, du kan gøre. Råd og tips til at falde i søvn handler om alt fra meditation over “nul-skærm-1-time-før-godnat” til vejrtrækningsteknikker og meget mere. Kvaliteten af søvn tilbyder nettet også tusindvis af artikler om.

Gamle husråd dur endnu

Hvis du tyr til ældgamle husråd, kommer du ikke uden om erfaringer med kamillete. Men du har sikkert også hørt om både humle og baldrian. Humle er den irriterende, insisterende slyngplante, der invasivt tilbyder at vokse sig vild i stadigt flere haver. Dens blomst kan anvendes i te. Baldrian findes i Danmark oftest som vildtvoksende plante ved bredden af vandløb og åer, men rykker i disse år ind i vores haver, hvor roden skal gøre godt for haveejerens helbred. Roden leverer nemlig tørret baldrian, der også nydes som te.

Har du ikke grønne fingre eller kun sparsom adgang til plantesafari ved å og vandløb, kan du nøjes med at gå i din helsekostbutik, der har mange forskellige både kamille-, humle- og baldrianprodukter på hylderne. En klassiker er Sleep Blend fra Solaray, der ud over rod fra lægebaldrian indeholder blomst af humle, mælkebøtterod, kamilleblomst, lægestokrose og bær fra hvidtjørn.