Stof i din føde kan måske bremse ældningsprocessen

Selen

 

Et spændende amerikansk-kinesisk forskningsprojekt har vist, at øget indtag af stoffet selen er forbundet med langsommere biologisk ældning af kroppen. Det er specielt interessant for lande som Danmark, hvor man i forvejen ikke får særlig meget selen fra føden, fordi store dele af Europa mangler selen i landbrugsjorden.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Mennesker ældes forskelligt og med forskellig hastighed. Fælles for os alle er dog, at vores celler er udstyret med såkaldte telomerer, som er en slags ”klippekort”, der forkortes, hver gang en celle deler sig. Telomerer giver således et fingerpeg om, hvor mange gange en celle kan forventes at kunne forny sig selv, før kortet er brugt op. Jo længere telomererne er, desto yngre er kroppen biologisk set, eftersom cellen har flere celledelinger tilbage.

Øget selenindtag giver længere telomerer
Nu har amerikanske og kinesiske forskere i fællesskab fundet ud af, at sporstoffet selen, som findes i føden, indvirker på længden af disse telomerer. Ved at analysere folks kost har forskerne kunnet konstatere, at et øget selenindtag er forbundet med længere telomerer. Sammenhængen var særlig tydelig blandt kvinder og personer, som ikke var overvægtige.

Forskere har studeret amerikaneres kost
Forskerne fra Guangdong Medical University og Huazhong University of Science and Technology i Kina kiggede på data fra sammenlagt 3.914 amerikanere i alderen 45 år og opefter. Forsøgsdeltagerne var en del af den store NHANES-undersøgelse (National Health and Nutrition Examination Survey), hvor amerikanske forskere har kigget på amerikanernes kostvaner og helbred.

Udbrændte celler giver sygdom og ældning
På baggrund af de indsamlede data kunne de kinesiske forskere sammenligne selenindtag og telomer-længde og ud fra det konkludere, at folk, som indtog mere selen, havde længere telomerer. Hver gang en celle deler sig, afkortes telomererne som sagt. På et tidspunkt er telomererne helt opbrugt, og så går cellen til grunde i den proces, som kaldes for programmeret celledød eller apoptose. Jo længere en celles telomerer er, desto længere er den fra at nå dette stade. Når celler går til grunde, danner det grundlag for ældning, men det danner også basis for forskellige kroniske sygdomme, der typisk optræder hos den ældre del af befolkningen.

Danskere får ikke nok selen
Selen findes i forskellige slags afgrøder samt kød og mejeriprodukter fra kvæg, der lever af disse afgrøder. Vi får dog også selen fra fisk og skaldyr. I Danmark er kosten imidlertid ikke særlig selenholdig. En gennemsnitsdansker får kun omtrent 40-50 mikrogram selen dagligt, hvilket er under halvt så meget som de cirka 100-125 mikrogram dagligt, mange forskere slår på tromme for. Selen er nødvendigt for, at de omtrent 25-30 forskellige selenafhængige enzymer (selenoproteiner) kan fungere. Det er disse selenoproteiner, som blandt andet er ansvarlige for at regulere immunforsvaret og kroppens antioxidantforsvar. Tidligere undersøgelser har vist, at telomerer er meget sårbare over for inflammation og oxidativ stress, og netop disse to ting beskytter selen imod.

Forklaring på banebrydende svensk forskning?
I den banebrydende KiSel-10-undersøgelse, hvor svenske forskere fra Universitetet i Linköping og Karolinska Institutet i Stockholm gav 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) kombineret med præparatet Bio-Qinon Q10, så man helt konkret, at det havde en forbedrende indvirkning på de ældre forsøgspersoners helbred og livskvalitet. Risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom blev reduceret med 54 pct., og de havde markant bedre hjertefunktion. Om det har en sammenhæng med telomerlængde, vides ikke, da det ikke var noget, som forskerne kiggede på. Men det er nærliggende at antage.

Kilde: “Association of dietary selenium intake with telomere length in middle-aged and older adults”, Clinical Nutrition, februar 2020 (online- publikation)