Spændende nye forskningsresultater med den røde solhat

 

 

Af Claus Hancke bragt i magasinet sund-forskning i december 2012

 

Engelske specialister har kigget på Echinaforces muligheder for at hjælpe ved især hyppige forkølelser. Og de er ikke i tvivl. Det schweiziske produkt scorede høje point hos forskerne i London.

For den velorienterede læser er det jo ikke noget nyt, at Echinacea er effektivt til at lindre symptomerne på en gryende forkølelse. Der er heller ikke noget nyt i, at virkningsmekanismen er en modulering af immunforsvaret, og man har til dels afdækket detaljerne. Man ved således, at det øger aktiviteten af immunforsvaret, men ikke hvorfor.

Imidlertid er Echinacea et af det naturlægemidler, der forskes allermest i, og d. 27. oktober 2012 fandt en meget spændende konference sted i London, hvor de seneste forskningsresultater blev præsenteret af nogle af verdens førende forskere på dette felt. De, der trænger mest, får den største hjælp. En af disse præsenterede et studie på forsøgspersoner med såvel nedsat som normalt immunforsvar. Inden forsøget havde man prøvet forskellige typer Echinacea, men fandt forurening med miljøgifte i syv produkter, og endte med Echinaforce som det eneste, der var rent og standardiseret, så de kunne stole på kvaliteten fra batch til batch.

Dette forsøg viste det meget interessante, at Echinaforce virkede bedst på de forsøgspersoner, der havde nedsat immunforsvar, altså de, der i forvejen ofte var forkølede. Echinaforce hjælper altså specielt dem, der har det ringeste immunforsvar. Og det hjælper dem ved at modulere immunforsvarets signalstoffer frem for at øge antallet af immunforsvarets celler. Immunforsvaret bliver altså ikke mere fyldigt, men mere effektivt.

 

Masser af vira indblandet i en banal forkølelse

I England har man et institut, som forsker i forkølelse ved Cardiff University med professor Ronald Eccles som chef. Centeret er i dag verdenskendt for sin solide forskning, og Eccles selv har mere end 250 videnskabelige publikationer bag sig og har ledet over 100 kliniske forsøg. Hans forskning har primært været fokuseret på øvre luftvejsinfektioner, og det er jo netop her, Echinacea har sin styrke. Også han har i sin forskning fokuseret på det produkt, der hedder Echinaforce, fordi det opfylder de strenge standardiserings- og renhedskrav, som er nødvendige for seriøse studier. Eccles har studeret forkølelse i 25 år og fundet, at sygdommen i virkeligheden er et symptom på en infektion med en lang række vira. Disse skaber først inflammation, som giver forkølelsessymptomerne, og ubehandlet kan det så i uheldige tilfælde udvikles til egentlig sygdom.

Forkølelse er den milde immunrespons-kaskade, som udløses ved den lette virus kontakt. Echinacea modulerer og dæmper netop denne kaskade. Eccles præsenterede derefter centerets helt nye studie på Echinaforce, som var tilrettelagt som et sikkerhedsstudie med effektparametre.

 

Ingen bivirkninger

Igennem forsøgsperioden blev der ikke observeret en eneste alvorlig bivirkning. Ja, faktisk var antallet af milde bivirkninger en smule mindre end i placebogruppen. Dog, naturligt nok, uden nogen signifikant forskel. Eccles fandt bedst effekt på kappe-virus som fx Adenovirus, og mindre effekt på ikke-kappe-virus som fx Rhinovirus, der så blot skal have en større dosis. Resultatet viste for det første, at Echinaforce var fuldstændig sikkert at indtage dagligt i månedsvis. For det andet, at Echinaforce reducerer antallet af sygedage med forkølelse og for det tredje, at Echinaforce nedsætter behovet for medicin i forbindelse med forkølelse.

 

Ingen hjælp fra antibiotika ved forkølelser

En anden forsker påpegede det pudsige i, at 90-95 % af øvre luftvejsinfektioner skyldes virus, men at første behandlingsvalg i 80 % af tilfældene er antibiotika, som ikke har nogen effekt på virusinfektioner. Dette misbrug øger naturligvis den farlige resistensudvikling, som vi har set globalt igennem de seneste årtier. I modsætning til dette ses ingen resistensudvikling ved Echinacea. Han konkluderer, at Echinaforce bør tages hver 2. time ved akut infektion – og så hurtigt som muligt efter første symptom. Det kan bruges til korttids-forebyggelse til folk, der er eksponeret efter en længere rejse med offentlige transportmidler, store forsamlinger eller syge børn, men kan også bruges som langtidsforebyggelse til folk, der lever under stort stress, KOL-patienter, rygere, astmatikere og lign. og kan således udnytte såvel den immunmodulerende som den antivirale effekt. Kongressen var et frisk pust af forskning inden for et område, hvor vi normalt sjældent ser så store kliniske studier. Det var dejligt at se så seriøs forskning i et naturprodukt, som ikke kan patenteres. Og det var spændende at komme lidt tættere på detaljerne i den virushæmmende effekt af den røde solhat.

 

I øvrigt

Af Marianne Palm
Hvad betyder de nye forskningsresultater ?
De nye forskningsresultater, som Claus Hancke beretter om her på siden, understreger tidligere Echinaforce studieresultater.
  • Echinaforce giver en god forebyggende effekt: Mange forkølelser kan undgås ved regelmæssig brug
  • Echinaforce forkorter og mildner en aktiv forkølelse
  • Echinaforce er sikkert at indtage – også i længere tid
  • Echinaforce regulerer vores immunforsvar, så responsen på smitte bliver optimal

 

Echinaforce er et registreret naturlægemiddel, som er solgt i hele verden i mere end 50 år. Produktet fremstilles af friske, økologiske planter som producenten, Bioforce AG, selv dyrker lige uden for døren. Firmaets grundlægger Alfred Vogel tog på mange forskningsrejser gennem sit lange liv. En af dem gik til Sioux indianerne, hvor han blev præsenteret for deres vigtigste lægeplante Echinacea Purpurea. Indianerne forærede Alfred Vogel nogle frø, som han såede i sin have i Schweiz og udviklede en sund og stærk bestand. Efterkommere af disse planter bruges den dag i dag i fremstillingen af Echinaforce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *