Spis dig til bedre tarmsundhed

 

 

En sund tarm har ikke blot afgørende betydning for din fordøjelse og almene velvære, men også for hjernen, psyken, immunfunktionen og forebyggelse af inflammation og en stribe sygdomstilstande.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019

 

 

5 tips til at styrke din tarmsundhed

  1. Spis masser af grøntsager i alle regnbuens farver, læg særlig vægt på kål og grøntsager i punkt 4.
  2. Spis varierede kilder til kostfibre: grove grøntsager, bælgfrugter, frø, kerner, nødder og fuldkornsprodukter.
  3. Spis fermenteret mad: især surkål, miso, yoghurt.
  4. Spis mad med præbiotiske fibre: hvidløg, porre, løg, artiskok, skorzonerrod, jordskok, pastinak, asparges, julesalat, byg, rug, banan, bælgfrugter, kolde kartofler og kolde ris (resistent stivelse), havre, banan, æble, pære, abrikos, citrusfrugter, svampe, tang.
  5. Minimér dit indtag af sukker, og undgå forarbejdede fødevarer.

 

Præbiotiske fibre fungerer som næring til de gavnlige tarmbakterier.

 

Miso

Upasteuriseret miso er et nemt og godt valg til at opgradere din tarmsundhed, men desværre ikke så udbredt. Miso kan røres op i varmt vand og drikkes, men smager allerbedst i en suppe med grøntsager. Kan også bruges i dressinger og dips. Kog suppen færdig, sluk og smag til med miso til sidst for at bevare flest af de aktive mælkesyrebakterier og enzymer.

 

 

Rødbedesuppe med miso

 

Det skal du bruge til 2 portioner

  • 2 store fed hvidløg
  • 1 stort løg
  • Gulerod
  • Rødbede
  • ½ dl røde splitlinser
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • Vand
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 1 tsk. hel spidskommen
  • 1 tsk. gurkemejepulver
  • Garam masala
  • Ris- eller bygmiso (upasteuriseret)
  • Frisk koriander (eller bladpersille)

 

Sådan gør du

Skær hvidløg i tynde skiver og løg i tern. Skær gulerod i tern til i alt to håndfulde, og rødbede i tern til samme mængde. Skyl linserne, og dryp dem af i en sigte. Varm olien i en gryde, og sautér hvidløg og løg et par minutter. Kom gulerod, rødbede, linser og 5 dl vand ved. Bring i kog, og lad koge under låg i 20 minutter. Rist fennikel og spidskommen på en tør pande nogle minutter. Kom frøene i en morter, og knus dem. Kom straks krydderierne i suppen sammen med gurkemeje, så de koger med i suppen ca. 15 minutter.

Sluk suppen og blend med en stavblender. Tilføj ca. 1 dl koldt vand til ønsket tykkelse. Blend garam masala og miso i efter smag. Servér suppen med koriander på toppen og giv evt. godt brød til.