Spiser du TEMPEH?

tempeh

 

Skrevet af Lisbeth Tordendahl. Udgivet i magasinet sund-forskning.dk i april 2012

 

Tempeh er en af de mest smagfulde vegetabilske proteinkilder og en af mine livretter.

Tempeh stammer fra Indonesien. Den laves af hele sojabønner, der efter iblødsætning, har fået fjernet deres yderste hinde. Bønnerne koges og drænes, hvorefter de blandes med en gæringsstarter (Rhizopas oryzae eller Rizipus Oligosperus).

Pakkes så i poser med lufthuller, og fermenterer i varmeskab i ca. et døgn. Omkring sojabønnerne dannes et skimmellag, så bønnerne kommer til at hænge sammen i en fast blok.

Tempeh har alle sojabønnes gode næringsstoffer og egenskaber og har en unik, rig og karakteristisk smag; gæringsprocessen giver den masser af umami.

Tempeh virker varmende, dynamisk og energigivende.

Tempeh er meget let at fordøje, da gæringsprocessen deler nogle af proteinerne i mindre stykker. Du kan stege, koge, grille og bage den. Den er fremragende i mange forskellige retter og kan også bruges alene.

Sælges som rå tempeh, der tilberedes inden servering.

 

Tempeh kan:

• steges og bruges som pålæg på rugbrød, i pitabrød, sandwich eller burgerboller

• indgå i diverse ovn-, gryde- og wokretter

• friteres i tynde skiver til chips

• bruges i salat

• anvendes i ris- og andre kornretter

• grilles evt. på spyd eller som sticks

 

Køb frisk tempeh (fra Nagel) i din helsekostbutik. Har de den ikke fast, kan de nemt bestille hjem til dig. Opbevar tempeh i køleskab, den har to måneders holdbarhed.

Den modner gradvist og bliver skarpere i smagen ligesom skimmelost. Tempeh egner sig glimrende til nedfrysning.

Tempeh indeholder hele 19,5 % protein og 13 % kostfibre.